Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Penkios knygos norintiems geriau suprasti dabartinę Rusiją

Norintiems geriau suprasti dabartinę Rusiją ir joje vykstančius procesus, apžvalgininkė Viv Groskop „The Guardian“ paskelbė penkių knygų sąrašą – nuo negrožinės literatūros kūrinių iki romanų. Kokias istorijas pasakoja šie kūriniai?

„In Memory of Memory“

Knygos viršelis/Knyga „In Memory of Memory“
Knygos viršelis/Knyga „In Memory of Memory“

Rašytoja Maria Stepanova knygoje sujungia memuarus, eseistiką ir grožinę literatūrą. Kaip rašo V.Groskop, tai asmeniškas kūrybinis darbas, apimantis fotografijas, dienoraščius ir gebantis žvilgsnį nukreipti į Rusijos kultūrinį gyvenimą – kaip šeimos, šalis, priima ir vertina pastarųjų 100 metų istorinius įvykius? Knygos anotacijoje rašoma, kad kūrinyje taip pat randami dialogai su garsiais autoriais, o knyga yra tiesiog persmelkta intelektiniu smalsumu.

„Happiness Is Possible“

Knygos viršelis/Knyga „Happiness Is Possible“
Knygos viršelis/Knyga „Happiness Is Possible“

Olego Zaionchkovsky knyga Rusijoje buvo išleista 2010 metais, o į anglų kalbą išversta po dvejų metų. V.Groskop sako, kad tai reta knyga tuo atžvilgiu, kad yra kalbanti apie Maskvą po perestroikos. Šiame kūrinio laikotarpyje veiksmas sukasi aplink rašytoją, kuris nesugeba sukurti nieko pakilaus po to, kai jį paliko žmona. Viskas, kas jam pavyksta, tik kurti užrašus apie kitų laimę. Tačiau visgi kažkas įtraukia jį į Maskvos gyvenimą, kuriame persipina vienatvė ir meilė. Tai romanas, kalbantis apie žmogų Maskvoje.

„Bride and Groom“

Knygos viršelis/Knyga „Bride and Groom“
Knygos viršelis/Knyga „Bride and Groom“

Rusų rašytoja, būdama 25-erių, pristatė savo pirmąją knygą „Salaam, Dalgat!“, už kurią buvo apdovanota kaip geriausio literatūrinio debiuto autorė. Įdomu yra tai, kad tuomet knyga buvo parašyta vyriško vardo pseudonimu ir tik per apdovanojimų ceremoniją paaiškėjo tikroji knygos autoriaus tapatybė – tai dar labiau išgarsino Alisą Ganeivą. Tuo metu „Bride and Groom“ pasakoja apie jauną porą, kuri visuomenėje balansuoja ties pasirinkimo riba – kas svarbiau, laisvės siekis ar noras užsitarnauti pagarbą.

„Other Russias: Stories and Drawings from the Age of Putin“

Knygos viršelis/Knyga „Other Russias: Stories and Drawings from the Age of Putin“
Knygos viršelis/Knyga „Other Russias: Stories and Drawings from the Age of Putin“

Knygos autorė Victoria Lomasko šiame kūrinyje stengiasi į Rusiją pažvelgti kitomis akimis: sekso paslaugas teikiančių žmonių, nepilnamečių kalinių, socialiai atskirtų asmenų, kuriuos paveikė Rusijos homofobiški įstatymai. Grafinėje knygoje atskleidžiama, kaip šalis pasikeitė prie nesibaigiančios Rusijos prezidento Vladimiro Putino šalies valdymo eros.

„The Return of the Russian Leviathan“

Knygos viršelis/Knyga „The Return of the Russian Leviathan“
Knygos viršelis/Knyga „The Return of the Russian Leviathan“

Profesorius Sergejus Medvedevas rašo populiarų tinklaraštį, kuriame nagrinėja temas, balansuojančias ties istorijos, sociologijos ir politikos sankirtomis. Kaip „The Guardian“ rašo V.Groskop, ši knyga yra tarsi profesoriaus darbų tęsinys – kūrinys pasakoja apie Rusijos nacionalizmo ištakas bei tiria rusų jaučiamą imperijos nostalgiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius