Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rūtos Šepetys knyga apie lietuvių tremtinius apdovanota prancūzų literatūros premija

Lietuvių kilmės JAV pilietė Rūta Šepetys laimėjo Prancūzijos literatūros apdovanojimą už knygą apie lietuvių tremtinius „Tarp pilkų debesų“.
Rūta Šepetys
Rūta Šepetys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Iškilmingoje literatūros žurnalo LIRE ceremonijoje antradienio vakarą knyga paskelbta geriausiu 2011 metų romanu jauniems žmonėms.

„Toks Lietuvos ir Baltijos šalių istorijos pripažinimas reiškia, kad nepamiršome tų, kurie kentėjo nuo Stalino“, – atsiimdama apdovanojimą sakė R.Šepetys.

Į  Sibirą ištremtos lietuvių šeimos istoriją pasakojanti knyga išleista jau 29 šalyse. „Tarp pilkų debesų“ neseniai įtraukta į dienraščio „New York Times“ 2011 metų žymių knygų vaikams sąrašą.

Spalio pabaigoje Lietuvoje viešėjusi R.Šepetys pasakojo, kad parašyti knygą paskatino šeimos istorija, kurią ji sužinojo labai vėlai.

„2005 metais pirmą kartą aš atvykau į Lietuvą aplankyti savo giminaičių ir nuvykau į Panevėžį, kur gyveno mano tėčio pusseserė. Ir aš naiviai jos paklausiau, kad ji turi mano tėvo nuotraukų. Ji stebėjosi, negi aš nežinau, kad jie turėjo jas sudeginti. Ji paaiškino – kadangi mano senelis buvo lietuvių karininkas, visa mano šeima buvo pavojuje. Ji taip pat sakė, kad mano tėčiui ir mano seneliams pabėgus, atvykę sovietų kariai išsivežė kitus šeimos narius vietoj jų ir išsiuntė juos į Sibirą“, – pasakojo JAV gyvenanti moteris.

„Tai mano šeimos istorija ir net aš jos nežinojau. Tai man parodė, kad apie stalinizmo ir sovietų okupacijos istoriją nėra pakankamai diskutuojama, ir dėl to žmonės, kurie buvo paveikti, lieka beveidžiai“, – kalbėjo R.Šepetys.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro duomenimis, per sovietinę okupaciją 1940-1952 metais į lagerius ir tremtį buvo išvežti beveik 300 tūkst. Lietuvos gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius