Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pasaulyje vėl bursis tolkinistai: J.R.R.Tolkieno kūryba Lietuvoje skambės kaip niekada garsiai

Pirmadienis, kovo 25-a, nebus vien tik naujos savaitės pradžią žyminti diena – britų rašytojo Johno Ronaldo Reuelio Tolkieno (1892-1973) gerbėjai šią dieną mini skaitydami „Žiedų valdovo“ ir „Hobito“ epų autoriaus kūrybą. Kiekvienais metais Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi „The Tolkien Society“ organizacija skelbia šių skaitymų temą ir kviečia ja sekti viso pasaulio tolkinistus. O šių metų tema – „Tolkienas ir paslaptingumas“. Lietuvoje J.R.R.Tolkieno kūryba šį pirmadienį skambės kaip niekada garsiai.
Kadras iš filmo „Žiedų valdovas“
Kadras iš filmo „Žiedų valdovas“ / „Scanpix“/AP nuotr.

Kodėl kovo 25-a

J.R.R.Tolkieno kūrybos skaitymų diena minima nuo 2003 metų. Jos idėją sugalvojo nepelno siekianti organizacija „The Tolkien Society“, kuri vienija J.R.R.Tolkieno gerbėjus. Tiesa, pati organizacija įkurta 1969 metų rudenį, dar garsiam rašytojui esant gyvam.

Skaitytojai, susipažinę su J.R.R.Tolkieno knygomis ir kūryba ar bent daugiau apie ją girdėję, žino, kad britų autorius sukūrė savitą literatūrinį pasaulį. Ją analizuojantys ir aptariantys gerbėjai visame pasaulyje neatsitiktinai pasirinko ir datą kasmetiniams britų autoriaus kūrybos skaitymams.

„Scanpix“/AP nuotr./J.R.R.Tolkienas
„Scanpix“/AP nuotr./J.R.R.Tolkienas

Kaip 15min yra pasakojęs „Tolkien Lietuva“ vadovas Kastytis Zubovas, kovo 25 diena pasirinkta todėl, kad J.R.R.Tolkieno kūryboje tą dieną buvo sunaikintas žiedas ir Gondore (J.R.R.Tolkieno kūryboje minima šalis, – aut. past.) buvo švenčiami naujieji metai. Taip pat ši diena arti pavasario lygiadienio, nuo kurio buvo skaičiuojama metų pradžia pagal elfų kalendorių.

Beje, Lietuvoje britų rašytojo gerbėjus vienijantis klubas „Tolkien Lietuva“ burtis pradėjo 2003 metais, kai kino teatruose buvo rodomi visą pasaulį prie ekranų prikaustę garsieji „Žiedų valdovo“ trilogijos filmai.

Tolkienas ir paslaptingumas

„The Tolkien Society“ kasmet skelbia J.R.R.Tolkieno kūrybos skaitymų temą ir kviečia viso pasaulio tolkinistus, šio rašytojo kūrybos gerbėjus, savo šalyse rengti skaitymus būtent šia tema. Šiemet pasirinkta tema – „Tolkienas ir paslaptingumas“.

Kaip 15min sakė „Tolkien Lietuva“ vadovas Kastytis Zubovas, yra keletas aspektų, kaip J.R.R.Tolkieno kūriniuose atsiskleidžia paslaptingumo tematika.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kastytis Zubovas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kastytis Zubovas

„Pagrindinis iš jų – svetimo, „pasakiško“ pasaulio kitoniškumas ir kitos ten veikiančios taisyklės, kurių nesuprasdamas gali pražūti. Tokią mintį, kaip pagrindinį stebuklinių pasakų bruožą, Tolkienas išsako esė „Apie pasakas“ („On Fairy-stories“), ji matoma ir įvairiuose jo kūriniuose, nuo „Hobito“ iki „Didžiojo Vutono kalvio“. Taip pat paslaptinga yra praėjusių amžių istorija, atskleidžiama daugiausiai hobitų akimis „Hobite“ ir „Žiedų valdove“, – pasakoja jis.

Paklaustas, koks J.R.R.Tolkieno kūrinys pačiam „Tolkien Lietuva“ vadovui siejasi su paslaptingumu, K.Zubovas sako, jam visada labiau patiko senovės istorijos – „Silmariljonas“ ir kiti, kiek mažiau žinomi, kūriniai, pavyzdžiui „Nebaigtosios sakmės“ („Unfinished Tales“).

Auga susidomėjimas

Susidomėjimas J.R.R.Tolkieno kūryba ir skaitymais Lietuvoje auga kasmet.

Kaip sako K.Zubovas, šiemet britų rašytojo kūrybos skaitymai pirmadienį vyks kaip niekada daug Lietuvos miestų:

  • Vilniuje (Vilniaus universiteto bibliotekoje, Centriniuose rūmuose, Česlavo Milošo skaitykloje. Nuo 18.30 val.)

  • Kaune (Vytauto Didžiojo universiteto Humanitarinių mokslų fakultete, 313 auditorijoje. Nuo 17 val.)

  • Švenčionyse (Švenčionių rajono savivaldybės viešoji biblioteka. Nuo 16 val.)

Skaitymai taip pat vyks Druskininkų Jaunimo užimtumo centre šeštadienį nuo 19 val..

J.R.R.Tolkieno kūryba skambės Panevėžio ir Trakų bibliotekose – čia skaitymai organizuojami mokiniams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius