Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

S.Rushdie: kelia siaubą, ką padarė „Hamas“, baimę kelia ir tai, ką dabar gali padaryti B.Netanyahu

Salmanas Rushdie – neabejotinai ne tik didžiausia šių metų Frankfurto knygų mugės žvaigždė, bet ir kelianti daugiausia rūpesčių dėl jo saugumo. Į spaudos konferenciją su S.Rushdie atvykę žurnalistai turėjo praeiti papildomus saugumo patikrinimus, į renginį buvo įleistas ribotas jų skaičius.
Susitikimas su Salmanu Rushdie Frankfurto knygų mugėje
Susitikimas su Salmanu Rushdie Frankfurto knygų mugėje / Audriaus Ožalo/15min nuotr.

Į Frankfurtą S.Rushdie atvyko atsiimti Vokietijos knygų prekybos taikos premijos, taip pat dalyvauti spaudos konferencijoje bei mugės gala renginyje. Apie tai, kad S.Rushdie dalyvaus šiame svarbiausiame knygų renginyje, buvo paskelbta likus mėnesiui iki jo, taip pat buvo informuota, kad tik ribotam skaičiui žurnalistų bus leista dalyvauti spaudos konferencijoje.

Ypatingos saugumo priemonės neturėtų kelti didelės nuostabos – praėjusiais metais per vieną literatūrinį renginį Niujorko valstijoje buvo jam kelis kartus smogta peiliu į kaklą ir pilvą. Po šio išpuolio, kurį įvykė libanietiškų šaknų turintis 24 metų Hadi Mataras, rašytojas apako viena akimi ir patyrė rankos nervo pažeidimą. Apie šį įvykį S.Rushdie parašė netrukus pasirodysiančią knygą „The Knife“. Išpuolis sukėlė šoką daugybėje šalių, tačiau jį visgi pasveikino musulmoniškų šalių, tokių kaip Iranas ir Pakistanas, ekstremistai.

Kruopštūs saugumo reikalavimai

Frankfurte susitikimuose jis dalyvavo gyvai, ir tie žurnalistai, kuriems buvo suteikta galimybė dalyvauti šioje spaudos konferencijoje, gavo detalius nurodymus, kaip vyks saugumo patikros. Penktadienį ryte žurnalistams reikėjo atvykti likus bent valandai iki konferencijos pradžios, atvykusiems vėliau nebuvo garantuotas dalyvavimas. Buvo nurodyta, kokio dydžio krepšius galima įsinešti į salę, rekomenduota įsinešti tik kelis pagrindinius daiktus.

Atėjusius žurnalistus penktadienį ryte pasitiko bent kelios patikros grandinės – jie buvo tikrinami metalo detektoriumi, apieškomi jų daiktai, tikrinama įranga.

Fotografai ir videooperatoriai buvo informuoti, kad renginio pradžioje jie galės fotografuoti iš penkių metrų atstumo, o vėliau turės pasitraukti į 15 metrų nuotolį. Jau likus valandai fotografai susispietė prie aptvaros, prie kurios jie galės fotografuoti S.Rushdie.

Po susitikimo žurnalistai kurį laiką nebuvo išleisti iš konferencijų salės, kol pastato nepaliko S.Rushdie.

Smerkia „Hamas“, bet bijo ir Izraelio atsako

Susitikimo metu, nepaisant aptariamų niūrių temų, S.Rushdie buvo itin pakilios nuotaikos, nuolatos juokavo. „Džiaugiuosi, kad dabar mano sveikata yra pakankamai gerai“, – spaudos konferencijos metu sakė S.Rushdie, vėliau ne kartą prisiminęs žiaurųjį išpuolį. Jis pasakojo, kad po patirtų sužeidimų operacija ligoninėje truko aštuonias su puse valandos. „Aš visada žinojau, kad užpuolimas yra galimas“, – sakė rašytojas, per ilgus metus susitaikęs su tokia padėtimi.

Audriaus Ožalo/15min nuotr./Susitikimas su Salmanu Rushdie Frankfurto knygų mugėje
Audriaus Ožalo/15min nuotr./Susitikimas su Salmanu Rushdie Frankfurto knygų mugėje

Apie šį įvykį jis parašė ir savo naująją knygą „The Knife“. Paklaustas, kodėl rašė būtent apie tai, jis atsakė trumpai: „Man atrodė, kad tai svarbi tema. Būtų buvę absurdiška rašyti apie ką nors kito.“ Knygą jis pabaigė prieš dešimt dienų ir ji turėtų būti išleista kitų metų balandį.

Daugelis klausimų spaudos konferencijos metu sukosi apie situaciją Izraelyje. S.Rushdie pabrėžė, kad neturi kažkokio „originalaus pareiškimo“ – jis yra prieš karą, „o kas nutinka kare – miršta nekalti žmonės“. Jis taip pat sakė, kad galiausiai karui įsibėgėjus sunku suprasti, kas yra tiesa, sudėtinag suvoti, kas vyksta. S.Rushdie sakė, kad jam kelia siaubą, ką padarė „Hamas“, tačiau nerimą kelia ir tai, ką atsakydamas į šias žudynes gali padaryti B.Netanyahu.

Visada buvo „nepagrįstai optimistiškas“

Paklaustas, kaip jis jaučiasi šiais liūdnais visam pasauliui laikais, S.Rushdie atsakė, kad labai lengva dabar jaustis tragiškai, tačiau jis visuomet buvo „nepagrįstai optimistiškas“, o jau pats rašymas yra optimistinis aktas.

Jis taip pat priešinosi idėjai, kad literatūra turi atlikti kažkokį tiesioginį socialinį, politinį vaidmenį. „Vienas iš geriausių dalykų yra tai, kad ji iš savęs yra bevertė, – sakė S.Rushdie. Jam knygos visų pirma turi kurti grožį. – Nemėgstu knygų, kurios sako, kaip galvoti, mėgstu knygas, kurios leidžia man galvoti. Tai didelis skirtumas.“

Nemėgstu knygų, kurios sako, kaip galvoti, mėgstu knygas, kurios leidžia man galvoti. Tai didelis skirtumas

Rašytojas teigė neturintis minčių, kaip kultūra, literatūra gali padėti kovoti su musulmonų terorizmu: „tai nėra literatūros užduotis“. „Literatūra gali parodyti pasaulį kaip turtingą, sudėtingą visumą“, – sakė S.Rushdie. Jo manymu, būtent toks vaizdinys gali plėsti akiratį, kirsti ribas.

Paklaustas, ar po visų išpuolių nebuvo minčių atsisakyti rašymo, S.Rushdie juokais atsakė: „Ką aš galėčiau daryti kito? Aš neturiu jokių kitų talentų. Būčiau visiškas bedarbis. O aš noriu turėti darbą.“

Mato pavojus demokratijai

Visgi S.Rushdie nemažai kalbėjo ir apie tai, kad pastaruoju metu demokratija susiduria su iššūkiais. Visų pirma jis paminėjo JAV – S.Rushdie sakė su nerimus stebėjęs, kaip viena pagrindinių šalies partijų, vadovaujant Donaldui Trumpui, nukrypo nuo demokratinių vertybų. Panašias pavojingas tendencijas jis mato ir Indijoje. „Visame pasaulyje atsiranda daug naujų trumpų“, – sakė S.Rushdie, tačiau nesiėmė prognozuoti, kas bus ateityje. Jis jau buvo sakęs, kad D.Trumpas nelaimės rinkimų, tačiau šis laimėjo, tad S.Rushdie juokavo, kad jei dabar pasakys, kad kituose rinkimuose D.Trumpas nelaimės, greičiausiai įvyks priešingai. „Man labai prastai sekasi prognozuoti“, – sakė jis.

Spaudos konferencijoje paklaustas apie tai, ką mano apie knygų deginimą (skandalą sukėlė Korano deginimai Švedijoje), S.Rushdie sakė, kad jis smerkia knygų deginimą („kaip suprantate, aš nesu knygų deginimo gerbėjas“), ir visi, ypač Vokietijoje, puikiai žino, kas nutinka po to, kai deginamos knygos – po knygų ateina eilė žmonėms. Tačiau jis taip pat nesiėmė užimti griežtos pozicijos dėl to, kad už tai turėtų būti baudžiama.

Jis prisiminė ir savo bičiulį, italų rašytoją Roberto Saviano, kuris, parašęs knygas apie Italijos mafiją, buvo priverstas gyventi nuolatos saugomas. „Jo gyvenimas buvo sunkus, o dabar, atėjus naujai valdžiai, tapo dar sunkesnis“, – sakė S.Rushdie apie R.Saviano, kuris sulaukia kaltinimų ir dėl kritikos dabartinei Italijos valdžiai.

Jis neigiamai įvertino ir tai, kad Frankfurto knygų mugėje buvo atsisakyta įteikti apdovanojimą palestinietei rašytojai Adania Shibli, pranešus, kad autorė bus įvertinta vėliau „tinkamu formatu“. Prisipažinęs, kad neskaitė jos knygos, S.Rushdie išreiškė viltį, kad organizatorių pasakymas, jog tai atidėta, o ne atšaukta, nebuvo tiesiog eufemizmas ir kad premija bus įteikta artimiausia metu, „gal net rytoj“.

Prisiminė mėgstamus rašytojus

S.Rushdie spaudos konferencijos metu dėmesio skyrė ir literatūrai, kalbėjo apie savo mėgstamus autorius. Jis paminėjo italų autorių Italo Calvino, kurio knygą „Jeigu keleivis žiemos naktį“ pristatė Anglijoje, o vėliau I.Calvino apie S.Rushdie parašė didelę publikaciją „La Repubblica“, taip supažindinęs nemažą dalį italų skaitytojų su jo kūryba.

Kaip kitus mėgstamus autorius jis išskyrė lenkų poetus, Josephą Conradą, Eslą Morante, lenkų žurnalistą Ryszardą Kapuscinskį, su kuriuo jie tapo artimais draugais.

Šiais metais Frankfurto knygų mugėje viena pagrindinių temų yra dirbtinis intelektas. Paklaustas, ar nejaučia baimės dėl to, S.Rushdie prisiminė, kad neseniai dirbtiniui intelektui buvo duota užduotis – parašyti 300 žodžių tekstą S.Rushdie stiliumi. „Išėjo visiškas šlamštas“, – juokėsi S.Rushdie, tačiau pripažino, kad dirbtinis intelektas vystosi labai sparčiai, ir netrukus viskas gali atrodyti visai kitaip. „Taigi, jei paklaustumėte manęs šio klausimo po dešimties minučių, būtų kitas atsakymas“, – sakė S.Rushdie. Jam kol kas didesnį nerimą kelia galimybės atkartoti balsą, kurti netikrus videosiužetus.

Paklaustas, kaip jaučiasi Frankfurte, kai jo saugumui kyla didelis pavojus, S.Rushdie sakė, kad štai, bendrauja su žurnalistais, ir tai jam visai patinka. „O sekmadienį eisiu į bažnyčią, ko tikrai nebūčiau pasakęs anksčiau“, – juokdamasis sakė S.Rushdie.

Teko slapstytis

S.Rushdie jau turi ilgą gyvenimo jaučiant grėsmes patirtį. 1989-aisiais tuometis Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ruhollah Khomeini paskelbė fatvą, kurioje paragino musulmonus nužudyti šį rašytoją, teigdamas, kad jo 1988 metų romanas „Šėtoniškos eilės“ įžeidžia islamą. Tačiau S.Rushdie, kuris daugybę metų po to turėjo slapstytis, dabar sako, jog niekada Vakarų valstybėse nebuvo iškilusi tokia grėsmė laisvam žodžiui kaip dabar. „Gyvename tokiu metu, kai žodžio laisvei, laisvei publikuoti, manau, per visą mano gyvenimą Vakarų šalyse niekada nebuvo iškilusi tokia grėsmė“, – sakė jis gegužės mėnesį Britų knygų apdovanojimuose, kuriuose dalyvavo nuotoliniu vaizdo ryšiu.

Ir nors daugybę metų jis patiria grasinimų ir išpuolių, S.Rushdie atsisako tikėti, kad jis patiria kažkokius suvaržymus. „Rašymas natūraliai kyla iš laisvės, bet nemanykite, kad praradau kokią nors kitą laisvę!“ – sakė rašytojas prieš Frankfurto knygų mugę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius