Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Skaitantys traukiniai“ kvies kalbėti apie literatūrą: ką įdomaus žada akcija „Lietuva skaito“

Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, gegužės 7-ąją, Lietuvoje jau ketvirtą kartą vyks akcija „Lietuva skaito“, kurios metu tautiečiai bus raginami atkreipti dėmesį į literatūrą, skaitymą ir kultūrą. Šiais metais akciją atspindi tema – „Skaitymo alkis“, o jam numalšinti tarp šalies miestų kursuos du traukiniai, kuriuose žinomi Lietuvos rašytojai keleiviams skaitys poezijos ir prozos kūrinius. 15min kviečia pažvelgti atidžiau – kokie pagrindiniai šiųmetės akcijos akcentai?
Vilniaus knygų festivalyje – intelektuali literatūra laisva dvasia
Skaitanti mergina / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

akcija „lietuva skaito“

  • Vyks gegužės 7-ąją, Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną
  • Šių metų akcijos tema – „Skaitymo alkis“
  • Akcijos dieną maršrutais Klaipėda-Vilnius (išvyksta 10.25 val.) ir Vilnius-Kaunas (išvyksta 14.45 val.) kursuos du „skaitantys traukiniai“
  • 19 val. akcijos dalyviai kviečiama užsukti į prie Vilniaus traukinių stoties esantį barą „Peronas“, kur bus kviečiami į pažintį su knygomis ir apie jas diskutuoti
  • Akciją inicijuoja Lietuvos leidėjų asociacija (LLA) kartu su Lietuvos spaustuvininkų asociacija (LISPA)

Nenumalšinamas skaitymo alkis

Šiais metais pagrindinė akcijos tema – skaitymo alkis. Paklausta, kodėl būtent ši tema šiais metais pasirinkta kaip vedančioji, viena iš akcijos programos kuratorių Aistė Kučinskienė pasakoja, kad pats alkis – pamatinis poreikis, pagal visas piramides būtina jį patenkinti, jei norisi siekti kitų, jau ne fiziologinių reikmių. Tuo tarpu dabartinėje mūsų visuomenėje neretai skaitymas suvokiamas kaip šalutinis poreikis, o šis įsitikinimas yra dažnai klaidingas.

„Skaitymas, knygos, literatūra neretai iš dalies pozicionuojami kaip šalutiniai, net kone „parazituojantys“: „ai, čia tik kultūra“, „eik dirbt – juk iš knygų duonos nevalgysi“. Man regis, kad skaitymo alkio samprata apverčia šią piramidę ir parodo, kad tai taip pat centrinis poreikis, kurio nepatenkinus kažkas organizme iškrinka“, – sako A.Kučinskienė.

Ją papildo ir Saulius Vasiliauskas, pasak kurio, didžioji dalis skaitančių žmonių jaučia nemalonų jausmą, jei per dieną jiems nepavyksta atrasti laiko knygai. Šis jausmas primena nepasisotinimą, nenumalšintą alkį.

„Diena be gero teksto, pastraipos ar bent įsimintinos eilutės – lyg nepavykusi, nevisavertė diena. Lyg diena be savirefleksijos, be laiko sau. Tokiam trūkumui įvardyti mums pasirodė tinkama skaitymo alkio metafora“, – pasakoja S.Vasiliauskas.

„Skaitančiuose traukiniuose“ – poezija ir proza

Akcijos „Lietuva skaito“ dieną, gegužės 7-ąją, maršrutais Klaipėda-Vilnius (išvyksta 10.25 val.) ir Vilnius-Kaunas (išvyksta 14.45 val.) kursuos du specialūs, „skaitantys traukiniai“. Kuo jie ypatingi?

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Vasiliauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Vasiliauskas

Į kiekvieną jų savo gimtinėse įlips žinomi lietuvių rašytojai – Lina Buividavičiūtė, Nerijus Cibulskas, Ramūnas Čičelis, Marijus Gailius, Dovydas Grajauskas, Andrius Jakučiūnas, Giedrė Kazlauskaitė, Rimantas Kmita, Laima Kreivytė, Gvidas Latakas, Jurga Tumasonytė, Gytis Norvilas ir Aivaras Veiknys. Kelionės traukiniu metu autoriai keleiviams skaitys eilėraščių, prozos kūrinių ištraukas, o traukiniuose veiks laikinai įrengta biblioteka.

„Iš visų transporto priemonių traukiniai atrodo patogiausia ir palankiausia vieta skaitymui. Geležinkelio bėgių tinklynai driekiasi bemaž visame pasaulyje, taigi, kaip ir skaitymas – leidžia atrasti naujas erdves, laužyti geografines ribas. „Skaitančių traukinių“ idėją rinkomės dar ir dėl to, jog norėjome paskatinti rašytojus persvarstyti savo santykį su gimtosiomis vietomis – traukinio jie turės laukti netoli gimtųjų namų“, – apie šias keliones pasakoja programos kuratorius S.Vasiliauskas.

Tuo tarpu A.Kučinskienė priduria, kad jei žvelgtume plačiau – bet kokios knygos skaitymas yra tam tikra kelionė, pažintine ar mentaline prasme praturtinanti ne mažiau nei turistiniai žygiai. Ji kaip pavyzdį pateikia Ispanijoje balandžio 23-ąją – Pasaulinę knygos dieną – vykstančius Miguelio de Cervanteso kūrinio „Don Kichotas“ skaitymus. Šis tragikomiškas kūrinys tuomet skaitomas visą parą.

„Ką tik švęsdama pasaulinę knygos dieną prisiminiau klasikų klasiko Miguelio de Cervanteso sugretinimą: „Kas daug skaito ir daug keliauja, tas daug mato ir daug žino“. Kelionė, šiuo atveju traukiniais, ir tekstų trauka – tiesiog neatskiriami“, – sako ji.

Vida Press nuotr./Skaitymas
Vida Press nuotr./Skaitymas

Primins XIX a. tradicijas ir skaitymą sau

Be „skaitančių traukinių“, kaip pasakoja skaitymo akcijos programos kuratoriai, sostinės bare „Peronas“ vyks „literatūrinė vakarienė“, kurios metu atėjusieji galės kartu su kitais vakarieniaujančiais pasivaišinti akcijos dalyvių kūriniais, jų ištraukomis, kartu skanauti tekstus ar lavinti skonį. Šioje akcijos dalyje taip pat dalyvaus ir savo atrinktus tekstus skaitys ne vienas žinomas žmogus. Tačiau pagrindinė šios vakarienės idėja – skaitymas sau ir kitiems.

„Esame įpratę prie skaitymo performansų, renginių, kur visas dėmesys skiriamas autoriui, o čia susirinkusieji daugiausiai skaitys patys sau ir kitiems svečiams. Tai bus privatus, asmeniškas, kūrybiškas santykis su tekstu“, – pasakoja A.Kučinskienė.

Pasak jos, toks skaitymas ne naujovė, o labai sena tradicija: „Iki pat XIX a. pabaigos knygų, net laiškų skaitymas dažnai buvo ne privati, o pusiau vieša – namų aplinkos – praktika, suburdavusi žmones, kaip dabar sutelkia kitos veiklos. Tarkime, Žemaitė, gavusi Povilo Višinskio laišką, kuriame būdavo ir grožinių tekstų, sukviesdavo namiškius ir visi drauge skaitydavo.“

„Literatūrinę vakarienę“ užbaigs ir sunkesnį maistą suvirškinti žada padėti alternatyvaus roko grupės „Arklio galia“ koncertas.

Sauliaus Vasiliausko nuotr./Tomas Dirgėla
Sauliaus Vasiliausko nuotr./Tomas Dirgėla

Buriasi ir užsienio lietuvių bendruomenės

„Lietuva skaito“ akcijos metu nebus apsiribojama vien renginiais sostinėje ar tarp didžiųjų šalies miestų. Kaip sako akcijos renginių kuratoriai, gegužės 7-ąją vyks įvairių renginių ir iniciatyvų, kurios skatins lietuvius į rankas paimti knygas.

„Labai džiugina moksleivių konkursas „Skaitymo pozos“ – mokiniai iš visos Lietuvos mums siunčia video filmukus apie išradingą skaitymą, darsyk patvirtinančius, kad skaitančio ir tuo besididžiuojančio jaunimo yra ir – tikimės – jo daugėja“, – kalba A.Kučinskienė.

Pokalbiui apie knygas ir literatūrą buriasi ir lietuvių bendruomenės, gyvenančios užsienyje: literatūrinių skaitymų vakaras vyks ir Lietuvos ambasadoje Hagoje, Norvegijos lietuvių bendruomenė vienoje Oslo bibliotekų rinksis paklausyti rašytojo Tomo Dirgėlos skaitomų tekstų, o Liuksemburgo lituanistinė mokykla „Avilys“ šią dieną rengs pikniką su knyga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius