Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Reta M.Prousto knyga parduota už rekordinę 1,5 mln. eurų sumą

Paryžiuje vienas Marcelo Prousto knygos „Svano pusėje“ (Du cote de chez Swann) pirmojo leidimo egzempliorius penktadienį parduotas už 1,51 mln. eurų, o ši suma yra rekordinė už knygą prancūzų kalba sumokėta kaina, paskelbė aukcionų namai „Sotheby's“. Retą prancūzų rašytojo šedevro „Prarasto laiko beieškant" (A la recherche du temps perdu) pirmojo tomo egzempliorių buvo tikėtasi parduoti už 600–800 tūkst. eurų.
Marcelio Prousto rankraščiai
Marcelio Prousto rankraščiai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sumokėta suma viršijo ankstesnį prieš devynerius metus pasiektą rekordą, kai už prancūzų literatūros kūrinį – poeto Charles'o Baudelaire'o eilėraščių rinkinį „Piktybinės gėlės“ (Les Fleurs du mal) – buvo sumokėta 775 tūkst. eurų.

Parduotasis knygos „Svano pusėje“ egzempliorius – tai prabangiai įrišto M. Prousto romanų ciklo pirmojo tomo knyga, kurią įsigijo pats rašytojas ir padovanojo savo draugui Lucienui Daudet.

Šiame romane yra ir garsioji „madlenos akimirkos“ scena, kai į arbatą panardinto migdolinio pyragaičio skonis pasakotojui sukelia nostalgiškų prisiminimų antplūdį.

Knyga „Svano pusėje“ buvo pagrindinis akcentas per ketvirtąjį aukcioną, surengtą pardavinėjant pernai mirusio prancūzų mados magnato Pierre'o Berge bibliotekos rinkinius.

Mados imperijos „Yves Saint Laurent“ vienam iš į kūrėjų priklausė viena didžiausių pasaulyje privačių retų ir antikvarinių knygų kolekcijų.

Dėmesys Marxui

Retos knygos parduodamos virtinėje prestižinių aukcionų, pradėtų rengti praėjusiais metais ir numatytų tęsti 2019-aisiais.

Penktadienio aukcione, kuriame taip pat buvo parduota vertingų Renesanso laikotarpio klasikinių kūrinių, surinkta daugiau kaip 8,1 mln. eurų – dvigubai daugiau nei tikėtasi.

„Labai džiaugiuosi. Rinka visiškai pritaria Pierre‘o Berge‘o skoniui“, – naujienų agentūrai AFP sakė antikvarinių knygų ekspertas Benoit Forgeot, padėjęs organizuoti pardavimą.

Aukciono metu vyko įnirtingos varžybos ir dėl 1508 metai išleistos iliustruotos Plutarcho „Žymių graikų ir romėnų biografijų“ versijos, o 1580 metų prancūzų filosofo Michelio de Montaigne'o (Mišelio de Montenio) „Esė“ leidimas parduotas už 682 tūkst. eurų.

XVI a. šveicarų gamtininko Leonharto Fuchso botanikai skirtas darbas aukcione parduotas už 425 tūkst. eurų.

„P.Berge domėjo tūkstančiais dalykų, tačiau akivaizdu, kad literatūra buvo jo pagrindinė aistra šalia mitologijos, botanikos, sodininkystės ir politikos“, – sakė B.Forgeot.

Aukcione už 164 288 eurų sumą parduoti ir revoliuciniai Karlo Markso bei Rusijos anarchisto Michailo Bakunino tomai, įskaitant K.Markso „Kapitalą“ (Das Kapital. Kritik der politischen Oekonomie) su komunistų mąstytojo komentarais – už dvigubai didesnę nei planuota sumą.

P.Berge, įkūręs „Yves Saint Laurent“ mados namus kartu su ilgalaikiu gyvenimo partneriu, mados dizaineriu Yves'u Saint Laurent'u, kurio pavarde ir buvo pavadinta ši mados imperija, buvo kairiosios minties šalininkas ir homoseksualų teisių gynėjas.

Jis mirė 2017 metų rugsėjo mėnesį, visą savo ir Yves'o Saint Laurent'o turtą palikęs filantropiniams fondams.

Poros sukaupta didžiulė meno kolekcija buvo parduota 2009 metais už 340 mln. eurų per „šimtmečio pardavimu“ pramintus aukcionus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius