Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus knygų mugėje Rolandas Kazlas lietuvius bandė įkvėpti skaityti Kristijoną Donelaitį

Antrąją Vilniaus knygų mugės dieną „Litexpo“ parodų rūmuose skambėjo aktoriaus Rolando Kazlo balsas – jis didžiausioje salėje, perpildytoje lankytojų, lietuvius mokė skaityti Kristijoną Donelaitį.
Rolandas Kazlas skaito Kristijoną Donelaitį.
Rolandas Kazlas skaito Kristijoną Donelaitį. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilniaus knygų mugės naujienas sekite ir tinkle „Facebook“. Spauskite čia.

„Kadangi pavasaris jau ant nosies, gal dalis Donelaičio „Pavasario linksmybių“ jį priartins, – šypsodamasis į publiką kreipėsi aktorius. – Man pačiam įdomu, kaip tai skamba viešai.“

Kitais metais lietuviai minės 300-ąsias K.Donelaičio gimimo metines – šia artėjančia proga Lietuvos literatūros ir tautosakos institutas (LLITI) Vilniaus knygų mugės lankytojus pakvietė ruoštis ateinantiems metais ir išmokti skaityti unikaliu hegzametru.

„Vieniems Kristijonas Donelaitis yra labai senas ir tolimas rašytojas, rašęs apie gamtą, kitiems – gal kiek artimesnis, kurį mokėsi mokykloje. O literatūros istorikai K.Donelaitį vadina lietuvių nacionalinio epo autoriumi, – Mažosios Lietuvos grožinės literatūros pradininko reikšmę pabrėžė LLITI vadovas Gytis Vaškelis. – Tikimės, kad per šiuos metus visi išmoksime skaityti Donelaičio hegzametrą. Jo poema „Metai“ yra tas tekstas, kuris galėtų Lietuvą suvienyti 2014 metams ir tapti geruoju laidininku tarp žmonių. Juk kiekvienai naujai kartai klasikos perskaitymas yra siektinas tikslas.“

Darius Kuolys pastebėjo, kad tikriausiai visi lietuviai žino, kad K.Donelaitis yra didis poetas, bet niekas jo nebeskaito.

„Visų pirma, „Metai“ yra mįslingas ir daugiareikšmis kūrinys, kurį po sovietmečio galime perskaityti visai kitaip. Donelaitis buvo Apšvietos amžiaus intelektualas, gavęs tokį patį išsilavinimą kaip Emanuelis Kantas, bet pasirinkęs tarnauti vargingiausiai bendrijai. „Metuose“ jis pateikė savo mažai bendruomenei išlikimo planą. Jis mokė atrasti pasaulį kaip Dievo sodą ir džiaugtis jo nekeičiant ir negriaunant“, – aiškino kultūros istorijos tyrinėtojas.

K.Donelaičio kūrybos tyrinėtoja, humanitarinių mokslų daktarė Dalia Dilytė-Staškevičienė akcentavo, kad turime didžiuotis ypatingu ir unikaliu K.Donelaičio sukurtu hegzametru, kurio nei angliškai, nei prancūziškai ar kitomis kalbomis kurti neįmanoma.

„Donelaitis pabrėžė lietuvių kalbos reikšmę, o rašyti hegzametru pasirinko, norėdamas parodyti, kad lietuvių kalba yra ypatinga ir unikali, tinkanti tokiam unikaliam metrui. Tuo mes galime didžiuotis ir jaustis geresni už kitus“, – kvietė D.Dilytė-Staškevičienė, siūlydama iš naujo paskaityti lietuvių literatūros klasiką.

Nežinia, ar K.Donelaičio kūrybos skaitymas taip sužavėjo Vilniaus knygų mugės jaunuosius lankytojus, tačiau pasibaigus renginiui aktorius R.Kazlas turėjo atlaikyti dėmesio laviną – su juo norėjo nusifotografuoti ar gauti autografą būrys mokyklinio amžiaus klausytojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius