-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Romanas apie galimybę susirasti kitą – save

Rašytojas, poetas, publicistas Liutauras Degėsys skaitytojams pristato naują romaną „Tavo rytoj buvo vakar“. Kalbėdamas apie savo kūrybą autorius yra pabrėžęs mintį, kad nereikia priprasti prie savęs.
Knygos viršelis
Knygos viršelis / Leidyklos nuotr.

Nes pripratę prie savęs nebematome, kad esame jau kiti. Savo tapatybės paieškos – ir šio romano viena pagrindinių temų. Kūriny kalbama apie būtinybę sudėlioti save lyg mozaiką iš skirtingų dalių, priklausančių skirtingoms realybėms. Pirmiausia reikia surasti save, atsiskirti nuo kitų, kad galėtum tarp tų kitų būti.

Pasak L.Degėsio, žmonės keičia kitų žmonių gyvenimą. Dažnai patys to net nepastebėdami mes kuriame kitų žmonių likimus. Ir neįmanoma nuspėti, kokių ornamentų gali nupiešti šių žmonių gyvenimo linijos. Bet tuo pačiu metu kuriame ir savo likimą. O kas gi iš tiesų tas kuriantysis?

Šis romanas pasakoja apie tai, kaip šeši žmonės, bėgdami nuo savo likimų, pagrindinio herojaus valia apgyvendinami viename nuošaliame name miesto pakraštyje. Užstrigę praeityje, pasiklydę kūnų tikrovėse, knygos veikėjai įsipainioja į sudėtingiausius tarpusavio santykius. Mistikos, detektyvo ir psichologinio romano elementai supina kasdienybę ir iliuzinę realybę į keistą siurrealistinį audinį, kuriame atsispindi įvairiausios socialinės, moralinės ir kasdienio gyvenimo problemos. Ciniškos intonacijos herojų balsuose maskuoja nusivylimą, bet išduoda artimų sielų ilgesį ir vienatvės baimę. Knygos veikėjai apsimeta, kad jiems neskauda, kad dabar jiems viskas vis vien. Praeities klampumas supančioja romano herojus, persmelkia jų judesius, mintis ir jausmus. Rytojus ateitų, jei jie sugebėtų peržengti praeitį. Rytoj būtų rytoj, jei nebūtų ir vėl kaip vakar...Šitaip apsisuka ratas. Tik ar užsiveria?

Kalbėdamas apie žmonių tarpusavio susvetimėjimą, neįvardytas romano herojus sako, kad žmonės ne perskelti į vyrą ir moterį, jie ne atskirti. Jie skirtingi pagal sumanymą irtiesiog kitaip sukurti, jie visai, visiškai nesuderinamai kitokie. Žmonija pagal planą nuo pat pradžių yra padalyta į vyrus ir moteris, ir todėl jie supriešinti amžinai. Todėl abejotina tampa savo antrosios pusės – kito savęs, jei žvelgsime iš dviejų žmonių ryšio perspektyvos – paieškų prasmė. Abejotina, bet nepaneigta.

Romanas „Tavo rytoj buvo vakar“ išsiskiria intelektualiu turiniu, originalia, asociatyvia pasakojimo stilistika bei universalia pasaulėjauta, suprantama modernų intensyvų miesto gyvenimą gyvenančiam skaitytojui. Bendrame šiuolaikinės literatūros kontekste kūrinys svarbus kaip dar vienas būdas reflektuoti šiandienos žmogaus padėtį kaleidoskopiškai besikeičiančiame pasaulyje.

Liutauras Degėsys drauge su ekonomiste Aušra Maldeikiene, rašytoja Renata Šerelyte ir žurnalistu Paulium Gritėnu šį romaną pristatys jau Vilniaus knygų mugėje, vasario 25 dieną, 13 val. Renginio metu bus diskutuojama apie postmodernaus romano kūrimo principus, lyčių santykius, patirties universalizavimo svarbą, šiuolaikinės lietuvių romanistikos tendencijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius