-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rekordinėje Vilniaus knygų mugėje personažas ieškos autoriaus

Didžiausia istorijoje – beveik 15 000 kv. m. užimsianti, 330 dalyvių iš 8 šalių sulauksianti ir 60 000 lankytojų sutrauksianti – tokia bus 17-oji Vilniaus knygų mugė, ketvirtadienio rytą pristačiusi būsimo renginio temą, svečius bei renginius.
Knygų mugės spaudos konferencija
Knygų mugės spaudos konferencija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Organizatoriai teigė, jog Knygų mugė visad buvo rašytojų ir skaitytojų susitikimo vieta, o šiemet itin didelis dėmesys bus skiriamas personažui. Mugėje, kurios tema „Personažas ieško autoriaus“, bus keliami klausimai apie autoriaus ir personažo santykį, personažą lietuvių literatūroje ir kultūroje. Galbūt personažu gali tapti miestas ar net pats autorius?

Paskutiniąją mugės dieną, simboliškai pavadintą „Personažų sekmadieniu“, visiems, persirengusiems savo mėgstamu knygos personažu, įėjimas į mugę bus nemokamas.

Šių metų Vilniaus knygų mugės programoje – daugiau nei 400 renginių.

Nors knygų mugėje susitikimai su lietuvių rašytojais sulaukia ne ką mažiau susidomėjimo nei užsienio autorių knygų pristatymai, knygų mugės organizatoriai džiaugėsi, jog šiemet sulauks 35 svečių iš užsienio (didžiausia delegacija – iš Ukrainos), o tarp jų – ir trijų pasaulinį pripažinimą pelniusių autorių.

Mugėje apsilankys daugiausia į užsienio kalbas verčiamas ukrainiečių rašytojas Andrejus Kurkovas („Maidano dienoraštis“, „Bikfordo pasaulis“). Anot vienos iš mugės organizatorių Lolitos Varanavičienės, A.Kurkovui net priskiriama pranašystės galia – savo knygose jis nuspėjo tiek Krymo aneksiją, tiek kitus Rusijos politikos vingius.

Žurnalo vyrams „XXL“ redaktorė Marina Stepnova, lietuvių skaitytojams jau pažįstama iš romano „Lazario moterys“, mugėje pristatys naujausią savo knygą „Italų pamokos“. Pasak L.Varanavičienės, pažintis su šios autorės kūryba gali padėti suprasti rusų tautos mentalitetą, mat rašytoja tęsia didžiąją rusų literatūros tradiciją. Įdomu tai, jog M.Stepnova griežtai atsisako savo romanus ekranizuoti, teigdama, jog niekada nepakeltų akimirkos, kai jos rašyta knyga tampa svetimu kūriniu, neturinčiu nieko bendro su jos kurtais vaizdais.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Lolita Varanavičienė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Lolita Varanavičienė

Tikriausiai didžiausia šių metų knygų mugės žvaigždė – britų istorinės prozos rašytoja Lucinda Riley. Į 28 kalbas išverstų jos romanų bendras tiražas yra daugiau nei 7 mln. Mugėje bus pristatyta ambicingiausio autorės projekto, ciklo „7 seserys“, pasakojančio apie 7 įvaikintas merginas, pirmoji į lietuvių k. išversta dalis „Septynios seserys. Majos istorija“ bei romanas „Vidurnakčio rožė“.

Šių metų Vilniaus knygų mugės programoje – daugiau nei 400 renginių: diskusijos, susitikimai su rašytojais, gyvos muzikos koncertai, filmų peržiūros, parodos, Muzikos konferencija, kūrybinė studija ir kt.

Veiks ir penkios lankytojams jau pažįstamos teminės salės: Vaikų literatūros salė, Bukinistų pasažas, Muzikos salė, Grožinės literatūros salė, Akademinės ir specializuotos literatūros salė.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Andrius Bialobžeskis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Andrius Bialobžeskis

Tarp šių metų naujienų renginio organizatoriai įvardija atvirą antikvarinių leidinių aukcioną.

Tarp šių metų naujienų renginio organizatoriai įvardija atvirą antikvarinių leidinių aukcioną, kuriame bus pristatyti 726 lotai – vieną kainą turintys objektai (tai gali būti ir viena knyga, ir metinis žurnalų komplektas ar archyvinių dokumentų rinkinys) nuo XVI a. iki šių dienų. Šiemet įsteigta nauja premija – už sostinės vardo garsinimą – bus įteikta Gražinai Mareckienei už knygą „Šiapus ir anapus Vilniaus vartų“. Mugėje taip pat bus siūloma pasirašyti peticiją už naujas knygas Lietuvos bibliotekose.

Paskutiniąją renginio dieną bus paskelbta 2017-ųjų metų Vilniaus knygų mugės tema.

Kaip ir kasmet, specialūs mugės autobusai lankytojus veš nuo Katedros aikštės iki „Litexpo“ parodų rūmų ir atgal.

17-oji Vilniaus knygų mugė vyks vasario 25–28 d. „Litexpo“ rūmuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius