Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiurpi šiuolaikinė mokslinė fantastika – pasaulinės sėkmės sulaukęs „Sunaikinimas“

Lietuvių kalba pasirodė šiuolaikinės mokslinės fantastikos autoriaus, amerikiečių rašytojo Jeffo VanderMeerio knyga „Sunaikinimas“ (Annihilation, 2014), trilogijos „Pietinis pakraštys“ pirmoji dalis. Čia susilieja mokslinės fantastikos ir keistosios literatūros (weird fiction) žanrai.
Jeffas VanderMeeris „Sunaikinimas“
Jeffas VanderMeeris „Sunaikinimas“ / Knygos viršelis

Pastarojo žanro pradininku laikomas jau Lietuvos skaitytojų pamėgtas H.P.Lovecraftas. Įkvėpimo iš F.Kafkos ir iš animacijos stiliaus anime besisemiantis autorius skaitytojams siūlo išskirtinį tamsios mokslinės fantastikos, nuotykių ir nepažabojamos vaizduotės žaismės mišinį. Pasaulinės sėkmės susilaukusi knyga laimėjo Nebulos ir Shirley Jackson apdovanojimus, 2018 m. pagal ją pastatytas režisieriaus Alexo Garlando filmas (Annihilation). Romanas ir visa trilogija sužavėjo rašytoją Stepheną Kingą.

„Pietinio pakraščio“ trilogijos centre – Sritis X. Tai zona, apgaubta paslapčių, nors ir plačiai žinoma mokslininkams. Čia beveik nelikę civilizacijos ženklų, o vietovės tyrinėti atvykę žmonės nyksta beveik be pėdsakų arba jiems darosi keisti dalykai...

Knygoje „Sunaikinimas“ rašoma apie keturių moterų – antropologės, kartografės, psichologės ir biologės – ekspediciją į Sritį X. Jų misija – sudaryti vietovės žemėlapį, stebėti aplinką ir vienai kitą. O svarbiausia saugotis nenuspėjamo užkrato. Mokslininkės atranda keisčiausių gyvybės formų, o žemėlapį sudaryti pasirodo sunkiau, nei manyta. Šios ekspedicijos likimą nulems kai kas, visai nesusijęs su vietove, ir ekspedicijos narių paslaptys. Romane autorius nukelia skaitytojus į netolimą ateitį, į šaltą ir svetimą pasaulį. Tekste mokslinės fantastikos elementai jungiasi su lovecraftišku siaubu.

Jeffo VanderMeerio kūryba apibūdinama kaip keista, siurrealistika, sapniška. Jo tekstuose yra postmodernistinės, ekologinės ir postapokaliptinės prozos elementų. Rašytojas lyginamas su J.L.Borgesu, F.Kafka, H.D.Thoreau.

Vertėjas, literatūros kritikas Marius Burokas lietuviškąją „Sunaikinimo“ redakciją įvertino taip: „Puikus vertimas. Sklandžiai ir gyvai skamba. Dar kartą perskaičiau. Išties gera knyga, kuriai lemta tapti šiuolaikinės fantastikos klasika.“ Dizainerė, menininkė Lina Sasnauskaitė specialiai šiai knygai sukūrė originalų piešinį. Autorius patvirtino ir pakomentavo: „Oh my God! The plant has fangs“ („Jezusmarija, augalas su iltimis!“).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius