Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rusijos leidyklos atsisakė išleisti knygą apie Vladimiro Putino skyrybas

Asmeninis Rusijos prezidento Vladimiro Putino gyvenimas saugomas labiau nei valstybinės paslaptys. Gali būti, kad jis vedęs, turi mažų vaikų. Atrodo, jo buvusi žmona Liudmila ištekėjo vėl. Kremlius nieko nekomentuoja, palikdamas daug erdvės fantazijoms. Būtent V.Putino skyryboms ir skirta naujoji Olgos Kučkinos knyga „Stiuardesės naktis“, kurios nesiryžo išleisti nė viena Rusijos leidykla.
Vladimiras Putinas su žmona Liudmila
Vladimiras Putinas su žmona Liudmila / „Scanpix“ nuotr.

Rašytoja O.Kučkina daug metų dirbo apžvalgininke laikraštyje „Komsomolskaja pravda“, bet neseniai iš ten išėjo, teigdama, kad dėl politinių priežasčių. Rusijos aukščiausių vadovų asmeninis gyvenimas ją domina seniai. Kaip primena Svoboda.org, O.Kučkina yra išleidusi knygas „Mirtina meilė“ ir „Meilė ir gyvenimas kaip seserys“, kurios pasakojo apie moteris Lenino, Stalino ir Michailo Gorbačiovo gyvenimuose.

„Prozos vaiduoklis“

Šįkart į jos akiratį pateko V.Putinas. Kaip teigia pati autorė, tai ne žurnalistinis tyrimas, o savotiškas „prozos vaiduoklis“, dokumentinis romanas, parašytas, kaip rašoma įžangoje, „gerai informuoto amžininko“. Tiesa, O.Kučkina nesiremia kažkokiais slaptais šaltiniais, tai daugiausia viešai skelbta informacija, daug kas yra sukurta, o personažai neturi vardų. Tarkim, pagrindinė veikėja vadinama Draugeliu (Družoček – rus.k., taip iš tikrųjų V.Putinas vadino savo žmoną), o veikėjas – Džokonda.

Parašiusi knygą su labai aiškia aliuzija į Rusijos prezidento santuoką ir skyrybas, O.Kučkina įsitikino, kad tai – pavojinga tema. Literatūriniai žurnalai ir leidyklos, su kuriais rašytoja dirbo anksčiau, rankraštį atmetė, bijodami Kremliaus keršto. Knygą galima įsigyti tik elektroniniu pavidalu.

Romane Draugelis ir Džokonda nusprendžia, kad jų santuoka baigta. Paskutinis nakties pokalbis, moteris prisimena ilgą taip liūdnai pasibaigusios sąjungos istoriją.

kuchkina.ru nuotr./Olga Kučkina
kuchkina.ru nuotr./Olga Kučkina

Stebėjo V.Putiną

Aš parašiau ir sumokėjau: niekas nenori spausdinti mano knygos, – teigė O.Kučkina.

„Situacija visiškai stebuklinga: moteris išteka, pragyvena su vyru 33 metus ir tada staiga pareiškia, kad viskas baigta. Kaip kokia gamykla įvykdė programą, taip ir jie atidirbo ir išsiskyrė, – apie knygą Svoboda.org sakė O.Kučkina ir pabrėžia, kad istorija nėra kasdienė: – Priešais kameras dviese, viskas sugalvota, apgalvota, šypsenos, visi žodžiai, kuriuos reikia pasakyti, pamatuoti – taip nutinka ne kasdien. Vis dėlto pora unikali, jis vadovauja šaliai.“

„Kai V.Putinas atėjo į valdžią, vienas man artimas žmogus, geras veidotyrininkas, pasakė: su šituo ponu mes paverksim. Aš ėmiau tą poną stebėti, man kaip rašytojai jis buvo įdomus. Ir dabar įdomus. Tokia smalsumą kelianti persona! Aš ėmiau domėtis juo ir nusprendžiau, kad apie viską, kas su juo susiję, jau yra rašyta, tik apie meilės istorijas niekas dar nesiryžo. Aš parašiau ir sumokėjau: niekas nenori spausdinti mano knygos“, – teigė rašytoja.

Tiesa ir fikcijos

Pasak knygos autorės, romane yra daug faktų, tačiau jie apipinti fantazijomis. Tarkim, tikra tiesa, kad dar dirbdamas pas Sankt Peterburgo merą A.Sobčaką V.Putinas pradėjo statyti prabangų tiems laikams namą, kuriame kilo gaisras ir jis nespėjo išnešti dolerių pilno lagamino. Tačiau, tarkim, priėmimas Kovo 8-osios proga pas L.Putiną – fikcija. O štai jaunuolis, kuris mergino prezidento žmoną V.Putino nurodymu, tiesa – esą, V.Putinas mėgsta tikrinti, ar žmonės atlaikys provokacijas.

Olgos Kučkinos knyga „Stiuardesės naktis“
Olgos Kučkinos knyga „Stiuardesės naktis“

Tiesa, pasak O.Kučkinos, ir tai, kad L.Putina nežinojo, jog jos vyras dirba KGB. Tačiau pats pagrindinės herojės charakteris – sukurtas. „Aš nežinau, kokia ji iš tikrųjų“, – sako rašytoja ir prisipažįsta vieną kartą susitikusi su L.Putina konferencijos pertraukos metu. Ir jos įspūdžiai, pastebėjimai padėjo sukurti moters iš romano portretą.

O štai jaunuolis, kuris mergino prezidento žmoną V.Putino nurodymu, tiesa – esą, V.Putinas mėgsta tikrinti, ar žmonės atlaikys provokacijas.

„Turiu duomenų, kad tai ji buvo skyrybų iniciatorė. Jai baigėsi kantrybė būti su juo, kai jis jau ne su ja. Aš labai mažai apie tai kalbu, knygoje vos trys momentai, kur kalbama apie kitą moterį. Nenorėjau nugrimzti į „geltonumą“, – interviu Svoboda.org kalbėjo O.Kučkina.

Romano herojė turi L.Putinos bruožų: moka daug kalbų, iš pradžių nestilingai rengėsi, o vėliau situacija pagerėjo. „Man reikėjo, kad greta V.Putino būtų ne kokia nors silpnavalė, neįdomi moteris – tai būtų klaida. Iš tikrųjų jos charakteris stiprus“, – simpatijų herojei neslepia rašytoja.

Paklausta, kodėl V.Putiną ji pavadino Džokonda, O.Kučkina tikina, kad Rusijos prezidento šypsena išties panaši į garsiąją Leonardo da Vinčio Moną Lizą, dar vadinamą ir Džokonda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius