Rašytojas Francescas Mirallesas: „Jei neturėjai 15 vaikinų ar merginų, nerašyk romano apie Kazanovą“

Su knygų „Maži dideli dalykai“ ir „Vabi Sabi, arba Romanas apie netobulumo grožį“ autoriumi Francescu Mirallesu Lina Ever susipažino paprasčiausiai pakvietusi kavos – norėjo pasikalbėti su rašytoju, kurio romanas jai paliko įspūdį. „Mūsų pažintis, prasidėjusi nuo mažų dalykų, tapo gražiu dideliu dalyku“, – sakė Lina Ever, pradėdama F.Miralleso knygų pristatymą Knygų mugėje.
 Francesco Miralleso knygų „Maži dalykai dideli“, „Vabi sabi“ pristatymas Vilniaus knygų mugėje
Francesco Miralleso knygų „Maži dalykai dideli“, „Vabi sabi“ pristatymas Vilniaus knygų mugėje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Ką reiškia „Vabi sabi”, antrosios Lietuvoje išleistos F.Miralleso knygos pavadinimas? „Tai japoniška sąvoka, naudojama japoniškai grožio sampratai apibūdinti – ji labai skiriasi nuo kinų ar europiečių sampratos. Kinijoje viskas labai gražu, nudailinta, geometriška ir simetriška, o štai jei puodelis japoniškas – jis bus su įtrūkimas. Vabi sabi reiškia netobulumo grožį. Japonams gražu tik tai, kad primena gamtą, todėl darbas turi būti neužbaigtas, netobulas, laikinas“, – sakė F.Mirallesas.

Jis pats teigia pamilęs Japoniją dar jaunystėje, kai ėmė domėtis budizmu, arbatos tradicija: „Ėmiau keliauti po Japoniją, vykstu ten porą kartų per metus – man labai patinka jų literatūra, vabi sabi kultūra ir daugybė kitų dalykų, kurie susiję su šia nuostabia šalimi.“

F.Miralleso kūryboje atsikartoja kačių motyvas: „Kai gyvenau su tėvais, visad norėjau turėti katę, bet mama neleido, nors tėvui katės ir patiko. Kai tik išsikėliau, turėjau dvi kates – dabar jos jau iškeliavusios. Šiandien gyvenu su dviem katinais. Man patinka kačių ramybė, meditacinė būsena“, – pasakojo rašytojas.

Įsivaizduokime jauną poetą, dažniausiai pirmieji jo tekstai bus labai barokiški, perkrauti, nors ji nori pasakyti tik smulkmeną. Vyresni autoriai jau sugeba parašyti haiku ir vos keliais žodžiai pasakyti labai daug, – teigė F.Mirallesas.

Lina Ever taip pat atkreipė dėmesį į lengvą autoriaus stilių, lėtus, kone paviršiumi tekančius siužetus, kurie skaitytoją vis tik palieka su daugybe minčių.

„Man patinka rašyti lengvu stiliumi. Dažnai vedu rašymo paskaitas jaunimui – įsivaizduokime jauną poetą, dažniausiai pirmieji jo tekstai bus labai barokiški, perkrauti, nors jis nori pasakyti tik smulkmeną. Vyresni autoriai jau sugeba parašyti haiku ir vos keliais žodžiai pasakyti labai daug. Mano tikslas visad buvo pasakyti kuo daugau, bet kuo paprasčiau“.

Autoriaus romanas „Maži dalykai dideli“ vos pasirodęs tapo tarptautiniu bestseleriu, šiuo metu jis jau išverstas į daugiau nei 20 kalbų. Tačiau paklaustas, ar turi sėkmės formulę, F.Mirallesas teigia, jog formulių nėra, nes jei jos egzistuotų, leidėjai leistų tik tarptautinio populiarumo susilaukiančias knygas.

Maži dalykai nutinka čia ir dabar, kiekviena akimirka yra unikali. Kiekvienas galime pasirinkti, ar bambėsime, ar džiaugsimės tuo, kas yra, – sakė rašytojas.

Vis tik keletą patarimų rašytojas pateikia: „Rašant nereikia vaikytis madų – juk nežinai, kas 2019 m. vis dar bus madinga. Turi būti autentiškas ir rašyti apie tai, ką supranti. Apie išgyventus jausmus, pažįstamas situacijas. Jei neturėjai penkiolikos vaikinų ar merginų, nerašyk romano apie Kazanovą“.

O ką gi daryti, kad maži dalykai virstų dideliais? Pasak autoriaus, visų svarbiausia juos atpažinti ir įvertinti: „Maži dalykai nutinka čia ir dabar, kiekviena akimirka yra unikali. Kiekvienas galime pasirinkti, ar bambėsime, ar džiaugsimės tuo, kas yra. Galima džiaugtis viskuo – ir vandens stikline, ir draugu, ir nauju knygos skyriumi“, – sakė rašytojas, atkreipdamas dėmesį, jog žvelgiant iš laiko perspektyvos, patys mažiausi dalykai kartais pasirodo besantys patys didžiausi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius