Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sąmoningas taupymas – žingsnis darnaus gyvenimo link

Daugelis sutiks, kad šiandien mūsų kasdienybė yra perpildyta prekių ir paslaugų gausa. Nuėję į didesnį prekybos centrą galime kone viską rasti ir nusipirkti čia pat: patenkinti naujų daiktų ir drabužių poreikį, išalkę – rinktis iš gausybės restoranų, kavinių ar barų, kviečiančių mėgautis įvairiausių šalių maistu. O kur dar po tuo pačiu stogu įsikūręs kino teatras ir kitos pramogos, kurioms tiesiog neįmanoma atsispirti.
Knyga „Darnus gyvenimas“
Knyga „Darnus gyvenimas“ / Knygos viršelis

Vis dėlto, reikia pripažinti, kad pasaulis pradeda persisotinti neriboto pirkimo laisve ir kur kas dažniau atsigręžia į sąmoningo gyvenimo galimybes. Galima sakyti, kad žmonija balansuoja ties besaikiu vartojimu kurį palengva, tačiau užtikrintai keičia atsakingo vartojimo kultas.

Po itin sėkmingo Marie Kondo knygos „Tvarkingų namų stebuklas“ debiuto, leidykla VAGA skaitytojams pristato dar vieną naujieną. Tinklaraštininkės Annos Newton, atradusios laimingo gyvenimo formulę knygą „Darnus gyvenimas. Paprasti žingsniai, kurie padės sustyguoti gyvenimą darbe ir namuose.“

Šias autores galima gretinti ne be reikalo. Tie, kam patiko japonų rašytojos įžvalgos apie tvarką namuose, nesunkiai atpažins jų pėdsakus ir knygoje apie darnų gyvenimą. Tačiau, nereikėtų apsigauti – nors pastaroji knyga gali būti vadinama Marie Kondo minčių patvirtinimu ir tąsa puoselėjant minimalizmą, Annos Newton tekste skaitytojai atras ne vieną praktišką idėją, kurią galės lengvai ir paprastai pritaikyti pakeliui į darnų ir sąmoningą etapą. Autorės patarimai tiks tiems, kurie dar tik pradeda domėtis nuosaikiu gyvenimo būdu, taip pat taps vertingu priminimų sąrašu visiems, kurie jau seniai pasirinko gyventi atsakingai.

Knygoje apstu minčių ne tik apie tai, kaip susitvarkyti savo drabužių spintą, bet ir apie tai, kaip atlikti emocinę detoksikaciją, ar sumažinti išmetamo maisto kiekį. Maža to, tie, kam sunku prisiversti organizuoti savo gyvenimą taip, kad jis būtų kuo turiningesnis ir mažiau apkrautas nereikalingais daiktais, begaliniu informacijos srautu ir vartojimo lavina, pasijus atradę šį tą artimo ir nuosaikaus. Rašytoja savo požiūrį perteikia šmaikščiu stiliumi, pasitelkdama geriausios draugės toną, dalijasi kasdienybės smulkmenomis „iki ir po“ darnaus gyvenimo atradimo.

Pagrindiniai trys principai į kuriuos susitelkia Anna Newton yra gyvenimas, darbas ir namai. Išties didelį dėmesį autorė skiria finansinių aspektų tobulinimui besirenkant atsisakyti švaistymo.

Pasak tinklaraštininkės, kertinis akmuo siekiant harmonijos yra finansinio minimalizmo prisijaukinimas. „Finansų planavimas – turbūt vienas iš pačių žemiškiausių aspektų suaugusio žmogaus gyvenime. Jeigu dar tik tikiesi laimėti loterijoje, tai skaičiuoti pinigus banko sąskaitoje, tikrai ne pati maloniausia užduotis. Pinigai bene dažniausiai kelia stresą mūsų gyvenime. Tačiau turėtum kiekvieną savaitę bent 10 minučių skirti įvertinti, ar tavo pajamos ir išlaidos atitinka suplanuotą biudžetą. Nuo to gali priklausyti ar miegosi kaip kūdikis, ar visą naktį prasivartysi lovoje, kol galiausiai „ASOS“ internetinėje parduotuvėje prisikrausi pirkinių krepšelį už keturženklę sumą, kurio tu negali sau leisti.“

Galbūt nustebsite, tačiau vienas iš būdų patirti darnaus gyvenimo jausmą yra tinkamai įsivertinti savo piniginius išteklius ir deramai organizuoti gaunamų ir išleidžiamų pinigų srautus, kurie priklauso ne tik nuo to, kaip daug uždirbame ar kaip lengvai galime atsisakyti brangių pirkinių, bet ir nuo to, kaip intensyviai atsižvelgiame į sezoniškumo poveikį savo finansams.

Dalinamės keletu žingsnių, kurie padės suvokti, kaip sezoniškumas gali paveikti turimas pajamas:

PAVASARIS

Kruopščiai apžiūrėk visus per Kalėdas gautus dovanų kuponus ir darbo knygoje susižymėk kiekvieno iš jų panaudojimo terminą. Taip tu nepraleisi progos įsigyti norimą pirkinį, be to, ir dovaną įteikęs asmuo nesijaus užgautas, kad jo dovanų kupinas dulka kažkur stalčiuje.

VASARA

Išnaudok tas penkias dienas per metus, kai pakankamai geras oras imtis įvairių lauko veiklų, ir šiek tiek susimažink pramogoms skirtą biudžetą. Pavyzdžiui, pasimėgauk ant grotelių keptomis dešrelėmis savo vidiniame kieme, iškyla parke, ar pasivaikščiojimu kaime, iš anksto pasiruošus pietus.

RUDUO

Tai – klasikinis patarimas, bet verta į jį atsižvelgti: iš anksto susiplanuok visų kalėdinių pirkinių biudžetą ir padalyk išlaidas ne vienam, o ateinantiems keturiems mėnesiams. Aš kalbu ne tik apie dovanas – taip pat priskaičiuok ir Kalėdų vakarėlius, maistą, alkoholį, drabužius, kuriuos galbūt norėsi įsigyti, dekoracijas, žiemos sezono vestuves ir savo Naujųjų metų vakaro planus.

ŽIEMA

Jeigu tavo šeimos ratas yra gana didelis, arba jūs visi tiesiog bandote per Kalėdas kuo mažiau išlaidauti, įvesk Slaptojo Kalėdų Senelio sistemą. Jūs visi iš skrybėlės ištraukiate po vardą, susitariate, kiek pinigų tam skirsite ir nuperkate dovaną tam vieninteliam asmeniui. Mano šeimą sudaro tik penki nariai, tačiau tai padeda sumažinti stresą, sukeliamą Kalėdų pirkinių karštinės, be to, paprastai priverčia mus visus raitytis iš juoko, bandant atspėti, kas ką ištraukė.

„Sudarinėti biudžetą, tai iš esmės ieškoti pusiausvyros“, ‒ teigia Anna Newton.

Knygos Darnus gyvenimas autorė Anna yra tipiška Mergelė – dievina tvarką ir organizuotumą. Perskaičiusi daugybę knygų šia tema, ji suprato kai ką išties svarbaus: nėra vieno recepto, kuris nubrėžtų tikslias gaires, kaip susikurti tvarkingą, streso nekeliančią kasdienybę; nėra ir vieno visiems vienodai tinkamo atsakymo. Juk harmoningas ir tvarkingas gyvenimas – tai ne tik tvarka stalčiuose ar dabar madingas minimalizmas...

Darnos gyvenime paieškas autorė supranta kaip nenutrūkstamą procesą: įvaldžius pagrindinius žingsnius išmokstama sustyguoti skirtingas gyvenimo sritis, savo energiją naudoti taupiai bei tikslingai, daugiau laiko skirti tam, kas išties džiugina. Darnus gyvenimas – tai praktinė, aiškios struktūros knyga, kurioje Anna Newton pristato visą eilę būdų naujiems įpročiams kurti, o skaitytojai gali atsirinkti sau aktualiausias temas: nuo Marie Kondo įkvėptų patarimų, kaip įvesti tvarką namuose ir atsikratyti sukaupto daiktų balasto, iki biudžeto ir dienotvarkės planavimo, sumanių pirkinių ir kokybiško garderobo; nuo dėmesio sau ir rūpinimosi fizine bei psichine sveikata ritualų iki subalansuoto socialinio gyvenimo, efektyviai ir prasmingai išnaudojamo laiko darbui bei poilsiui.

Anna Newton – ne vieną apdovanojimą pelniusi skaitmeninio turinio kūrėja, nuo 2010 m. rašanti tinklaraštį The Anna Edit ir kurianti Youtube kanalą tuo pačiu pavadinimu. Platformoje Bloglovin‘ pateiktu vertinimu, jos tinklaraštis – penktas didžiausias pasaulyje gyvenimo būdo tinklaraščių kategorijoje; apie autorę ne kartą rašyta tokiuose leidiniuose kaip Grazia, Stylist, The Guardian ir Stella Magazine.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius