Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rašytojai siekia Lietuvoje įkurti tarptautinę rašytojų ir vertėjų rezidenciją

Lietuvos rašytojų sąjunga, Lietuvos literatūros vertėjų sąjunga ir Tarptautinių kultūros programų centras pranešė siekiančios, kad Lietuvoje būtų įkurti tarptautiniai rašytojų ir vertėjų namai.
Poetas, vertėjas Antanas A. Jonynas tiki, kad Rašytojų sąjunga ras savąjį kelią ir geriausią būdą išreikšti save visuomenėje.
Poetas, vertėjas Antanas A.Jonynas tiki, kad Rašytojų sąjunga ras savąjį kelią ir geriausią būdą išreikšti save visuomenėje. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Literatūra

Savo iniciatyvą minėtų organizacijų atstovai išdėstė kultūros ministrui Arūnui Gelūnui ir viceministrei Nijolei Laužikienei skirtame laiške.

„Savo kalbą, kultūrą, istoriją tautos kuria, saugo ir skleidžia pirmiausia žodžiu, savąja literatūra. Tad rašytojų, vertėjų, apskritai literatūros profesionalų vaidmuo, itin svarbus ugdant pačių valstybės piliečių savimonę ir savivertę, bei formuojant palankų šalies įvaizdį, didinant tarptautinį jos žinomumą, – teigiama laiške. – Rašytojas, gebantis sudominti ne tik savo krašto, bet ir kitų šalių skaitytojus, iš esmės yra savo šalies kultūros ambasadorius.“

Anot laiško autorių, pagrindinis tarptautinių rašytojų ir vertėjų namų tikslas būtų plėtoti daugiašalius kultūrinius, kūrybinius, pažintinius mainus, siekiant, kad Lietuvos literatūra juose visada veiktų kaip stipri, nuolatinio dėmesio verta partnerė.

Šiam tikslui įgyvendinti rašytojams ir vertėjams iš Lietuvos bei įvairių pasaulio šalių turėtų būti sudaromos palankios sąlygos nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių gyventi ir dirbti tarptautiniuose rašytojų ir vertėjų namuose, puoselėti ir plėsti tarptautinę kultūrinę patirtį, tobulinti bendravimo įgūdžius, rengti savo kūrybos pristatymus svečios šalies literatūrinėse bendruomenėse, dalytis patirtimi, dalyvauti įvairiose kūrybinėse dirbtuvėse, konferencijose, seminaruose.

„Lietuva – viena iš nedaugelio Europos šalių, kurioje rašytojai ir vertėjai neturi tinkamų sąlygų visavertiškai dalyvauti tarptautinėse rašytojų kūrybinių mainų programose vien dėl to, kad Lietuvoje nėra nuolatinės, į pasaulinį rezidencijų tinklą įtrauktos vietos – tarptautinių rašytojų ir vertėjų namų“, – tvirtinama laiške.

Tuo metu Lietuvos rašytojai yra gana dažni svečiai kaimyninių ir tolimesnių šalių kūrybos namuose. Pavyzdžiui, Ventspilio rašytojų ir vertėjų namuose Latvijoje kasmet apsilanko ir bent po mėnesį gyvena apie dešimt Lietuvos rašytojų ir vertėjų. Lietuviai vyksta ir į Baltijos rašytojų centrą Visbyje (Švedija), Rodo salos menininkų rezidenciją Graikijoje, ne vienas yra viešėjęs tarptautiniuose rašytojų namuose Ledig House, Niujorko valstijoje, JAV.

Prašydami Kultūros ministerijos palaikymo Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkas Antanas A.Jonynas, Lietuvos literatūros vertėjų sąjungos pirmininkė Jurgita Mikutytė ir Tarptautinių kultūros programų centro direktorė Saulė Marija Mažeikaitė teigė, kad jau šiemet sieks šį projektą pristatyti literatūros žmonių bendruomenei ir suinteresuotoms savivaldybėms, kitiems potencialiems partneriams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius