-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rašytoja Renata Šerelytė ėmėsi fantastikos

Į populiariausių šiuolaikinių Lietuvos rašytojų sąrašą patenkanti Renata Šerelytė naujoje knygoje pasuko į moterims kūrėjoms rečiau būdingą fantastiką. Netrukus knygynų lentynose pasirodysiantis autorės novelių rinkinys „Kokono baladės“ pasakoja apie mūsų planetos gyvenimą apokalipsės akivaizdoje, tačiau kviečia į tai pažvelgti žaismingai. Skaitytojus su šiuo kūriniu supažindina ir į jo pristatymą Vilniaus knygų mugėje kviečia leidykla „Alma littera“.
Renata Šerelytė
Renata Šerelytė / R. Tamošaičio nuotr.
Naująja knyga R. Šerelytė kuria savotišką, iki šiol lietuviškoje literatūroje neegzistavusį žanrą – socialinę fantastiką. Leistis į tokį eksperimentą autorę paskatino nuo vaikystės viduje kirbėjęs potraukis fantastiniams pasakojimams.

„Man pačiai buvo labai įdomu išbandyti šį žanrą, kuris leidžia daug eksperimentuoti – su pasakojimu, kalba. Be to, manau, kad jis ypač patrauklus ir įdomus skaitytojui, juk žmogus yra ne vien racionalus, jis paklūsta ir vaizduotės pasauliui“, – teigia R. Šerelytė.

Anot autorės, nors knygoje kuriamas pasaulis pasireiškia tokiomis gyvybės formomis, kurias galima tik susapnuoti, fantastinės novelės bus suprantamos plačiam skaitytojų ratui. Įžvalgiausieji pasakojime ras ne vieną paslėptą užuominą į pasaulinės kultūros kūrinius, istoriją ar net teologiją.

„Kokono baladės“
„Kokono baladės“

Dar vienas išskirtinis knygos bruožas – žaismingas požiūris, dėl kurio net nuolat skelbiamos pasaulio pabaigos tampa savaip linksmos. „Kokono baladžių“ pasaulis – pamišęs, keistas, juokingas, panašus ir į cirką, ir į beprotnamį. Pasakojime mūsų planeta ima šalti, artėja pabaiga. Nebelieka laiko, dingsta spalvos, kvapai. Žemę tvindo iš gelmių plūstantis juodas vanduo. Seni įpročiai nepadeda išgyventi, mokslo tiesos tampa bevertės. Ir vis dėlto negalima sulaikyti šypsenos matant knygos personažų bandymus išlikti groteskiškame pasaulyje.

„Tarp knygos „Kokono baladės“ veikėjų – ir žmonės, kuriuos kasdien matome gatvėse, ir fantastiniai sutvėrimai. Pavyzdžiui, su pasakojime pasirodančia moterimi prie konteinerių esu kalbėjusi realiame gyvenime. O štai Durininko, kuris saugo Auksinius vartus, geriau jau pačiai niekada nesutikti“, – sako R. Šerelytė.

Su netikėtu, bet labai įdomiu rašytojos R. Šerelytės posūkiu į fantastikos žanrą bus galima susipažinti trečiąją Vilniaus knygų mugės dieną, šeštadienį, 19.00 val. Rašytojos kūrinį „Kokono baladės“ susitikimo su skaitytojais metu pristatys žymus žurnalistas ir knygos „Vilko valanda“ autorius Andrius Tapinas.

„Ši knyga labai neįprasta. Sakyčiau, Antuano de Saint-Exupery, Michailo Bulgakovo ir Charleso Bukowski mišinys. Ji sudomino labai netradiciniu požiūriu į visuomeninį gyvenimą ir kartais netgi maniakišku pasakojimo tempu, kuris dar labai nebūdingas lietuvių literatūrai. Nors didžioji knygos veiksmo dalis vyksta Lietuvoje, kad ir „kitokioje“, niekuomet nepasakytum, kad tai – lietuvių autoriaus kūrinys. Manau, kad knyga skirta skaitytojui, nepripažįstančiam literatūrinių žanrų ir kanonų, bei mėgstančiam sveiką kūrybinį chuliganizmą“, - sako A. Tapinas

Ši knyga labai neįprasta. Sakyčiau, Antuano de Saint-Exupery, Michailo Bulgakovo ir Charleso Bukowski mišinys, - sakė Andrius Tapinas.

Renata Šerelytė (g. 1970) – poetė, prozininkė, kritikė, pjesių ir literatūros kūrinių vaikams autorė. Jos kūrybinėje biografijoje – eilėraščių ir prozos knygos vaikams, istorinės nuotykinės apysakos jaunimui, keturi novelių rinkiniai, keturi romanai. Autorės kūriniai, versti į į anglų, prancūzų, vokiečių, italų, ispanų, švedų, kroatų, čekų, lenkų kalbas, sulaukė ne vieno apdovanojimo Lietuvoje, o romanas „Mėlynbarzdžio vaikai“ pelnė prestižinį „Bank Austria Literaris“ apdovanojimą, skiriamą iškiliausiai Rytų ir Pietryčių Europos literatūrai. Neseniai kino ekranus pasiekė lietuviškas kino filmas pagal to paties pavadinimo autorės romaną „Vardas Tamsoje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius