-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po 19 metų britų rašytoja Kate Atkinson vėl pelnė „Costa“ premiją – šįkart už naujausią romaną

Ko gero, Kate Atkinson pavyks įrašyti savo vardą į literatūros istoriją aukso raidėmis – ji pretenduoja tapti pirmąja rašytoja, dukart laimėjusia prestižinę „Costa“ Metų knygos premiją. Iki šiol tik du autoriai buvo pelnę šią premiją du kartus – poetai Seamusas Heany ir Tedas Hughesas.
Kate Atkinson
Kate Atkinson / Leidyklos „Tyto alba“ nuotr.
Temos: 2 Premija Literatūra

„Costa“ premija (anksčiau „Whitebread“) kasmet skiriama britų ir airių rašytojams už geriausią debiutinę knygą, geriausią metų romaną, geriausią biografinę knygą, geriausią vaikišką knygą ir geriausią poezijos knygą. Kiekvienos kategorijos laureatas apdovanojamas 5 000 svarų sterlingų, o paskui visos 5 laimėjusios knygos dalyvauja Metų knygos rinkimuose. 

Pirmą kartą Kate Atkinson "Costa" Metų knygos premija buvo apdovanota 1995 m. už debiutinį romaną „Anapus fotografijų“, o prieš kelias dienas paaiškėjo, kad jos naujausia knyga „Gyvenimas po gyvenimo“ pelnė šį apdovanojimą geriausio romano kategorijoje. Apdovanojimas garantuoja jai vietą trumpajame „Costa“ Metų knygos sąraše. Laimėjimo atveju rašytojai atiteks 30 000 svarų sterlingųpiniginė premija. Laimėtojas bus skelbiamas sausio 28 d.

Organizatoriai atkreipė dėmesį į įdomų faktą – jei rašytoja laimės, tai reikš, kad beveik visos svarbiausios literatūrinės premijos bus atitekę moterims, nors paprastai trumpuosiuose sąrašuose dominuoja vyrai. Pavyzdžiui, praeitais metais Eleanor Catton laimėjo „Man Booker“ premiją už knygą „The Luminaries“. Lucy Hughes-Hallet, kuriai skirta „Costa“ premija už geriausią biografiją („The Pike“), buvo apdovanota ir Samuelio Johnsono premija už geriausią negrožinės literatūros knygą. 2012-aisiais Hillary Mantel pelnė ir „Man Booker“, ir „Costa“ premijas už romaną „Pateikite kūnus“, antrąją trilogijos, pasakojančios apie Henriko VIII dvarą, dalį. Nepamirškime ir Nobelio premijos laureatės Alice Munro...

Paskelbus rezultatus, Kate Atkinson (g. 1951 m.) pasakė: „Nemoku apsakyti, kaip džiaugiuosi, kad laimėjau „Costa“ apdovanojimą už geriausią romaną, ir dėkoju teisėjams, skyrusiems šią premiją būtent mano knygai „Gyvenimas po gyvenimo“.

Kate Atkinson – viena žymiausių šiuolaikinių britų rašytojų, jos romanai išsiskiria menine kokybe ir psichologiniu gilumu, o juose keliamos filosofinės ir etinės dilemos verčia susimąstyti apie gėrį ir blogį, apie žmogaus vaidmenį pasaulio istorijoje. Ji – keturių romanų (romanas „Anapus fotografijų“ buvo išleistas ir lietuvių kalba) ir detektyvų ciklo apie Jasoną Brodie autorė. 1995 m. jos romanas „Anapus fotografijų“ buvo išrinktas Whitbread Metų knyga, 2009 m. romanas When Will There Be Good News“ gavo „British Book Award“ apdovanojimą. 

Netrukus lietuviškai pasirodysiantis „Gyvenimas po gyvenimo“ – aštuntoji Kate Atkinson knyga, ji buvo įtraukta į trumpuosius „Orange“ ir „Waterstones“ premijų sąrašus. Romane pasakojama jaunos moters, vardu Ursula Tod, istorija. Ji gimsta 1910 m. Anglijoje, tačiau tuoj pat miršta. Ir atgimsta vėl. Šiai veikėjai tenka likimas, apie kurį svajoja daugelis, – galimybė vis atgimti iš naujo ir pakoreguoti prieš tai buvusį gyvenimą, ištaisyti klaidas, elgtis kitaip nei anksčiau. Likimas Ursulą nuneša į Antrojo pasaulinio karo metus – o jei tai galimybė užkirsti kelią karui? Kaip Ursula elgsis su antru, trečiu, ketvirtu jai duotu šansu? Ar sugebėjimas atgimti ir pakartoti gyvenimą – dovana ar nepakeliamas krūvis? Ir kiek kartų reikėtų kartoti gyvenimą, kol pagaliau sugebėtume paversti jį teisingu? Ursula – kiekvieno iš mūsų alegorija, bendras visų žmonių paveikslas. Žmonių, kurie nuolat nusižengia ir apgailestauja, neturėdami galimybės ištaisyti savo klaidų. Tačiau kai tokia galimybė atsiranda, gėrio ir blogio, tiesos ir melo kategorijos dar labiau susipainioja ir gyvenimas tampa dar sudėtingesnis.

Premija už geriausią debiutinę knygą buvo paskirta 32-ejų Nathanui Fileriui, knygos „The Shock Of The Hall“ autoriui. Joje rašytojas pasakoja dramatišką paauglio istoriją. Pagrindinis veikėjas, sužinojęs, kad yra kaltas dėl ankstyvos vyresnio brolio mirties, pamažu ima kraustytis iš proto.

Poezijos kategorijoje buvo apdovanotas Michaelas Symmonsas Robertsas už šeštąjį poezijos rinkinį „Drysalter“. Beje, šį apdovanojimą M. Symmonsas Robertsas pelno antrą kartą.

Geriausia vaikiška knyga buvo pripažinta karikatūristo ir knygų iliustratoriaus Chriso Riddelio Gotho „Girl And The Ghost Of A Mouse“. 

Premija už geriausią biografiją teko Lucy Hughes-Hallet, knygos „The Pike“ autorei. Tai įspūdingas pasakojimas apie italų rašytojo, poeto, žurnalisto Gabriele D’Annunzio gyvenimą. 

Parengė Jūratė Dzermeikaitė 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius