Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savo darbus eksponuoja knygų dailininkai

Vilniuje, Arkos galerijoje, atidaryta knygos meno trienalės paroda. Čia savo darbus, sukurtus per pastaruosius trejus metus, eksponuoja garsiausi šalies knygų dailininkai. Kas trejus metus rengiamoje knygos meno trienalėje darbus eksponuoja trisdešimt skirtingų kartų knygų iliustruotojų. Čia jie pristato naujausius, per pastaruosius trejus metus sukurtus kūrinius. Greta iliustracijų originalų eksponuojamos ir knygos, todėl lankytojai gali palyginti originalus su jau atspaustomis iliustracijomis knygose.
Vaikai bibliotekoje
Vaikai bibliotekoje / Vida Press nuotr.

„Pirmenybę teikiame iliustracijoms, nes mes įpratę, kad kai gauname išleistą knygą, būna ir nusivylimų, nes ji kinta. Čia – puiki galimybė pamatyti originalus. Kai kurie skiriasi, būna ir blogesnių, ir geresnių nei atspausdintoje knygoje“, – pasakojo parodos kuratorė, dailininkė Ieva Babilaitė.

Pasak parodos kuratorių, parodoje vyrauja iliustracijos vaikiškoms knygoms, bet yra iliustracijų ir suaugusiems, poezijos knygoms.  

„Jis (dailininkas) turi būti intelektualus, mokėti analizuoti tekstą ir kūrybingas, tada gali laukti įdomių knygų, nes dailininkas turi galimybę sukurti „antrinį tekstą“. Taip, kad mes turime nemažai galių“, – pasakojo I. Babilaitė.

Šalia pagrindinės konkursinės ekspozicijos veikia dvi lydinčiosios parodos. Prieš trejus metus surengtoje parodoje pirmąją vietą pelniusi dailininkė I. Babilaitė kaip dovaną gavo galimybę surengti autorinę parodą. Čia ji eksponuoja iliustracijas iš paveikslėlių knygos „Skrisiu“ ir Prano Mašioto knygelės „Kiškis smaližis“.

„Tarp šių knygų mane dažnai lydi Dovydo psalmės. Jos nuolatos su manimi, tarsi kelia žvilgsnį aukštyn. Ar tai taps knyga, dar negaliu pasakyti. Dar vienas ciklas, paveikslėlių knyga „Iš psichoterapeutės gyvenimo“, skirta konkrečiam žmogui, man tai – būdas buvo padėkoti tam žmogui“, – sakė dailininkė.

Kitoje parodoje eksponuojami knygos meno klasiko dailininko Rimvydo Kepežinsko darbai ir atskleidžiamas jo indėlis į knygos meną. Ši paroda konkursinė, šiemet įteiktos trys premijos, du diplomai ir vardinė dailininko Algirdo Steponavičiaus premija.

1-oji premija skirta dailininkui Rimantui Roliai už iliustracijas autorinei paveikslėlių knygai „5 dienos nuotykių“, dailininko Algirdo Steponavičiaus premija įteikta grafikei Irenai Teresei Daukšaitei-Guobienei už pasakų iliustracijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius