-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paskelbti Kristinos Sabaliauskaitės trumpojo rašinio konkurso nugalėtojai

Lapkričio 12 d. paskelbti tradicinio Kristinos Sabaliauskaitės trumpojo rašinio konkurso nugalėtojai. Organizatoriams pateiktuose rašiniuose 8–12 kl. moksleiviai šiemet svarstė: „Ką man reiškia laisvė?“ Apdovanojimai už geriausius ir brandžiausius šiųmetinius darbus keliaus į Palangą, Plungę bei Panevėžį.
Pagrindinis konkurso prizas
Pagrindinis konkurso prizas

Pasak pačios rašytojos Kristinos Sabaliauskaitės, šiais metais konkurso darbai neišvengiamai pažymėti karantino ženklu, o kai kurie jų – tiesiog fiziškai geliančiai skaudūs.

„Šiemet, kas yra laisvė, o teisingiau – jos ribojimas, jaunimas galėjo patirti praktiškai ir tai apmąstyti. Žinoma, kad jei ne karantinai, atsiųsti rašiniai būtų buvę kitokie, nes praktiškai visi analizavo savo patirtis karantino metu. Skaitydama kai kuriuos rašinius jutau tiesiog fizinį skausmą. Buvo sunkiausia skaityti, kaip kai kurie jauni žmonės desperatiškai bandė racionalizuoti savo susitaikymą su kalėjimo sąlygomis. Ten buvo viskas, ką iš esmės daro ir jaučia įkalintieji: ir parketo lentelių kambaryje skaičiavimas, ir pasaulio susitraukimas iki auštančios saulės pro langą, ir tapatinimasis su karkvabaliu, besidaužančiu į lango stiklą. Tas pasaulio susitraukimas iki vegetacijos ir neaišku ko laukimas ir buvo baisiausia skaitant. Kita vertus, buvo labai justi, kad jaunimo akiratis yra stipriai išsiplėtęs, jie save suvokia pasaulio ir jo įvykių kontekste, o Lietuvą mato kaip pasaulio audinio dalį. Daugelis rašinių spinduliavo empatiją kitam, jo savijautai. Tai labai džiugino, nes galima konstatuoti, kad ateina karta, kuriai tas buvęs baisusis lietuviškas-mužikiškas mąstymas „ne mano kiaulės, ne mano pupos, po manęs – nors ir tvanas“ jau svetimas“, – mintimis apie konkurso dalyvių rašinius dalijasi rašytoja.

Pasak rašinių vertinimo komisijos nario vadovėlių autoriaus, leidėjo Sauliaus Žuko, karantinas ir konkurso organizatorius išprovokavo siūlyti temą apie laisvę.

„Gyvenimo apribojimas ir apsiribojimas pakvietė pasižiūrėti, kaip mes gyvenome anksčiau, ir įsisąmoninti, ką mums reiškia galimybė laisvai judėti po pasaulį ir be jokių trukdžių bendrauti su įvairiausiais žmonėmis. Šis sąmoningumo pliūpsnis apmąstant savo patirtis ir tapo pagrindine daugelio rašinių tema. Manau, kad tokios mokinių refleksijos, pažvelgimas į save iš šalies ir yra didžioji šio konkurso sėkmė“, – įsitikinęs S. Žukas.

Geriausiu 2020 m. konkurso rašiniu išrinktas Palangos senosios gimnazijos II klasės moksleivės Mūzos Svetickaitės rašinys (mokytoja Jūratė Galinauskienė).

„Pirmą vietą užėmusios Mūzos Svetickaitės rašinyje buvo justi erudicija, puiki raiška, brandžios mintys ir toks tikras, atviras nervas, nemeluotas sąžiningumas – buvo justi, kad rašydama ji pati sau peržengė kažkokius slenksčius ar baimes „kas ką pagalvos“, o kartu tai anaiptol nebuvo „autoterapinis išsiliejimas“. Tai labai sodrus tekstas, kuriame yra daug žinių, daugelio dilemų apmąstymo, skausmo ir daug sielos“, – komentuodama laureatės rašinį sako K. Sabaliauskaitė.

II vieta atiteko III klasės gimnazistei Mildai Domarkaitei iš Plungės „Saulės“ gimnazijos (mokytoja Ramutė Damulienė), o III vietą užėmė Rokas Šimukauskas – Panevėžio Kazimiero Paltaroko gimnazijos II klasės moksleivis (mokytoja Ramunė Nefienė).

I vietos laimėtoja bus apdovanota išskirtine Kristinos Sabaliauskaitės dovana – tetralogijos Silva rerum I–IV dalimis bei auksine plunksna. II ir III vietos laimėtojus leidykla „Baltos lankos“ apdovanos savo įsteigtais prizais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius