Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Protestuodamas Paolo Coelho atsisakė atvykti į Frankfurto knygų mugę

Žymiausias ir geriausiai Europoje parduodamas brazilų rašytojas Paolo Coelho atsisakė atvykti į trečiadienį prasidedančią Frankfurto knygų mugę, kur Brazilija šiemet dalyvauja išskirtinio svečio teisėmis. Daugiau nei 70 autorių iš šios Lotynų Amerikos šalies pristatys čia savo kūrybą. P.Coelho buvo laikomas vienu žymiausiu šiųmetinės mugės svečių.
Paulo Coelho
Paulo Coelho / „Scanpix“ nuotr.

P.Coelho interviu „Die Welt“ pasakė, kad negali sutikti su Brazilijos formuojama kultūros politika ir protestuodamas į mugę nevyks. Iš visų kviečiamų brazilų autorių jis pažįsta ar yra girdėjęs tik apie 20. Pasak jo, visi kiti yra Brazilijos nacionalinės bibliotekos, kuri pateikė mugės organizatoriams autorių sąrašą, draugai ir draugų draugai, nieko bendra neturintys su literatūra. Pasak P.Coelho, Brazilijoje yra jaunajai literatų kartai atstovaujančių tikrai gerų rašytojų, kurie savo pavardės kviečiamųjų sąraše nerado.

„Bandžiau padaryti, ką tik galėjau, kad jauni perspektyvūs Brazilijos autoriai galėtų išvažiuoti pasisemti patirties ir reprezentuoti mūsų literatūrą. Niekas nepadėjo. Aš myliu Frankfurto knygų mugę ir mielai joje lankausi, tačiau šiemet protestuodamas nusprendžiau nedalyvauti joje“, – sakė tokių bestselerių kaip „Alchemikas“, „Nugalėtojas lieka vienas“, „Veronika ryžtasi mirti“ autorius.

„Aš nevaidinu nei Robino Hudo, nei Zoro, bet oficialioje Brazilijos delegacijoje, kurios beveik nepažįstu, negaliu dalyvauti“, – pabrėžė daugiau laiko Šveicarijoje praleidžiantis autorius. Jis prisipažįsta, kad pats daug prisidėjo, kad Brazilija būtų pakviesta dalyvauti mugėje, todėl priimti šį sprendimą jam nebuvo lengva. Kad ir kaip sunku jam būtų kalbėti prieš savo šalį, bet tai, ką dabar daro Brazilijos vyriausybė, jis gali pavadinti tik tikra katastrofa.

Kiti nepakviesti autoriai kalba apie rasistines tendencijas Brazilijos oficialioje politikoje. Iš visų 70 pakviestų autorių tik du yra kitų rasių atstovai – tai indėnų kilmės Danielis Murunduku ir juodaodis Paulo Linsas, parašęs žymųjį romaną „Dievo miestas“. Kitas juodaodis Brazilijos autorius Paolo Scottas į Frankfurtą pakviestas nebuvo, nors ką tik jo romaną „Netikri gyventojai“ vokiečių kalba išleido „Wagenbach Verlag“ leidykla.

Žurnalo „Forbes“ teigimu, P.Coelho pagal įtaką ir sekėjų skaičių „Twitter“ socialinėje platformoje nusileidžia tik Justinui Bieberiui.

Trečiadienį prasidedančioje Frankfurto knygų mugėje dalyvaus 7100 dalyvių iš 100 šalių. Per penkias mugės dienas tikimasi sulaukti 250–300 tūkst. lankytojų. Organizatorių teigimu, mugėje dalyvaus apie 1500 autorių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius