Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Septintasis „Paviljono“ knygų savaitgalis – kas laukia šiais metais?

Šiemet, gruodžio 2–4 d. tradiciniame „Paviljono“ knygų savaitgalyje leidėjai susitiks drauge su skaitytojais ir pristatys savo įdomiausius bei svarbiausius leidinius. Knygų savaitgalis truks net tris dienas, kuriame lankytojus pasitiks ne tik knygų mugė, bet ir pokalbiai, performansai bei koncertai. Šiųmetinėje programoje daug dėmesio skirta Lietuvos menininkių kūrybai, naujų knygų aptarimui, vertimams. Taip pat bus ir muzikos – nuo trimitų iki DJ setų. Visi festivalio renginiai – nemokami, rašoma „Paviljono“ knygų savaitgalio pranešime žiniasklaidai.
„Paviljono“ knygų savaitgalis
„Paviljono“ knygų savaitgalis / Deinoros Rudėnaitės ir Pauliaus Žižliausko nuotr.

Menas

„Paviljono“ knygų savaitgalyje bus pristatoma knyga „Lietuvos menininkės“. Kaip teigia knygos sudarytoja, nacionalinės premijos laureatė Agnė Narušytė, „knygoje neapsiribojama nei meno kolekcijomis, nei temomis, nei laikotarpiais, bet pristatomos nuo XX a. pradžios kūrusių ir iki šiol kuriančių menininkių biografijos, apmąstant ir kintančią moters kūrėjos situaciją skirtingose sociopolitinėse sistemose“. Žiūrovų taip pat lauks aštrūs menininkių performansai ir diskoteka.

Bus aptariamas trečiasis „(Ne)priklausomos šiuolaikinio meno istorijos“ tomas. Tai trečias bandymas sudaryti istorijų rinkinį apie šiuolaikinio meno genezę ir raidą Lietuvoje nuo šaltųjų 1980-ųjų, Sąjūdžio ir Nepriklausomybės atkūrimo iki šių dienų. Po knygos pristatymo taip pat vyks performansai, kuriuos atliks menininkai – Audrius Šimkūnas ir Arma Agharta su Arnu Mikalkėnu.

Meną ir literatūrą apjungs Marios Gainzos romano „Regos nervas“ aptarimas. Tai jaudinantis autofikcinis pasakojimas apie matymo aktą iš argentinietės menotyrininkės perspektyvos. Romane susipina dailininkų Foujitos, Gustavo Courbet, Henrio de Toulouse-Lautreco, Marko Rothko, Henrio Rousseau ir kitų darbų interpretacijos, jų gyvenimo faktai ir asmeniškos pasakotojos istorijos.

Muzika

Paviljono knygų savaitgalio metu nuskambės gaivališka Tedo Hughes’o poezija ir ištraukos iš kalbiškai pašėlusio Maxo Porterio romano, kurias praturtins gyvai atliekamos džiazo improvizacijos. Poetas ir vertėjas Marius Burokas skaitys iš šiemet pasirodžiusių knygų „Varnas: iš Varno gyvenimo ir giesmių“ ir „Tamsios sielvarto plunksnos“, o jam akomponuos jaunosios kartos džiazo atlikėjai Arminas Bižys (saksofonas) ir Lukas Pivoriūnas (tūba).

Vakare žiūrovų laukia Luko Pilkausko koncertas. Savo jau daugiau nei metus nokstančiomis „Sodų dainomis“ ir šiemet išleistais singlais, atlikėjas virpins klausytojų tikrumo stygas ir siūlys sustoti šiame bėgančiame laike. Nostalgija praeičiai, jautrumas dabarčiai ir nerimas dėl ateities bus apjungiami svajingai plaukiojančių melodijų ir žodžių apsuptyje.

Greta Ambrazaitė ne tik rašo, bet ir kuria muziką: jos namų įrašuose susipina lo-fi, elektronikos ir dainuojamosios poezijos elementai. Slapyvardžiu „kog leval“ išleido skaitmeninį albumą „kraujo pelytė“ (2019). „Paviljono“ knygų savaitgalio metu skambės autorinės dainos, kurių tekstai-eilėraščiai pateko į šį rudenį pasirodžiusią poezijos knygą „Adela“ ir debiutinį rinkinį „Trapūs daiktai“.

Protestai ir karas

Festivalį pradės Baltarusių protesto poezijos „Baltai Raudonai Baltai“ skaitymas ir pokalbis.

Pasak knygos sudarytojo Vyto Dekšnio rinktinė leidžia ne tik lietuvių skaitytojams, bet ir patiems baltarusiams savo kultūrą pamatyti kaip autonomišką ir labai įvairią, nepriklausomą nuo jai primesto kolonijinio mąstymo. Knygų savaitgalyje taip pat vyks baltarusių filosofės Olgos Šparagos knygos „Revoliucijos veidas moteriškas. Baltarusijos atvejis“ pristatymas. Autorė savo esė atsispiria nuo 2020 m. įvykių Baltarusijoje ir Moterų maršų, reflektuoja lūžines baltarusių visuomenės patirtis bei moterų vaidmenį jose. Nepamiršta ir karo Ukrainoje tema – bus pristatomas šiuo metu Rusijos kare su Ukraina kovojančio Ihorio Mychailyšyno dienoraštis „Mirties šokis“.

Deinoros Rudėnaitės ir Pauliaus Žižliausko nuotr./„Paviljono“ knygų savaitgalis
Deinoros Rudėnaitės ir Pauliaus Žižliausko nuotr./„Paviljono“ knygų savaitgalis

Filosofija

Tradiciškai knygų savaitgalyje bus pristatomos ir aptariamos naujausios filosofijos knygos. Nedažnai lietuviškai pasirodo originali lietuvių mąstytojo monografija, tad skaitytojai turės galimybę susipažinti su Kiniškojo Honkongo universiteto profesoriaus Sauliaus Geniušo knyga „Pramanų fenomenologija. Apie estetiką, vaizduotę ir savimonę”. Monografijoje skirtingais būdais susitelkiama į autorius ir temas, kurie aptinkami šalia fenomenologijos ribų.

Skaitytojų laukia ir Søreno Kierkegaardo „Arba, arba“ I dalies pristatymas. Knygoje telpa įvairiausi žanrai, atliepiantys įvairiausiems skoniams – aforizmai, laiškai, išpažinimai, poetiniai svarstymai. Nervingas, dirglus kalbėjimas, supintas su precizišku filosofiniu samprotavimu, nesuvaldoma aistra, lydima savistabos, fiktyvių autorių (neįvykęs) dialogas, kuria unikalų literatūros ir filosofijos istorijoje tekstą. Taip pat bus pristatoma Friedricho Nietzsche‘s knyga „Apie istorijos naudą ir žalą gyvenimui“, kurią iš vokiečių kalbos vertė, paaiškinimus ir baigiamąjį straipsnį parašė prof. Tomas Sodeika. Knygos idėjos apie švietimą ir mūsų santykį su istorija aktualios iki šiol.

Intriguojančios naujos knygos

Skaitytojai turės galimybę susipažinti su ką tik iš spaustuvės atkeliavusių arba neseniai pasirodžiusių knygų naujienomis. Jų lauks naujas Jaroslavo Melniko romano „Te visad būsiu aš“ pristatymas. Romane pasakojama apie mokslo ir medicinos dėka pasiektą žmonijos, kuriai vadovauja dirbtinis intelektas, nemirtingumą ir su tuo amžinu gyvenimu iškylančius klausimus. Taip pat vyks Richardo Brautigano eilėraščių rinktinės „Tabletė versus katastrofa Springhilo šachtoje“ pristatymas. Richardas Brautiganas – JAV kontrkultūros legenda, unikalaus stiliaus poetas, kritikų vadinamas paskutiniuoju bitniku.

Bus aptariama nauja vokiečių kino režisieriaus Wernerio Herzogo knyga „Pasaulio sutemos“ – jaudinantis vaizdinių šokis, pasakojantis apie mūsų egzistencijos prasmę ir beprasmybę. Žurnalistės Jessica Bruder knygoje „Klajoklių žemė“ aprašo žmones, dėl ekonominių sunkumų metusius įprastą gyvenimo būdą. Jie paskolas už butus iškeičia į gyvenimą automobilyje ir leidžiasi į kelią – knygos pasirodymo proga bus kalbama apie klajoklišką gyvenimo būdą ir socialines problemas. Skaitytojų lauks kitų, svarbių verstinių knygų pristatymai – Bruce’o Chatwino „Utzas“ ir Jose Saramago „Vienuolyno kronika“ ir Henrio Millerio „Marusio kolosas“.

„Paviljono“ knygų savaitgalis vyks gruodžio 2–4 dienomis kultūros klube „Paviljonas“ (Pylimo g. 21B, Vilnius). Visi renginiai – nemokami. Partneriai: Kultūros klubas „Paviljonas“, „Chaika“, Knygynas „eureka!“, „Apostrofa“, „Aukso žuvys“, „Bazilisko ambasada“, „Hubris“, „Juodas šuo“, „Kitos knygos“, „Lapas“, Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, „Odilė“, „Phi knygos“ ir „Rara“.

„Paviljono“ knygų savaitgalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius