-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rašytoja Jurga Vilė: kašalotai į mano mintis atplaukė labai seniai

Kalbamės su rašytoja Jurga Vile ir dailininke Agne Nananai, kurių knyga vaikams „Kašalotų radijas“ („700 eilučių“, 2024) bus pristatyta netrukus šurmuliuosiančioje Vilniaus knygų mugėje, rašoma pranešime spaudai.
Kasalotu radijas_virselis
Kasalotu radijas_virselis / Asmeninio archyvo nuotr.

„Tai knyga apie mergaitę Domingą ir jos draugę – didelę baltą kašalotę Sniegę. Sniegė gyvena toli, prie paslaptingojo kaimelio A krantų. Domingos šeima ten kasmet vasaroja. Kai jie atkeliauja, kašalotai, šiaip jau vengiantys žmonių, labai džiaugiasi, susiburia įlankoje ir džiaugsmingai čerškia.

Tai toks keistas garsas, lyg sugedusio radijo. Bet šis radijas nesugedęs, gal tik truputį senoviškas. Radijo bangoms didžiausią pavojų kelia kruiziniai laivai. Ir kartais netikėtai jie plaukia pro šalį...“, – su šypsena pokalbį pradeda knygos autorė.

Algimantas Stakėnas nuotr./Jurga Vilė
Algimantas Stakėnas nuotr./Jurga Vilė

– Jurga, kada, iš kur į tavo kūrybinį pasaulį atplaukė kašalotai?

– Kašalotai į mano mintis atplaukė seniai. Tikriausiai tada, kai pirmą kartą skaičiau Hermano Mellevile‘io romaną „Mobis Dikas“, vėliau žiūrėjau ne vieną jo ekranizaciją, itin jautriai reaguodavau į karts nuo karto virtualioje erdvėje pasirodančias ant kranto užplaukusių kašalotų nuotraukas.

Galvodavau apie juos. O vieną vasarą draugas pakvietė keliauti į Lofotenų salas jų stebėti. Plaukdavome į jūrą ir ilgas valandas laukdavome, kol juos išvysime. Uodegą, nugaros dalelę, fontaną, o gal tik paslaptingai liūliuojantį vandenį... Per tą laiką ne viena knyga mintyse pasirašė.

Gana greitai išvydau pagrindinę veikėją, tą mažą mergaitę, susidraugavusią su ypatinga kašalote (balta, tokia kaip Mobis Dikas) ir važiuojančią jos aplankyti. Gimė Dominga, Sniegė ir visi kiti. Istorija kito, ypač pabaiga. Iš pradžių ji buvo labai liūdna.

Asmeninio archyvo nuotr./Jurga Vilė
Asmeninio archyvo nuotr./Jurga Vilė

– Tai – ne pirmas tavo tekstas apie gyvūnus. Kodėl jie dažnai tampa pagrindiniais tavo knygų veikėjais?

– Gyvūnijos pasaulis – stebuklingas. Kiekvienas gyvis – neįtikėtinas sutvėrimas. Tai neišsemiama, didinga, be galo įdomu. Ir mes esame viso to dalis. Nepamirškime to. Ar dar mokame alsuoti su gamta vienu ritmu, lyg prie motinos prisiglaudę vaikeliai? Vaikystėje labai mėgau knygas apie gamtą, apie augalus ir gyvūnus, todėl nesistebiu, kad pati ėmiau jas rašyti. „Kašalotų radijas“ – trečia knyga iš mano sugalvotos serijos „Lašas jūroje“. Pirma apie chameleoną, antra apie aštuonkojį, dar yra knyga apie laumžirgį ir apie šunį...

– Kokie buvo tavo lūkesčiai knygos iliustracijomis, ar Agnės piešiniai atitiko tavo įsivaizduotą istoriją?

– Galima sakyti, kad čia tas atvejis, kai vizija sutampa su išpildymu. Švelnūs pieštukai, sušildantys gan vėsius šiaurės peizažus, jautrūs štrichai ir dėmesys detalėms, bet ir milžiniško kašaloto kūno pajutimas – visa tai labai atliepė. Ir papildomi nespalvoti epizodai, nupiešti paprastu pieštuku – dar vienas istorijos sluoksnis.

Su dailininke Agne Nananai nebuvome dirbusios kartu, bet susiklausymas ir atpažinimas iškart įvyko. Galėjome net nekalbėti, bet ore susitikusios mūsų nuomonės sutapdavo net dėl taškiukų ant Domingos suknelės, rausvos kriauklės, jūrų dumblių sriubos ar šokančių kašalotų mandalos... Nustebino tai, kad taip panašiai pajautėme ir pamatėme, o Agnė sugebėjo ir perteikti, įkvėpti šiai istorijai gyvybės. Ai, ir dar pabaiga. Ačiū Agnei, kad ji tokia optimistiška.

Asmeninio archyvo nuotr./Jurga Vilė
Asmeninio archyvo nuotr./Jurga Vilė

– Agne, koks buvo pirmas įspūdis apie knygą, skaitant rankraštį?

– Perskaičius tekstą man liko labai gražus jausmas – daug erdvės mintims ir sužadintas smalsumas pasidomėti daugiau apie kašalotus. Man patiko lengvas pasakojimo tonas, kai net apie, atrodytų, negatyvius dalykus (banginių medžioklę) yra pasakojama be dramos ar perteklinio gąsdinimo.

Šis „atmosferinis“ jausmas mane ir papirko. Man ši knyga – tiek apie kašalotus ir jų didybę, tiek apie šeimyninius santykius ir žmonių draugystę su gamta. Viliuosi, kad mano iliustracijos palydės skaitytoją į tas erdves.

– Jurga, Agne, kaip knygą planuojate pristatyti skaitytojams Vilniaus knygų mugėje?

Jurga: Tai bus kūrybinės dirbtuvės, kurių metu su vaikais klausysimės jūros, ošiančios kriauklėje, gaminsime jūrinius radijo imtuvus ir transliuosime povandeniniam pasauliui aktualias žinias. Dar paišysime, karpysime, klijuosime ir aukštai kelsim koralines Jūrų radijo antenas.

Agnė: Dirbtuvių metu skaitytojai turės galimybę susipažinti su knygos siužetu ir, kaip minėjo Jurga, pakviesime juos kurti jūrų radiją – iš įvairių jūros dugno gėrybių, augalėlių, kriauklelių ar į juos panašių objektų. Viską vaikai pasigamins patys. Rezultatai laukia netikėti, nes kiekvienas susikurs savo unikalų radiją.

Apie kūrybines dirbtuves

Vasario 25 d., 14:00 Kūrybinės dirbtuvės „Jūrų radijas“ su knygos „Kašalotų radijas“ autore Jurga Vile ir dailininke Agne Nananai, 4 salė, Kūrybos erdvė be formulių. 13:00, prieš dirbtuves, dailininkė, o autorė 15:00, po dirbtuvių, su skaitytojais bendraus leidyklos stende, 4.04

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius