-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Skaitymo rekomendacija: paskelbtos geriausios metų verstinės knygos

Jau trečius metus Lietuvos literatūros vertėjų sąjungos (LLVS) atstovai įvertino geriausias metų verstines knygas. Vilniaus knygų mugėje šeštadienio vakarą skaitytojai supažindinti su geriausių verstinių knygų šešetuku.
Geriausių metų verstinių knygų šešetukas
Geriausių metų verstinių knygų šešetukas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Šie rinkimai gina ne leidyklų, ne autorių, net ne vertėjų, bet skaitytojų interesus. Norime padėti skaitytojui atsirinkti vertingiausias, geriausias, reikšmingiausias šiuolaikinės pasaulinės literatūros knygas ir skatinti skaitymą“, – sakė LLVS atstovė Jurgita Katkuvienė.

Ekspertams kasmet mažėjantį verstinių knygų sąrašą pateikia Nacionalinė M.Mažvydo biblioteka. Komisija sudaro ilgąjį ir trumpąjį rekomenduojamų skaityti knygų sąrašą, o taip pat atrenka geriausias verstinės klasikos knygas, vertindami leidinio meninę vertę ir vertimą.

Šiais metais geriausiomis metų vertinėmis knygomis išrinktos Kaderah Abdolah „Mano tėvo užrašų knygelė“, Julian Barnes „Flobergo papūga“, Pawel Huelle „Mercedes-Benz“, Herta Müller „Šiandien būčiau geriau savęs nesutikus“, Winfried Georg Sebald „Išeiviai“ ir Liudmilos Ulickajos „Danielis Štainas, vertėjas“.

„Knyga „Mano tėvo užrašų knygelė“ per vienos šeimos istoriją leidžia peržvelgti Irano panoramą. Ji leidžia pajusti persų kultūrą ir prisiliesti prie islamo pasaulėjautos. Nyderlanduose ši knyga rekomenduojama policininkams, kad jie geriau suprastų emigrantų mąstyseną. Nuostabu, kai meno kūrinys padeda susikalbėti skirtingų kultūrų ir pasaulėjautų žmonėms“, – intymią, poetišką ir jautrią knygą pristatė LLVS atstovė Mėta Žukaitė.

J. Bares daugiasluoksnį, žaismingą idėjų romaną „Flobergo papūga“ ekspertai įvertino už aiškų, emociškai turtingą stilių, žaismingumą ir gelmę.

„Šis kūrinys netelpa į romano žanro rėmus – jis turi ir geografijos bei literatūros kritikos momentų. Romane keliamas klausimas, kaip ir kiek mes sugebame suvokti kitą ir praeitį. Ši tema plėtojama per detektyvinę romano liniją ir atskleidžia turtingą literatūros istorijos bei prancūzų rašytojo Giustavo Flobero pasaulį, kartu apimdama ir paprastą šiuolaikinio žmogaus pasaulį“, – sakė vertėja Dalia Zabielaitė.

Šmaikščiausiu ir žaismingiausiu šešetuko romanu tapo P.Huelle „Mercedes-Benz“.

„Plepėjimo neperkrautame monologiniame laiške susipina istorijos apie Lenkijos įvykius ir apie dviejų žmonių besirutuliojantį gyvenimą, o visa tai sieja – literatūrai, atrodytų, visiškai netinkamas – automobilis, – šypsojosi komisijos atstovė J.Katkuvienė. – Skaitant šią knygą, kyla daug juoko ir smagumo, bet reikėtų neapsigauti, nes romanas turi didelę literatūrinę įkrovą. Tam, kad viską suprastų, skaitytojui reikia plačios literatūrinės nuovokos, būtinas ir kitų tekstų išmanymas.“

Vertėjo Laimanto Jonušio asmenine nuomone, Nobelio premijos laureatė H.Müller – viena geriausių šių laikų rašytojų.

„Romane „Šiandien būčiau geriau savęs nesutikus“ supažindinama su Rumunijos kasdienybe. Visas veiksmas vyksta, kai pasakotoja tramvajumi važiuoja į eilinę apklausą pas tardytoją ir prisimena didelę dalį savo gyvenimo, sugrįždama į praeitį, – siužetą atskleidė komisijos narys. – Tai knyga, kuri laikosi literatūrinės išmonės žodžio jėgos ir pasižymi puikiu stiliumi ir turtinga literatūrine kalba.“

Netradiciniu romanu, kuris skaitytojui apgaulingai gali pasirodyti net nuobodus, pavadintas Winfried Georg Sebald „Išeiviai“.

„Tai – tekstas, laviruojantis tarp grožinė literatūros ir dokumentikos, tarp vaizduotės ir autentiško liudijimo. Visa knygos intriga, kad neaišku, ar autorius kalba apie tikrus žmones, ar išmoningai kuria pasakojimą. Tačiau svarbiausia šiame romane – emigranto patirtis ir kokią žymę ji palieka. Šiandien romanas mums labai aktualus“, – pabrėžė J.Katkuvienė, patarusi skaitytojams nenumesti knygos, jei pasirodytų nuobodu, nes „ilgainiui tekstas pradeda hipnotizuoti“.

Daugiausia diskusijų ir prieštaringų vertinimų komisijoje sukėlė Liudmilos Ulickajos „Danielis Štainas, vertėjas“.

„Čia autorė užsimoja aprėpti didįjį XX amžiaus istorijos tragizmą per vieną personažą, kuris turi tikrą prototipą. Pasakojama apie jauną žydą, kuris, gimęs Lenkijoje, karo metu per stebuklą išvengė holokausto ir tapo katalikų kunigu. Romane minimas ir Vilnius, negailestingai atsiliepiama apie lietuvių dalyvavimą holokauste“, – pristatė vertintojai, kviesdami skaitytojus rinktis vertingą literatūrą.

Ilgąjį ir klasikos verstinių knygų sąrašą galite rasti LLVS interneto puslapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius