Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pristatyta knyga apie išeivijos lietuvį Juozą Bačiūną

Vilniuje pristatyta knyga apie išeivijos lietuvį Juozą Bačiūną. Prezidentas Valdas Adamkus sako, kad šis žmogus yra pavyzdys visai jaunajai kartai, kaip išsaugoti ir puoselėti lietuvybę. Apie verslininką, mecenatą J.Bačiūną Lietuvoje žinoma nedaug. Jis priklausė senajai emigrantų kartai, iš Lietuvos išvykusiai XIX ir XX amžių sandūroje.
Knyga apie Juozą Bačiūną
Knyga apie Juozą Bačiūną / Lrt.lt
Temos: 1 Valdas Adamkus

„Žmogus, kurio vaikystė buvo labai skurdi, ir kuris viską pasiekė savo jėgomis, savo darbu“, – sako knygos autorė Daiva Dapkutė.

Knygos autorė teigia, kad knygą apie J.Bačiūną rašė kaip biografiją, nes spalvingas šio žmogaus gyvenimas buvo labai įdomus. Mėgęs keliauti J.Bačiūnas rinkdavosi tas šalis, kuriose galėjo sutikti lietuvių. Jam buvo svarbu, kaip gyvena tautiečiai, gal jiems reikia pagalbos. Australijoje, Adelaidėje, ir šiandien veikia jo vardu pavadinta biblioteka.

Verslo srityje jis buvo „amerikonas“ tikra to žodžio prasme, o visą laisvalaikį, jeigu tokio buvo, jis buvo visa siela paskendęs lietuvybėje, –V.Adamkus.

„Gyveno, sakyčiau, dvigubą gyvenimą. Verslo srityje jis buvo „amerikonas“ tikra to žodžio prasme, o visą laisvalaikį, jeigu tokio buvo, jis buvo visa siela paskendęs lietuvybėje“, – teigia kadenciją baigęs Prezidentas V.Adamkus.

JAV Bačiūnas sukūrė sėkmingą verslą – vasarviečių tinklą „Tabor farma“. Pasibaigus vasaros sezonui, verslininkas savo poilsiavietę atiduodavo lietuviams. Čia rinkosi „Santaros“ klubas, skautai, žmonės, kurie nepamiršo Lietuvos ir siekė jos nepriklausomybės.

„1954-aisiais metais, kada mūsų keliai susikirto, jis jau buvo tvirtas verslininkas, bet turbūt dar tvirtesnis lietuvis. Ir mane tai visuomet stebino. Kas galėjo žmogui išlaikyti tokį stiprų lietuvybės pajautimą“, – sako V.Adamkus.

J.Bačiūnas mirė 1969 m. V.Adamkaus teigimu, monografiją apie šį žmogų turėtų perskaityti jaunoji karta, nes J.Bačiūnas yra pavyzdys, kaip reikia saugoti lietuvybę ir kiek galima nuveikti savo tėvynei, būnant labai toli nuo jos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius