Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rasta pirma Hanso Christiano Anderseno parašyta pasaka

Literatūros ekspertai tiki, kad jiems pavyko rasti pirmą Hanso Christiano Anderseno parašytą kūrinį.
Hanss Kristianas Andersenas
Hanss Kristianas Andersenas / Wikimedia.org nuotr.

Naujienas apie literatūrą, knygų recenzijas ir konkursus sekite tinkle „Facebook“. Tapkite „15min knygų lentynos“ gerbėjais!

„The Guardian“ rašo, kad kūrinį, pavadintą „The Tallow Candle“ surado istorikas Esbenas Brage'as. Kūrinys buvo rastas kuomet istorikas tyrinėjo privačius vienos šeimos archyvus.

„Savo rankose esu laikęs tūkstančius istorinių dokumentų, tad sugebėjau išsiugdyti nuojautą. Kuomet paimu dokumentus į rankas jaučiu, kuriuos iš jų turiu nuodugniai peržiūrėti, nes juose turi slypėti kažkas ypatingo“, – politiken.dk sakė E.Brage'as. 

Istorikas domėjosi vienos Danijos salos ir šeimos, pavarde Plumai, istorija. Jam pavyko gauti keturias dideles dėžes archyvinių šeimos dokumentų. 

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pirmojo HansoKristiano Anderseno pasaka
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pirmoji Hanso Christiano Anderseno pasaka

Vartydamas tūkstančių dokumentų archyvą E.Brage'as atrado mažą geltoną lapą.

„Aš pasakiau „Oho“. Tai buvo kažkas neįprasto. Aš nuėjau pas archyvo prižiūrėtoją. Jis buvo sužavėtas, nes ant geltono lapo buvo parašyta „H.C.Andersen“, – pasakojo istorikas.

Archyvo prižiūrėtojas registre bandė ieškoti kūrinio „The Tallow Candle“, tačiau duomenų bazėje jam nepavyko nieko rasti.

Praėjus dviems mėnesiams E.Brage'as suprato, kad neklydo. Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad tai yra pirmoji H.K.Anderseno parašyta pasaka. Kūrinį garsus rašytojas parašė dar vaikystėje ir skyrė poniai Bunkeflod, kuri yra artima Plumų šeimos draugė.

Rastas kūrinys nėra originalas. Tai ranka perrašyta kopija, kurią Bunkeflodų šeima atsiuntė Plumams.

Rašytoja ir pasakų tyrinėtoja Sara Maitland „The Guardian“ sakė, kad ši atrasta pasaka yra „labai Andersoniška“.

„Kūrinys yra labai moralistinis ir gana sentimentalus. Aš esu sužavėta, kad niekas šio kūrinio nerado anksčiau. Pasaulyje yra daug Hanso Christiano Anderseno kūrybos ekspertų“, – sakė ji.

Hansas Christianas Andersenas (1805–1875) – Danų rašytojas, kuriam pasaulinę šlovę atnešė „Pasakos, pasektos vaikams“. Pasaulyje taip pat gerai žinomos rašytojo istorijos apie bjaurųjų ančiuką, princesę ir žirnį. H.C.Anderseno kūriniai yra išversti į 150 užsienio kalbų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius