-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo naujų romanų iki diskusijų apie autizmo klausimus – „Baltų lankų“ renginiai Vilniaus knygų mugėje

Į ketvirtadienį prasidedančią ir keturias dienas truksiančią Vilniaus knygų mugę skaitytojai ir skaitytojos kviečiami kaip į tikrą knygų šventę, kurioje svarbiausia – susitikimai. Leidykla „Baltos lankos“ pristato keturis išskirtinius renginius, į kuriuos verta atkreipti dėmesį, rašoma leidyklos pranešime spaudai.
Knygos (asociatyvi nuotr.)
Knygos (asociatyvi nuotr.) / 123RF.com nuotr.

Autistiški suaugusieji savo pačių žodžiais ir specialistų akimis

Ketvirtadienį, vasario 22 d., 15 val. 5.3 salėje vyks Jurgitos Žalgirytės-Skurdenienės ir Barboros Suisse parengtos knygos „Autizmas – dalis manęs. Autistiški suaugusieji savo pačių žodžiais ir specialistų akimis“ pristatymas.

Pokalbyje dalyvaus knygos autorės, „Lietuvos psichiatrų asociacijos“ prezidentė dr. Ramunė Mazaliauskienė ir prof. Dainius Pūras. Renginį moderuos antropologė dr. Daiva Bartušienė.

Knygoje pirmą kartą Lietuvoje pristatomos suaugusių autistiškų žmonių istorijos, leidžiančios geriau suprasti žmogaus, gyvenančio su autizmo spektro sutrikimu, kasdienybę – kylančius iššūkius ir būdus juos įveikti.

Trumpus gyvenimo pasakojimus, iliustruotus Tatjanos Pleskevičienės, taip pat priklausančios autistiškų suaugusiųjų bendruomenei, antroje knygos dalyje pratęsia interviu su vaikų ir paauglių psichiatru prof. Dainiumi Pūru, žmonių su negalia teisių ekspertu prof. Jonu Ruškumi, medicinos antropologe dr. Daiva Bartušiene ir Lietuvos psichiatrų asociacijos prezidente dr. Ramune Mazaliauskiene.

Knyga kviečia pažinti autistiškų žmonių pasaulį ir siekia išsklaidyti tėvų, auginančių autizmo spektro sutrikimą turinčius vaikus, nežinią: kokia ateitis laukia mano vaiko, ar jis arba ji turės draugų, sukurs šeimą, galės dirbti? Ar suaugusiam autistiškam žmogui reikia pagalbos – ir jei taip, tai kokios?

Po renginio autorės dalys autografus leidyklos „Baltos lankos“ stende.

Diskusija apie svajonių literatūros pamoką

Penktadienį, vasario 23 d., 15 val. Forumo erdvėje kviečiame į literatūrologo Sauliaus Žuko moderuojamą diskusiją su rašytoja Kristina Sabaliauskaite ir moksleivių trumpojo rašinio konkurso „Literatūros pamoka, apie kurią svajočiau“ dalyviais ir laureatais.

Visuomenei diskutuojant apie literatūros egzamino temas, programą, aptariant dėstomus ar į programą nepatenkančius autorius, rašytoja Kristina Sabaliauskaitė moksleiviams pasiūlė kreipti žvilgsnį ir vaizduotę pozityvia linkme – pakvietė pačius moksleivius rašiniuose pasisakyti, kaip jie įsivaizduoja, kokia jiems asmeniškai turėtų būti ideali literatūros pamoka, kurią įsimintų visam gyvenimui.

Kviečiame į pokalbį apie tai, ką skaitantys ir knygas mylintys vyresniųjų klasių moksleiviai ir moksleivės bei mokyklą jau baigę jaunuoliai galvoja apie literatūros mokymą, ko pasigenda ir kaip galėtų keistis situacija.

Po renginio Kristina Sabaliauskaitė dalys autografus leidyklos „Baltos lankos“ stende.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Kristina Sabaliauskaitė
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Kristina Sabaliauskaitė

Naujas Antano Šileikos romanas „Nebaigti reikalai“

Šeštadienį, vasario 24 d., 15 val. Forume vyks Antano Šileikos knygos „Nebaigti reikalai“ pristatymas. Autorių kalbins žurnalistė Jolanta Kryževičienė.

1959-ieji, sovietų Lietuva. Vos dvidešimt penkerių sulaukęs Martynas Averka atrodo ne pagal metus brandus ir pavargęs. Jis jau ištvėrė beveik dešimties metų kalinimą Gulage ir parkeliavo namo per visą Rusiją. Dabar Martynas siekia kaip išgalėdamas priešintis sovietų santvarkai ir nepasiduoti biurokratijai, grasinančiai iš jo atimti mylimąją su paslaptinga praeitimi. Tačiau pagrindinis Martyno tikslas – užtikti pėdsakus žmogaus, jaunystėje jam labai daug davusio, bet labai daug ir atėmusio.

Būdamas keturiolikos Martynas susipažino su miestiečiu mokytoju poetu Kostu, ir šis parodė jam platų pasaulį, plytintį už gimtojo Lynežerio kaimo ribų. Bet netruko paaiškėti, kad mokytojas nebuvo tuo, kuo dėjosi. Po daugelio metų vaikinas įsilaužia į Pažaislio vienuolyne įsikūrusią psichoneurologinę ligoninę suvesti senų sąskaitų.

Antanas Šileika aukštos meninės vertės pasakojimu, paremtu kruopščiu istoriniu tyrimu, savitai tapo XX amžiaus vidurio Lietuvą laisvės kovų ir sovietinės okupacijos metais, jauno žmogaus tapatybės paieškas ir su sovietų saugumu kolaboravusio poeto Kosto Kubilinsko moralinius pasirinkimus. Romane nagrinėjamos jaunystės nekaltumo ir iliuzijų griūties, lojalumo ir išdavystės, keršto ir meilės okupuotoje Lietuvoje temos.

Po susitikimo leidyklos stende autorius dalys autografus.

Itin lauktas tęsinys – Manto Adomėno „Moneta & labirintas II“

Šeštadienį, vasario 24 d., 16 val. 5.3 salėje įvyks Manto Adomėno dilogijos „Moneta & labirintas“ pristatymas, kurioje knygos autorių kalbins Aidas Puklevičius.

Abi romano dalys – tai bandymas atverti duris į šiandienos Didžiojo Žaidimo pasaulį, kuriame veša slapti politiniai judėjimai, sąmokslo teorijos, priešų pastangos ezoteriniais būdais pavergti protus – ir verda giluminė gėrio ir tamsos kova.

Romane „Moneta & labirintas II“ Lietuvos saugumo Giliosios geopolitikos skyriaus žvalgybininkas Tomas Narvydas ir jo mįslingoji kolegė Monika tęsia labirintišką kelionę tiesos link. Kur nuves paslaptis, užšifruota nužudyto jų mokytojo Leono rankraštyje?

Ar pavyks išardyti šnipų tinklą Lietuvos valstybės institucijose, kurį žymi akrostichas OCTAVUS? Kaip pagrindinis knygos herojų priešininkas – Akademikas – susijęs su senovine Trečiosios Romos teorija? Koks tikrasis „Velnio piršto“ projekto, arba „Prarasto šanso“ brolijos, tikslas – ir ar pavyks jam pasipriešinti?

15min montažas/Manto Adomėno knyga „Moneta & labirintas“
15min montažas/Manto Adomėno knyga „Moneta & labirintas“

Nuo Vilniaus ir Nižnedvinsko Šiaurės Rusijoje iki Romos, Vienos, Stambulo, Kijevo ir Rytų Ukrainos – 2018-ųjų Didžiojo Žaidimo pasaulyje ir 2014 m. pradėto Rusijos karo prieš Ukrainą akivaizdoje verda prieš daugelį šimtmečių užsimezgę dvasiniai gėrio ir tamsos karai, kaip ir priešų pastangos metafiziškai pavergti protus ir ištisas teritorijas.

Po susitikimo leidyklos stende autorius dalys autografus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius