-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rašytoja G.Grušaitė: 30-metis yra laikas, kai šiek tiek dūžta svajonės

Sulaukus 30-ies daugelį ištinka savotiška krizė – sudūžta svajonės, turėtos 20-ies ir prasideda egzistencinis virsmas. Taip LRT TELEVIZIJOS laidoje „Labas rytas, Lietuva“ sako rašytoja Gabija Grušaitė, kurios knyga „Stasys Šaltoka“ dalyvauja Metų knygos rinkimuose. Kaip teigia ji, knygoje aptariami aktualūs globaliniai klausimai, bet svarbiausia yra tai, kas nepasakyta.
Gabija Grušaitė
Gabija Grušaitė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Nors baigtos antropologijos studijos, akademinė karjera sekėsi ne itin gerai, todėl rašymas tapo būdu fiksuoti dabarties detales ir tai išsaugoti, sako rašytoja Gabija Grušaitė. „Rašau apie tai, kas vyksta čia ir dabar, mano veikėjai dabar 30-mečiai, gal vėliau bus ir 40-mečiai. Manau, kad 30-metis yra laikas, kai šiek tiek sudūžta svajonės, turėtos 20-ies. Galvojai, kad turėsi gerą darbą, puikiai gyvensi ir visi atsakymai į rūpimus klausimus bus aiškūs. Tačiau taip nėra, todėl ištinka krizė“, – teigia G.Grušaitė.

Tokia krizė, pasak rašytojos, ištinka ir jos knygos veikėją Stasį Šaltoką: „Todėl Stasys ima ir iškeliauja į Pietryčių Aziją. Su kitais knygos herojais Stasys kuria dokumentinį filmą apie žmogžudystę. Per tai užkabinamos rasės, kolonializmo temos ir svarbūs globaliniai klausimai. Po šiuo siužetu slypi Stasio nesugebėjimas emociškai su tuo susijungti. Svarbiausia romano linija – tai, kas neaprašyta, ko nėra.“

G.Grušaitė, kalbėdama apie savo kūrinį „Stasys Šaltoka“, teigia, kad knygoje aprašyta kelionė (tiek vidinė, tiek išorinė) yra būdinga kiekvienai kartai. „Tai pasikartojanti kiekvienos kartos dilema. Nors ši knyga apie 30-mečius ir tai prabėgantis laikas, toks egzistencinis virsmas patiriamas ne kartą. Šią mano knygą skaito draugių mamos, norėdamos suprasti, kodėl mūsų karta taip nori išvažiuoti kur nors svetur. Vyresniems žmonėms įdomu, kodėl mes taip blaškomės“, – teigia rašytoja.

Parengė Virginija Sližauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius