Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prasidėjo 52-asis tarptautinis poezijos festivalis „Poezijos pavasaris“

Sekmadienį Lietuvos nacionalinėje dailės galerijoje ir Nacionaliniame Kauno dramos teatre prasidėjo didžiausias Lietuvoje literatūros renginys – 52-asis tarptautinis poezijos festivalis „Poezijos pavasaris“. Jį rengia Lietuvos rašytojų sąjunga ir Rašytojų klubas.
„Poezijos pavasario“ atidarymas Lietuvos nacionalinėje dailės galerijoje
„Poezijos pavasario“ atidarymas Lietuvos nacionalinėje dailės galerijoje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Per 15 festivalio dienų įvyks 146 renginiai visoje Lietuvoje ir septyniose užsienio šalyse: Airijoje, Baltarusijoje, Jungtinėje Karalystėje, Lenkijoje, Prancūzijoje, Rusijoje ir Šveicarijoje.

Festivaliui išleistas tradicinis poezijos almanachas su kompaktine plokštele. Almanacho sudarytojai Vytautas Stankus, Giedrė Kazlauskaitė, Nerijus Cibulskas, Gvidas Latakas atrinko 33 autorių kūrinius iš 2015 metų kultūrinės spaudos.

Plokštelę parengė Mindaugas Nastaravičius. Almanache prisiminimais apie Marcelijų Martinaitį dalinasi Arnas Ališauskas, Rimvydas Stankevičius ir Neringa Dangvydė. Taip pat skelbiami unikalūs Balio Sruogos laiškai ir eilėraščiai bei Nidos Gaidauskienės esė apie Sofiją Kymantaitę-Čiurlionienę, publikuojami ir devynių užsienio autorių eilėraščiai (atrinko vertėjai Marija Mažulienė ir Vytas Dekšnys).

Organizatorių nuotr./Almanacho viršelis
Organizatorių nuotr./Almanacho viršelis

Į festivalį atvyksta 8 poetai iš užsienio šalių: Dennisas Nurkse'as (JAV), Halyna Kruk (Ukraina), Ibrahimas Nasralah (Palestina), Knutas Skujeniekas (Latvija), Mario Bojorquezas (Meksika), Mircea Dinescu (Rumunija), Vojtĕchas Kučera (Čekija) ir Polina Barskova (Rusija/JAV).

Norintiems susipažinti su šiuolaikine pasaulio poezija bus galima apsilankyti skaitymų vakaruose „Duetai +“ Rašytojų klubo salėje, Čekijos Respublikos ambasadoje Vilniuje, „Poezijos pavasario“ svečių vakare Taikomosios dailės muziejuje.

Vienas iš svarbiausių festivalio renginių – tarptautinė poetų ir kritikų konferencija „Poezija kaip (savi)destrukcijos forma“, kurioje pranešimus skaitys Lietuvos poetai Eugenijus Ališanka, Alvydas Jegelevičius, Aušra Kaziliūnaitė, Sara Poisson, Vytautas Rubavičius ir svečiai iš užsienio Polina Barskova (Rusija/JAV), Mario Bojorquez (Meksika), Dennis Nurkse (JAV), literatūrologės prof. Omnia Amin (Jungtiniai Arabų Emyratai), prof. Jūratė Baranova. Dalis pranešimų bus paskelbta kultūrinėje spaudoje.

Šiais metais poetai su skaitytojais susitiks netikėčiausiose vietose: Geležinkelių muziejuje, Valstybės pažinimo centre, „Monte Pacis“ sveikatingumo komplekse Pažaislyje, Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime, ant Varšuvos universiteto bibliotekos stogo, Energetikos ir technikos muziejuje, lietuviškame knygyne Londone, šokolado kavinėje Kenterberyje, laive Kuršių mariose, prie Šv.Jono šaltinio, Lakštingalų slėnyje ir kitur.

Įvairių kartų skaitytojai ras sau įdomiausių renginių: „Poezijos pavasario“ laureatų vakaras Taikomosios dailės muziejuje, Marcelijaus Martinaičio ir Algirdo Verbos kūrybai skirti vakarai, išėjusių poetų kūrybos skaitymai Vilniuje, Klaipėdoje, Juodkrantėje, Mosėdyje, norintys palaikyti jaunuosius poetus ir pačius jauniausius kviečiami dalyvauti literatūrinėje mankštoje Lietuvos edukologijos universitete ir kultūriniame-literatūriniame protų mūšyje Kauno menininkų namuose, moksleivių poezijos skaitymuose Rašytojų klube ir S.Nėries memorialiniame muziejuje Palemone bei prie Kazio Borutos namelio Pajiesyje, jaunųjų poetų ir bardų kūrybos vakare ir kituose.

Po pertraukos vėl vyks skaitymai „Ant laktos“, naktiniai skaitymai, vakaras Užupio kavinėje.

Po pertraukos vėl vyks skaitymai „Ant laktos“, naktiniai skaitymai, vakaras Užupio kavinėje, čia bus pristatyta Annos Gerasimovos išversta dvikalbė Henriko Radausko eilėraščių knyga.

Tęsime pradėtą renginį „Kino diena: kinematografiniai poetų portretai“ Rašytojų klubo salėje, taip pat Kinematografininkų sąjungoje, kur bus parodytas Gyčio Lukšo filmas apie Marcelijų Martinaitį „Vakar ir visados“.

Vilnius nuo seno yra daugiatautis miestas, todėl prasminga, kad į festivalio renginius įsitraukia ir kitų tautų bendruomenės, gyvenančios Vilniuje: lietuvių poeziją Šv.Kotrynos bažnyčioje skaitys užsieniečiai iš dvidešimties šalių, įvairiomis kalbomis skambės ir Cz.Miłoszo eilės ant Cz.Miłoszo laiptų Vilniaus senamiestyje, bus prisiminta ir C.Baudelaire’o sukaktis.

Dvidešimt penkios poetų, festivalio svečių, vertėjų, literatūros kritikų, aktorių, muzikų grupės susitiks su skaitytojais ne tik Vilniuje, bet ir visoje Lietuvoje.

52-ąja „Poezijos pavasario“ laureate tapo Ramutė Skučaitė, jai bus įteikta Maironio premija, kitiems geriausias knygas 2015 m. išleidusiems poetams bus įteiktos Dionizo Poškos, Salomėjos Nėries, Jono Aisčio, Zigmo Gėlės, Vilniaus miesto mero premijos, premija už geriausią knygą vaikams. Poetai bus apdovanoti ir prizais už eseistiką, poezijos vertimus, debiutą ir kita. Aktorius skaitovas pelnys Vilniaus m. savivaldybės Laimono Noreikos prizą, o literatūros kritikas – festivalio rengėjų prizą.

Į visus festivalio renginius įėjimas nemokamas.

Visą festivalio programą rasite čia.

Maloniai kviečiame į naujo „Poezijos pavasario“ almanacho pristatymą, kurio metu bus galimybė pabendrauti su jo sudarytojais, autoriais, festivalio rengėjais. Pristatyme laukiami ne tik žurnalistai, literatūros kritikai, bet ir visi poezijos gerbėjai.

Pristatymas vyks gegužės 16 d. 19 val. Rašytojų sąjungos Baltojoje salėje (K. Sirvydo g. 6, Vilnius).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius