-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
02 22

„Nuoširdus žudikas“: A.Šileikos romane – išskirtinis pasakojimas apie K.Kubilinską

„Geniali poezija ir šitoks niekšingas gyvenimas“, – taip trumpai galima apibūdinti garsaus sovietmečio vaikų rašytojo Kosto Kubilinsko istoriją. Šios kylančios literatūros žvaigždės gyvenimą pokariu netikėtai sukompromitavo keli vokiečių okupacijos metais parašyti antibolševikiniai jo eilėraščiai. Netekęs visko, vardan kūrybos jis pasiryžta bendradarbiauti su sovietiniu saugumu ir galiausiai savo rankas sutepa partizano krauju bei išdavystėmis.

Remdamasis šia K.Kubilinsko istorija žinomas lietuvių kilmės Kanados rašytojas Antanas Šileika parašė istorinį romaną „Nebaigti reikalai“. Pasak paties autoriaus, prieštaringas ir kontroversiškas poeto Kosto gyvenimas atskleidžia dramatišką pokario Lietuvos istorijos laikotarpį, kuomet daugeliui teko žutbūtiniai pasirinkimai – eiti į mišką, kovoti už laisvę ar remti partizanus arba kolaboruoti ir prisitaikyti prie sovietinės tikrovės.

„K.Kubilinskas – dramatiškas, painus ir daugiaplanis personažas. Talentingas vaikų rašytojas, kuris dėl kūrybos ryžtasi žmogžudystei, o paskui prasigeria ir miršta nesulaukęs nė keturiasdešimties. Jei tokį sugalvotum, visi sakytų, kad tai dirbtina ir netikroviška. Bet būtent toks ir yra K.Kubilinskas ir tai – didžiausia šios asmenybės intriga“, – teigė Vilniuje šiomis dienomis viešintis A.Šileika.

Wikimedia Commons / Public Domain nuotr./Kostas Kubilinskas
Wikimedia Commons / Public Domain nuotr./Kostas Kubilinskas

Daugelis romano „Nebaigti reikalai“ veikėjų sprendžia esminę dilemą: ar geriau atsiminti tai, kas buvo, ar užmiršti ir gyventi taip, lyg nieko nebūtų nutikę? Pasak rašytojo, šis klausimas lygiai taip pat svarbus ir šiomis dienomis bandant atsakyti į klausimą, kaip vertinti prieštaringus žmonių pasirinkimus sovietmečiu ir ar geniali kūryba bei gražūs darbai gali nuplauti kolaboravimo gėdą.

– Per pastaruosius keletą metų tai jau antrasis kūrinys apie kontroversiškai vertinamą poetą K.Kubilinską – 2022 m. pasirodė režisierių Giedriaus Tamoševičiaus ir Vytauto V.Landsbergio filmas „Poetas“. Tad įdomu, kuo jus patį sudomino K.Kubilinsko drama ir kokius naujus istorijos pjūvius ji jums atvėrė?

– Filmą „Poetas“ mačiau ir jis labai patiko, nors mano interpretacija kiek kitokia. Romano „Nebaigti reikalai“ atspirties tašku tampa partizano Liongino Baliukevičiaus-Dzūko atsiminimai, kuriuose jis aprašo tiek pažintį su poetu K.Kubilinsku, tiek ir jo nusikaltimą.

K.Kubilinsko personažą jau esu šiek tiek panaudojęs prieš dešimtmetį pasirodžiusiame savo romane „Pogrindis“. Tuomet maniau, kad su partizanų istorija aš jau baigiau visiems laikams: juk nesu laisvės kovų istorijų specialistas – rašau tai, kas man įdomu ir kas kūrybiškai intriguoja.

Tačiau po šio romano pasirodymo Lietuvoje, ėmiau gauti laiškų iš man visiškai nepažįstamo žmogaus Eirimo Martūno. Tuose laiškuose jis aprašė savo tėvo šeimos gyvenimą Lynežeryje. Būtent šiame kaime pokariu tuomet pasirodė jaunas kaimo mokytojas K.Kubilinskas. Eirimo tėvui, tuomet gimnazistui, teko jį iš Rudnios palydėti į Lynežerį. Taip K.Kubilinsko istorija mane vėl susirado ir pati prisiprašė būti aprašyta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius