-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įspūdžiai iš naujojo knygyno Nidoje: dar nespėjo „pasikabinti normalios iškabos“, o žmonės jau suranda

Vienintelė vieta, kurioje buvo galima įsigyti knygų, Kuršių nerijoje užsidarė prieš dvejus metus. Tačiau vos prieš kelias dienas Nidoje viešbučio „Jūratė“ verandoje gyvenimą pradėjo leidyklos „Kitos knygos“ inicijuotas knygynas. 15min nusprendė pasidomėti pastarųjų dienų įspūdžiais, kainomis bei renginiais, į kuriuos šią vasarą vertėtų užsukti.
Akimirkos iš knygyno Nidoje
Akimirkos iš knygyno atidarymo Nidoje / Organizatorių nuotr.

15min susisiekus su „Kitos knygos“ atstovu žiniasklaidai Dovydu Kiauleikiu, pašnekovas džiaugėsi žmonėmis, užsukusiais į knygyną. Anot jo, kai kurie lankytojai pasiliko net po darbo valandų.

Iki šiol knygynas pardavė apie 100 knygų. Jame bus galima įsigyti daugiau nei 1700 egzempliorių bei pavartyti 600 skirtingų leidinių. Kaip vieną labiausiai parduodamų knygų, pašnekovas paminėjo žinomų istorikų ir architektūros tyrinėtojų – Marijos Drėmaitės, Viltės Migonytės, Martyno Mankaus, Vasilijaus Safronovo – knygą „Neringa. Architektūros gidas“.

Vasarai jau suplanuoti ir renginiai su M.Drėmaite, rašytojomis Gabija Grušaite, Jurga Tumasonyte, Virginija Kulvinskaite, Rugile Audeniene. „Netrukus apie juos paskelbsime daugiau informacijos“, – sakė pašnekovas.

„Jaučiamės optimistiškai, nes vietiniai žmonės, kaip patys ir sako, vis „įkišdami nosį“ apsilanko. Nors dar nespėjome pasidaryti normalios iškabos, poilsiautojai mus suranda, paskambinę klausia, kaip kas“, – sakė jis, teigdamas, kad prieš tai galimybę atidaryti knygyną Nidoje vertino santūriai.

Kaip vieną iš priežasčių pagaliau priimti sprendimą ir įkurti vietą Nidoje, kurioje galima įsigyti knygų, D.Kiauleikis prisimena vienos pažįstamos žinutę feisbuke. Ji skundėsi, jog atostogaujant viename kultūringiausių kurortų Lietuvoje nėra vietos įsigyti knygoms. Vėliau pašnekovas pridūrė, jog kitais metais Nida taps Lietuvos kultūros sostine. „Man tai kažkaip užstrigo, – sakė jis. – Juo labiau, šįmet buvo karantinas ir paaiškėjo, jog visi atostogausime Lietuvoje prie jūros.“

Skundėsi, jog atostogaujant viename kultūringiausių kurortų Lietuvoje, nėra vietos įsigyti knygoms.

„Iš leidyklos pusės matome ir visumą. Gerai veikiančių knygynų su geru asortimentu Lietuvoje beveik nebeliko, nes didieji tinklai koncentruojasi į kitas prekes. Per šias dienas aiškiai pasirodė, kad žmonėms reikia [gerą atranką vykdančio] knygyno, kuriame jie ras naujienas, senesnius kūrinius, filosofiją, vaikiškas bei angliškas knygas“, – mąstė D.Kiauleikis.

Žinant, kad patekimas į Nidą yra ribojimas, kyla klausimas, ar pavyks užtikrinti asortimentą? D.Kiauleikis tikina, kad taip. Knygynas bendradarbiauja beveik su visomis leidyklomis, kurios, knygyno nuomone, leidžia kokybišką literatūrą. Kadangi leidėjai itin palaiko šią iniciatyvą, jie rūpinasi, jog knygos pasiektų Nidą.

„Aišku, tai, kad į Nidą brangu ir sudėtinga viską siųsti, vežti, o vietoje nieko nenusipirksi, yra problema. Netgi įrengdami knygyną, turėjome suplanuoti, kiek varžtelių atsivežti, nes jeigu ko nors pritrūktų, reikštų, kad reikia važiuoti į Klaipėdą“, – sakė jis.

Įrengdami knygyną, turėjome suplanuoti, kiek varžtelių atsivežti.

Paklausus, ar knygų kainos nesikeičia, atstovas spaudai sako, kad jos nėra papildomai pakeltos. Anot jo, knygynas atsižvelgia į leidėjų rekomendacijas ir kainos yra panašios į esančias didžiuosiuose tinkluose. „Dabar mes visi esame įpratę pirkti internetu, kur knygas galima įsigyti gan pigiai. Tačiau [leidėjų] rekomenduojama kaina visada būna truputį didesnė <...>, – sakė jis. – Vienas žmogus buvo užsukęs ir pakomentavo, kad kainos – neringiškinės. Vadinasi, kad jos yra be nuolaidos <...>.“

Naujasis vasaros knygynas bendradarbiauja su šiomis leidyklomis: „Alma Littera“, Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, „Baltos lankos“, „Balto“, „Tyto Alba“, „Dvi tylos“, „Apostrofa“, „Lapas“, „Jonas ir Jokūbas“, „Sofoklis“, „Aukso žuvys“, „Odilė“, „Tikra knyga“, „Flintas“ bei Inga Narijauskiene.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius