Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rašytoja K.Gulden: Kas nutiktų, jeigu mūsų ekologinis pėdsakas būtų matomas soc. tinklų profilyje?

„Aš visada norėjau būti rašytoja – nuo tada, kai buvau maža mergaitė, negalinti atsitraukti nuo skaitomų knygų. Vis dėlto prireikė šiek tiek laiko ir tarpinės karjeros verslo pasaulyje, kol radau drąsos, įkvėpimo ir priemonių eiti šiuo keliu“, – pasakoja vokiečių rašytoja Kerstin Gulden, rašoma „Terra Publica“ pranešime spaudai.
Knygos viršelis, autorė Kerstin Gulden
Knygos viršelis, autorė Kerstin Gulden / Max Sonnenschein nuotr.

Jos knyga „Fair Play. Žaisk, arba viską prarasi“ (leidykla „Debesų ganyklos“), pelniusi Oldenburgo vaikų ir jaunimo literatūros premiją, jau skinasi kelią ir į skaitytojų Lietuvoje širdis.

– Kada supratote, kad norite būti rašytoja?

– Aš visada norėjau būti rašytoja – nuo tada, kai buvau maža mergaitė, negalinti atsitraukti nuo skaitomų knygų. Vis dėlto prireikė šiek tiek laiko ir tarpinės karjeros verslo pasaulyje, kol radau drąsos, įkvėpimo ir priemonių eiti šiuo keliu.

– Kaip atrodo jūsų įprasta darbo diena?

– Esu tikra, kad kiekvienam rašytojui yra kitaip, bet aš neturiu įprastos darbo dienos. Artėjant rankraščio atidavimo terminui pamatysite mane prilipusią prie savo darbo stalo, rašančią ir redaguojančią iki vėlyvo vakaro. Kitu metu daug keliauju, pavyzdžiui, į literatūros festivalius. Kartais geriausia, ką galiu padaryti įgyvendindama projektą, tai šiek tiek pailsėti. Stipriausios idėjos man kyla tada, kai jų aktyviai neieškau.

– Apie ką yra knyga „Fair Play. Žaisk, arba viską prarasi“?

– Ši knyga užduoda įdomų klausimą: kas nutiktų, jeigu tavo ekologinis pėdsakas būtų matomas tavo socialinių tinklų profilyje? Ką kiti apie tave pagalvotų, gal teistų? Kaip vertintum kitus? Ką darytum? Šis scenarijus skaitytojus nukelia į Berlyno mokyklą. Stebime keturis mokinius, kurie susiduria su didėjančiu socialiniu spaudimu, bet taip pat randa drąsos kovoti už savo įsitikinimus.

– Kokią žinią šia knyga norite perduoti skaitytojams?

– Visų pirma tikiuosi, kad skaitytojams patiks mano knyga. Jei kartu ji ir įkvėps juos apmąstyti joje nagrinėjamas temas, galbūt dar paskaityti, pasidalyti mintimis su bendraamžiais, aptarti jas su šeimos nariais ir galiausiai padaryti išvadas... tai bus nuostabu. Manau, kad romanas turi kelti klausimų, bet nebūtinai į juos atsakyti.

– Kada susidomėjote aplinkosaugos tema?

– Ankstyvame amžiuje. Aš užaugau aštuntajame ir devintajame dešimtmetyje Pietų Vokietijoje, o tokiomis temomis kaip ozono sluoksnio ardymas ir būtinybė apsaugoti atogrąžų miškus, mūsų planetos „žaliuosius plaučius“, tuo metu buvo kalbama visur. Apie klimato krizę žinojome jau seniai, tačiau ji vis dar yra bene didžiausia problema šiandieniniame pasaulyje.

– Kaip manote, kokius tris įpročius, palankius aplinkai, kiekvienas žmogus turėtų išsiugdyti?

– Sunku įvardyti kokius nors konkrečius įpročius, nes visų mūsų aplinkybės yra skirtingos. Štai kodėl knygoje yra keturi skirtingi požiūriai. Tikiu, kad jokios pastangos nėra per mažos, o kolektyvinis ekologinis elgesys ir jo propagavimas padės paskatinti teigiamus pokyčius pramonėje ir politikoje.

– Už šią knygą pelnėte Oldenburgo vaikų ir jaunimo literatūros premiją. Koks jausmas sulaukti tokio įvertinimo?

– Oldenburgo vaikų ir jaunimo literatūros premijos gavimas buvo vienas svarbiausių mano ligšiolinės karjeros momentų. Tai buvo stebuklinga diena Oldenburgo mieste. Pirmą kartą asmeniškai sutikau daug žmonių iš leidybos pramonės, komisijos, kolegų rašytojų, net savo redaktorių, nes knyga Vokietijoje buvo išleista pandemijos metu.

Esu labai dėkinga už suteiktą garbę ir manau, kad apdovanojimas prisidėjo prie daug kitų puikių dalykų, pavyzdžiui, prie to, kad knyga buvo išversta į lietuvių kalbą.

– Vertėte knygą „Fair Play. Žaisk, arba viską prarasi“ į lietuvių kalbą. Kuo šis kūrinys jums įsiminė?

Indrė Dalia Klimkaitė: Pirmiausia dar nenuvalkiota jaunimo literatūroje ir itin aktualia tema – apie vartojimą, jo kontrolę, tvarumą ir ekologiją. Apie tai, kas labai svarbu jaunam žmogui, kuriam rūpi, kokia bus jo ir visos žmonijos rytdiena. O šalia to – įtaigiai pavaizduotos meilės istorijos, santykių problemos, vienišumo ir dvigubo gyvenimo socialinių tinklų eroje tema...

Skaitai knygą kaip įtraukiantį detektyvą, tačiau nejučia susimąstai ir apie globalius dalykus – ar vieno žmogaus pasiryžimas ir auka gali keisti visuomenę? Ar įmanoma sustabdyti politikų ir verslo savivalę? Ar visada viduje esame tokie, kokie dedamės esą? Ar nemeluojame patys sau ir aplinkiniams? Ir kiek galima leisti technologijoms reguliuoti mūsų gyvenimus?

– Kam rekomenduotumėte perskaityti šią knygą?

Indrė Dalia Klimkaitė: Aukštesniųjų klasių moksleiviams, studentams, mokytojams ir tėvams, visiems suaugusiesiems, kuriems rūpi jauno žmogaus vidinis pasaulis, jo vertybių formavimasis ir išgyvenimai.

– Kaip manote, kuo šis kūrinys gali būti vertingas jaunimui?

Indrė Dalia Klimkaitė: Kaip ir visa gera šiuolaikinė literatūra – ne moralizavimu, o pagalba keliant klausimus ir ieškant į juos atsakymų. Psichologinėmis įžvalgomis, padėsiančiomis geriau pažinti žmonių tipus ir jų elgesio motyvus. Ir tiesiog kaip skaitymo malonumas!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius