-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Raskime laiko būti sveiki

Šiuolaikinis žmogus nuolat skundžiasi laiko stygiumi, ir būtent dėl to dažnai pamiršta tai, kas svarbiausia – rūpintis savo sveikata. Garsi medikų šeima – Danguolė, Juozas ir Audrius Vasiliauskai knygoje „Ilgo gyvenimo paslaptys“ siūlo įvairius būdus, padedančius išvengti ligų, pataria, kaip tinkamai gydytis joms užpuolus.
Knygos „Ilgo gyvenimo paslaptys“ viršelis
Knygos „Ilgo gyvenimo paslaptys“ viršelis / Leidykla „Alma Littera“

Mes esame pratę tuoj pat skubėti į vaistinę, vos tik pajaučiame gerklės perštėjimą, tačiau knygos autoriai pataria neskubėti: skyriuje „Ligų profilaktika ir pagalba“ įvairiems negalavimams siūlomi keli gydymosi būdai: pirmiausia – akupresūra (taškinis masažas), tuomet  pateikiami natūralūs augalų receptai, ir galiausiai – homeopatiniai vaistai, kurių pavadinimai taip pat yra nurodyti. Įdomu tai, kad  vaistinius preparatus gerti yra tam tinkamiausias laikas, – galvos skausmą malšinti tinkamiausias metas yra rytas, o pas stomatologą siūloma eiti po pietų – mažiau skaudės nei einant kitu metu. Pasirodo, kiekvienas meridianas („gyvybės kanalas“) turi savo „biologinį laikrodį“ – štai plaučių meridiano laikas yra tarp trečios ir penktos valandos, būtent dėl to tokiu metu dažniausiai vargina kosulys, jei susergam.

Skyriuje „Kasdienė vaistinėlė“ kiekvienas ras naudingų patarimų, ką daryti, kad jaustumės geriau, pateikiami naudingi patarimai, kaip mesti rūkyti, kada rekomenduotina eiti į pirtį, kada ir kaip reikia gerti vandenį. Autoriai pataria: „Jei norite gerti – gerkite vandenį. Jei norite numalšinti alkį – valgykite. Vis dėlto pirmiausia išgerkite vandens, nes gal tai buvo netikras alkio signalas, ypač jeigu esate linkę tukti“ (p. 261). Visų svarbiausiu dalyku autoriai įvardija saiką, kuris svarbus dar nuo antikos laikų: Aristotelis jį įvardijo kaip vieną didžiausių dorybių. Deja, dažnai jį pamirštame, ir pasekmės tampa neišvengiamos: antsvoris – viena mūsų amžiaus problemų. Šioje knygoje randame patarimų, kaip išvengti nutukimo, įvardijami svarbiausi trys dalykai – „noras, pasiryžimas ir valia“ (p. 192). Šis trio, matyt, galėtų mums padėti pasiekti bet kurį tikslą: tiek mesti rūkyti, tiek pradėti praktikuoti sveikesnį gyvenimo būdą.

Kartais iš tiesų persistengiame vartodami vaistus, kurių pilnos vaistinės: jų atsiranda vis naujesnių, vis „geresnių“, tačiau dažnai nesusimąstome, kad galime gydytis natūraliais produktais. Kyla klausimas: kam „išradinėti dviratį“, kai jis jau seniai išrastas? Skyriuje „Sveikatai naudingi augalai“ rasite abėcėlės tvarka išvardytus naudingus augalus, aprašymus, kuo jie naudingi, ir mišinių bei nuovirų receptų, kurie  padės nuo įvairių negalavimų.

Šią knygą išties naudinga turėti kiekvienuose namuose tiek jaunesnės, tiek senesnės kartos atstovams. Kiekvienas ras tinkamų patarimų, kaip pašalinti sveikatos sutrikimus: pradedant sausėjančiomis akimis, ir baigiant širdies skausmais. Autoriai, rašydami knygą, rėmėsi net 58 šaltiniais, ir iš tiesų puikiai  ir sistemingai pateikė informaciją, tad, jei dar dvejojate, ką dovanoti     šv. Kalėdų proga, nedelsdami skubėkite į knygyną!

P. S.  Nepamirškite, kad sveikata – didžiausia dovana, kurią galite pasidovanoti sau tik pats.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius