Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nugalėti baimes moko knyga apie Juodą šunį

Jei vien rytą žvilgtelėję pro langą pamatytumėte kai ką nesuprantamo? Taip, taip, kai ką visiškai nesuprantamo. Šauktumėte ar slėptumėtės? O gal skubiai skuostumėte į lauką to kai ko nesuprantamo įdėmiau apžiūrėti?
Knygos iliustracija
Knygos iliustracija / Leidyklos „Nieko rimto“ nuotr.

Houpų šeima galėtų papasakoti, ką jie darė, kai vieną rytą nubudę pro langus pamatė kieme tupintį Juodą šunį.

Kodėl jo reikėtų bijoti? Pirmiausiai dėl to, kad šuns dydis labai nevienodas, priklauso nuo žiūrinčiojo: antai ponui Houpui (tėtei) jis toks didelis kaip tigras, poniai Houp (mamai) – kaip dramblys, vyresnėlei dukrai Adelei – kaip tiranozauras, o sūnui Morisui – kaip Didysis Džefas (kas šis toks – ne taip svarbu). Ir ką jie darė išvydę tokį dičkį? Nagi namuose prasidėjo didžiosios slėpynės, panika, riksmai! Visa tai pažadino Mažylę. Nesuklyskite, nors ji tikrai pati jauniausia ir mažiausia, bet išminties turi daugiau už kitus. Taigi ši pupa šilčiau apsirengė ir ištipeno į lauką, kur tupėjo Juodas šuo. Jie abu šiek tiek pabendravo (mergaičiukė turi savų metodų), ir pasirodė, kad šuo ne toks didelis – pro katės dureles tilpo laisviausiai. Išsižiojusiems artimiesiems Mažylė tepasakė: „Bet man nebuvo ko bijoti“.

Taip, taip, dažnai didieji ilgom kojom, visko pilnom galvom manosi žiną viską. Ir būtent dėl to dažnai išsigąsta to, ko negali suprasti, nors bijoti šiaip jau visai nėra dėl ko. Apie visa tai pasakojama ypatingoje Levio Pinfoldo knygoje „Juodas šuo“, kurią išleido leidykla „Nieko rimto“.

Levis Pinfoldas – jaunas britų rašytojas ir iliustruotojas, šiuo metu gyvenantis Australijoje. Nors išleistos dar tik dvi jo autorinės knygos, jis jau susilaukė daugybės pagyrų ir pelnė garbingų apdovanojimų. Štai 2011 m. už debiutinę knygą „Džango“ („Django“) jis pelnė „Booktrust“ geriausio jaunojo iliustratoriaus prizą, o 2013 m. už knygos „Juodas šuo“ iliustracijas – prestižinį Kate Greenaway apdovanojimą.

Paklaustas, kaip jaučiasi sulaukęs tiek daug dėmesio, pats autorius tik gūžteli pečiais ir šypteli: „Malonu gauti, ką ir bepridursi, bet galimybė ramiai dirbti irgi labai brangi.“ Labiausiai jį įkvepia geros istorijos. 

Taip atsirado ir pirmoji knyga „Džango“: sukurti istoriją įkvėpė legendinis džiazo gitaristas, kompozitorius ir didelis nutrūktgalvis Django Reinhardt. Tik nereikėtų manyti, kad knyga biografinė – ne viskas taip paprasta. Na, o Juodas šuo pas autorių atėjo pats. Tiksliau, Levis Pinfoldas sumanė parašyti istoriją apie vaiduoklius ir šmėklas. Sėdo skaityti storų knygų ir žinynų, susirašė ilgą sąrašą įvairių baubų, bet nė vienas netiko būti pagrindiniu veikėju. Tada jis pastebėjo, kad į sąrašą įtraukė ir Juodą šunį, kuris Britų salų tautosakoje egzistavo kaip siaubą keliantis padaras, pasirodantis naktį, taip pat jis laikytas mirties, didelės nelaimės nešėju. Juodas šuo sudomino autorių ir jis pradėjo dar daugiau skaityti apie jį: daug šiurpių istorijų, legendų ir aprašymų, kol rado prierašą: „Tai yra geras šuo“. Taip atsirado istorija apie Houpų (angl. hope – viltis, tikėjimas) šeimą ir Juodą šunį.

Istorijos piešiniai – siurrealistiniai ir kartu realistiniai, labai detalūs ir kruopštūs. Levis Pinfoldas piešia akvareliniais dažais, guašu ir kiaušinine tempera. Niekada nebandžiusiems piešti tokia tempera, galima pasakyti, kad tai labai smagu: pirmiausiai reikia atskirti kiaušinio trynį nuo baltymo, tada pradurti trynio membraną ir atsargiai išvarvinti skystį, šį reikia sumaišyti su actu, baltuoju vynu arba tiesiog vandeniu, tada įlašinti truputėlį dažų pigmento, ir štai kiaušininė tempera paruošta. Leviui Pinfoldui labai patinka piešti sluoksniuojant dažus ir taip sukuriant skaidrumo ir lengvumo efektą. Dienų dienas jis praleidžia iliustruodamas paties čia pat kuriamas ar kitų autorių jau sukurtas istorijas ir be galo mėgaujasi pačiu darbo procesu. 

Paklaustas, ką mano apie skaitmenines knygas, jis sako, kad naujos medijos, žinoma gerai, bet popierinės knygos jos nepranoksta: „Labai svarbus kūniškumas, kai laikai knygą rankose, jauti jos medžiagiškumą, verti puslapius – tai sukuria ypatingą ryšį su knyga. Skaityti „iPad“ prieš miegą – ne taip žavu.“

Ką Levis Pinfoldas pasakoja apie save kitiems? Nagi, kad labai mėgsta klausytis daug muzikos, mėgsta medžius, laikrodžius, motociklus ir truputį kates, kad mėgsta rašyti istorijas ir groti bandža, kai ničniekas nemato. 

Ir jei dar nežinote, ką darytumėte vieną rytą pro savo langą išvydę ką nors visiškai nesuprantamo, knygoje tikrai rasite atsakymą. Ir jei namuose turite tokių didelių, kuriems dangus griūna keliskart per dieną, Mažylė Houp tikrai tarstels jiems porą raminančių žodelių. Galop, jei esate smalsūs ir mėgstate istorijas, Juodas šuo pasirengęs draugauti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius