-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

R.Maskoliūnas pristatydamas knygą apie 1922-uosius: šiandien matome – istorija kartojasi

Ketvirtadienį prasidėjusioje Vilniaus knygų mugėje Rolandas Maskoliūnas pristatė 1922-ųjų kroniką – knygą, kalbančią būtent apie tuos metus. Istoriniame kūrinyje „1922: tarp kanibalizmo ir modernizmo“ persipina tiek svarbiausi Lietuvos, tiek ir užsienio šalių to meto įvykiai bei reiškiniai kultūroje. Kaip knygos pristatyme kalbėjo autorius, šiandien, ketvirtadienį, matome, kad dabar istorija vėl kartojasi. „Trockis tuomet irgi sakė, kad Rusija yra priešų apsuptyje. Praėjo 100 metų – ir vėl pas pats, – knygos pristatyme kalbėjo R.Maskoliūnas.
Rolando Maskoliūno knygos „1922: tarp modernizmo ir kanibalizmo“
Rolando Maskoliūno knygos „1922: tarp modernizmo ir kanibaliz / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Knyga į mugę atvyko tiesiai iš spaustuvės. Dar kiek anksčiau leidyklos vyr. redaktorė Agnė Puzauskaitė 15min kalbėjo, kad būtent šią R.Maskoliūno knygą iš pastaruoju metu „Vagos“ išleistų knygų norėtųsi išskirti labiausiai.

Kaip rašoma knygos anotacijoje, 1922-ieji Lietuvoje ir pasaulyje pasižymi stulbinamais kraštutinumais: JAV savo karjerą pradeda jaunas džiazo trimitininkas, o sunkiai sergantis F.Kafka sėdasi rašyti „Pilį“. Psichoanalizės guru Z.Freudas diskutuoja su dramaturgu A.Schnitzleriu apie senatvę ir mirtį, C.G.Jungas mėgina suvokti meilės poveikį psichikai, o Paryžiuje pirmą ir vienintelį kartą vakarėlyje susitinka M.Proustas, J.Joyce'as ir P.Picassas. Modernizmo vėjai jaučiami ir Lietuvoje, kur jauni akiplėšos paldieninkai su Kaziu Binkiu priešaky kritikuoja Maironį ir šokiruoja kitus klasikus, išleidę „Keturių vėjų pranašą“, o Miunchene studijuojantis Balys Sruoga kursto šį konfliktą.

Tuo pačiu metu pasaulyje stiprėja ir politinės audros.

TAIP PAT SKAITYKITE: Vilniaus knygų mugė: renginiai, kuriuose verta apsilankyti

Istorija kartojasi

„Kai ginklai žvanga, mūzos tyli“. Yra toks posakis. Jį knygos pristatyme komentuodamas R.Maskoliūnas sakė, kad esame liudininkai – istorija kartojasi.

„Tai, kad vyko prieš 100 metų, visai netikėtai, atsikartoja šiuo metu“, – kalbėjo jis apie ketvirtadienio įvykius, kai buvo paskelbta apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą, ir pacitavo vieną Levo Trockio mintį, kuri yra minima ir knygoje.

„Rusija yra priešų apsuptyje“, – sovietų politiką citavo R.Maskoliūnas ir pridūrė, kad nuo šios išsakytos minties praėjo šimtas metų ir mes vėl girdime tą pačią Rusijos skleidžiamą mintį, kad ją supa vien priešai.

Knygos pristatyme R.Maskoliūnas buvo paklaustas, kaip jis pats mato šiandien vykstantį Rusijos įsiveržimą į Ukrainą ir galbūt galėtų, kaip būdamas mokslininku ir analitiku, prognozuoti, kaip pakryps įvykiai toliau.

„Manau, kad atsakas bus stiprus (Rusijai – aut.).

Ar ekonominiai svertai nulems ir tai leis V.Putinui išlikti, ar visgi pasaulis nuspręs, kad pasaulis truputį pakentės – turės nuostolių, bet viską išspręs. Aš duočiau 60 proc., kad bus gerasis variantas“, – svarstė knygos autorius.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rolando Maskoliūno knygos „1922: tarp modernizmoir kanibaliz
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rolando Maskoliūno knygos „1922: tarp modernizmoir kanibaliz

Įkvėpimo šaltiniai

Kaip sako R.Maskoliūnas, pagrindinis paskatinimas parašyti knygą „1922: tarp kanibalizmo ir modernizmo“ buvo Kauno tapimas 2022 metų Europos kultūros sostine: „1922 metais buvo įdomūs tuo, kad tais metais prasidėjo atgimimas ir kultūros suklestėjimas.“

R.Maskoliūnas pasakojo, kad paskatinimas imtis šios knygos, žvelgiančios į Lietuvą ir pasaulį prieš 100 metų, buvo rašytojo Floriano Illieso knyga „1913“. Pasak autoriaus, šis kūrinys jam parodė, kaip galima kūrinyje sieti kultūrą ir istoriją, o visa tai pateikti kontekstinės istorijos forma.

„Pagalvojau, o kas tuo metu prieš 100 metų buvo Lietuvoje, Europoje? Pradėjau ieškoti medžiagos nežinodamas, ką rasiu“, – atviravo R.Maskoliūnas.

Knygą mokslo populiarintojas pradėjo rašyti karantino metu.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rolando Maskoliūno knygos „1922: tarp modernizmoir kanibaliz
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rolando Maskoliūno knygos „1922: tarp modernizmoir kanibaliz

„Lūžio taškas įvyko, kai atradau, kad Balys Sruoga su Vanda Daugirdaite tais metais aktyviai susirašinėjo. Tad laiškų archyvas leido sukurti tam tikrą meilės istoriją, leidžiančią pajusti tą laikmetį“ – kalbėjo knygos autorius.

Knyga sau

R.Maskoliūnas šypsodamasis nedaugžodžiavo paklaustas, koks yra knygos tikslas: „Tikslas buvo, kad man pačiam nebūtų nuobodu.“

Jis sako, kad knyga skirta tiems skaitytojams, kurie domisi istorija.

„Knygos misija – sudominti istorija, jos įvairialypiškumu pasauliniame kontekste. Šią knygą rašiau sau, o jei kitiems bus irgi įdomu – džiaugsiuosi, kai pakritikuos“, – kalbėjo autorius.

Knygos pavadinimas – „1922: tarp kanibalizmo ir modernizmo“ – yra platus. Jo gimimą komentuodamas autorius priminė, kad tuomet, prieš 100 metų, Rusijoje prasidėjo kanibalizmas – dėl bolševikų veiksmų prasidėjo badas.

„Net lietuviai siųsdavo maisto siuntinius“, – kalbėjo R.Maskoliūnas.

Jis akcentavo, kad šalia kultūros atgimimo buvo ir baisioji to laikmečio pusė.

Vilniaus knygų mugė šiemet skaitytojus pasitinka šūkiu „Vaizdas kaip tekstas“. Mugės renginiai vyks vasario 24-27 dienomis.

Visas naujienas iš Vilniaus knygų mugės galite rasti čia.

TAIP PAT SKAITYKITE: 25 naujos grožinės knygos, į kurias verta atkreipti dėmesį Vilniaus knygų mugėje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius