Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šių metų Nobelio premija suteikia Kanados literatūrai vietą pasaulyje

Žinia, kad 2013 metų Nobelio premija už nuopelnus literatūrai buvo skirta Alice Munro nudžiugino Kanadą, kurios rašytojai daugelį metų jautėsi nepakankamai įvertinti, kad ir koks būtų jų indėlis į pasaulio literatūrą.
Alice Munro
Alice Munro / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Apsakymų ir novelių meistre laikoma A.Munro tapo pirmąja kanadiete, kuriai šį apdovanojimą skyrė Švedijos Nobelio komitetas, nes Monrealyje gimęs Saulas Bellow persikėlė gyventi į Čikagą, būdamas devynerių metų, ir yra laikomas JAV rašytoju.

Ketvirtadienį komentuodama džiaugsmingą žinią, A.Munro su jai būdingu kuklumu pareiškė, kad džiaugiasi ne vien dėl savęs, bet ir dėl didelio paskatinimo, kurį šis apdovanojimas suteiks rašytojams jos tėvynėje.

„Man ypač džiugu, kad šis apdovanojimas pamalonins daugybę kanadiečių, – sakė Alice Munro. – Taip pat esu laiminga, kad tai pritrauks daugiau dėmesio kanadiečių kūrybai.“

„Man ypač džiugu, kad šis apdovanojimas pamalonins daugybę kanadiečių, – sakė ji. – Taip pat esu laiminga, kad tai pritrauks daugiau dėmesio kanadiečių kūrybai.“

Visoje Kanadoje A.Munro tėvynainiai mėgavosi pasaulinio pripažinimo spinduliais.

„Alice Munro Nobelio premija literatūros srityje suteiks Kanados rašytojams pasaulinį pripažinimą, kurio jie seniai nusipelnė“, – Kanados parlamento narys Tedas Arnottas parašė socialiniame tinkle „Twitter“.

Kanados literatūra turi gilias šaknis, o tarp jos šviesulių yra Margaret Atwood, Michaelas Ondaatje ir romanistė Carol Shields, kuri yra gavusi Pulitzerio premiją.

Tarp garsių prancūziškai rašančių Kanados rašytojų yra Marie-Claire Blais, Anne Hebert, Gabrielle Roy ir Michelis Tremblay.

Kanados menų tarybos direktorius Robertas Shermanas AFP sakė, kad nepaprastai džiaugiasi kanadietei paskirta Nobelio premija – ir dėl šalies, ir dėl pačios rašytojos.

„Jaučiame, kad Kanada literatūros srityje jau daug, daug metų viršija savo galias, ir manome, kad tai buvo pripažinta tarptautiniu mastu“, – sakė R.Shermanas, kuris pažymėjo, kad A.Munro 2009 metais taip pat gavo prestižinę Didžiosios Britanijos „Man Booker“ tarptautinę premiją ir daug kitų apdovanojimų.

„Tuo pačiu metu Nobelio premija turi kažką simboliška – negalime to neigti – (kaip) ir tas faktas, kad varžybos pasauliniu mastu yra ypač didelės“, – sakė R.Shermanas, kurio organizacija ieško Kanados talentų ir juos skatina.

„Tai, kad Kanada pagaliau – pagaliau – gauna savo vietą tarp daugelio kitų pasaulio šalių, laimėjusių šį konkretų apdovanojimą, turi kažką labai patvirtinama“, – sakė jis.

„Twitter“ ketvirtadienį neįprastai patriotiškai ir aktyviai švenčiama A.Munro Nobelio premija – paskyrose #cancon („Canadian content“) ir #Canadianpride.

„Twitter“ ketvirtadienį neįprastai patriotiškai ir aktyviai švenčiama A.Munro Nobelio premija – paskyrose #cancon („Canadian content“) ir #Canadianpride.

Švedijos Nobelio akademija 82 metų rašytoją pavadino „šiuolaikinio apsakymo meistre“ ir pažymėjo, kad šis žanras retai pagerbiamas prestižiškiausia pasaulio literatūros premija.

Net ir trimituodami apie jos laimėjimus, A.Munro tėvynainiai sako, kad ne tik jos asmeninį stilių, bet ir jos darbų toną bei tematiką apibūdina tam tikra ramybė, santūrumas ir toks tipiškas kanadietiškumas.

Pasak R.Shermano, jos kūrybos šaknys yra Kanadoje, o jos papasakotos istorijos „galėtų įvykti ir Kvebeke, ir bet kurioje kitoje šalies vietoje“.

„Esama tam tikro paprastumo dėl to, kaip Alice Munro remiasi mažo miestelio gyvenimu. Žodis, kurį pavartočiau, yra kuklumas“, – sakė jis.

„Esama tam tikro ypatingo kuklumo jai renkantis vidurį – apsakymą, jai nustatant savo vietą mažo miestelio realybėje“, – sakė R.Shermanas ir pridūrė: „Galima tik manyti, kad tai prisidėjo prie jos įžvalgų įtaigumo.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius