Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Perleista Vandos Juknaitės knyga „Tariamas iš tamsos“

„Tariamas iš tamsos“ – tai plačiai žinoma unikali knyga. Jos tiesiog nėra su kuo palyginti. Galbūt dėl to ji iki šiol tokia geidžiama ir ieškoma knygynuose bei bibliotekose, o nuo šio spalio jau ir lengvai atrandama – Vandos Juknaitės pokalbiai su vaikais „Tariamas iš tamsos“ Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos išleista pakartotinai.
Knygos viršelis
Knygos viršelis / Leidyklos nuotr.
Temos: 1 Vanda Juknaitė

Literatūros naujienas galite sekti specialiame socialinio tinklo „Facebook“ puslapyje „15min knygų lentyna“.

Pirmąjį kartą išleista 2007 metais, knyga jau įrašyta į mokymo programą, 2011 metais išleista Izraelyje hebrajų kalba, remiantis šios knygos idėja sukurtas Giedrės Beinoriūtės filmas „Pokalbiai rimtomis temomis“, Lietuvos kino teatruose pasirodysiantis nuo spalio 12 d.

Knygoje žinoma rašytoja Vanda Juknaitė (knygos „Šermenys“, „Stiklo šalis“, „Išsiduosi. Balsu“ ir kt.) kalbasi su ypatingo likimo vaikais – nereginčiais, negirdinčiais, nusikaltusiais, sutrikusio intelekto, komplikuoto gyvenimo. Netikėtai atsiskleidžia vaikų gebėjimas reikšmingai samprotauti svarbiais būties klausimais. Jų likimų ir minčių sąveika, pašnekesių autentika (kalba beveik netaisyta) ir artumo atmosfera daro stiprų įspūdį. Sukrečianti autentika, vaikų noras ir gebėjimas kalbėtis egzistenciniais klausimais, stokojančiųjų nusiteikimas patirti būties pilnatvę – tokie bendriausi šių skirtingų pokalbių bruožai. Jie skleidžia šviesą, atkuria žodžių ir vertybių reikšmes.

Knygoje spausdinami keliolika pokalbių, iliustruotų Veliučionių specializuotų globos namų vaikų eilėraščių rankraščiais ir mokinių piešiniais iš Vilniaus vaikų ir jaunimo dailės mokyklos fondų. Pasak kritikės Gintos Čingaitės, „jie labai kitokie, – visi vaikai. Ir kiekvienas su savo aureole. Ta gyvybė, esmė, branda, pulsuojanti iš jų sužeistų širdžių, daugiausia, atrodytų, dėl fizinės negalios, yra mūsų visų, suaugusiųjų, pasaulio atspindys, jie apšviečia mūsų silpnumą ir negalią gyventi.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius