Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stepheno Kingo patarimai: kaip tapti puikiu rašytoju

„Švytėjimo“ ir kitų garsių siaubo romanų ir trilerių autorius Stephenas Kingas yra vienas garsiausių pasaulio rašytojų. Pirmas S.Kingo kūrinys išleistas dar 1974 metais, tačiau rašytojas ir dabar patenka tarp daugiausia uždirbančių autorių. Kur yra S.Kingo sėkmės paslaptis?
Rašytojas Stephenas Kingas
Stephenas Kingas / Vida Press nuotr.

Siaubo meistru vadinamas rašytojas tarp savo parašytų kūrinių kolekcijos turi ir knygą „On Writing“ – tai autobiografinė knyga, kurioje S.Kingas atskleidžia savo kūrybos ypatumus. Čia galima rasti ir S.Kingo išdėstytus patarimus skaitytojams, kurie patys svajoja tapti rašytojais.

Pateikiame šiuos patarimus, kuriuos skelbia „The Independent“ leidinys.

  • Nustokite žiūrėti televizijos programas. Vietoje televizijos reikėtų rinktis knygų skaitymą. S.Kingas sako, kad televizija naikina kūrybiškumą, tad laisvalaikį vertėtų praleisti su knyga rankoje. „Jei norite tapti rašytoju, turite daryti du dalykus: daug skaityti ir daug rašyti“, – sako S.Kingas, kuris pats skaito net ir valgydamas.
  • Pasiruoškite kritikos bangai. S.Kingas rašymą prilygina Atlanto vandenyno perplaukimui su maža valtele – ir jūs pats abejojate, ar pavyks, ir tuo abejoja aplinkiniai. Pasak garsaus rašytojo, reikia nesustoti rašyti, net jei ir neturite tam jėgų. „Sustoti rašyti vien dėl to, kad jums sunku emociškai, yra bloga mintis. Optimizmas yra teisėtas atsakas į nesėkmes“, – sako rašytojas.
  • Visiems neįtiksite. S.Kingas tikina, kad jei savo kūryba stengsitės patenkinti visų savo skaitytojų įgeidžius, jūsų karjeros dienos bus greitai suskaičiuotos. Įtikti nereikia. Jei norite rašydami būti grubūs – tokie ir būkite. Pats S.Kingas yra susilaukęs daug skaitytojų laiškų, kuriuose autorius buvo kaltinamas homofobija, psichopatija ir kitais dalykais.

  • Pirmiausia rašykite sau. Kūryboje svarbiausia – mėgautis darbo procesu. S.Kingas tikina, kad rašydamas jis pirmiausia jaučia malonumą, o jei pavyksta tai patirti dirbant, tokį darbą galima dirbti amžinai.

Vida Press nuotr./Rašytojas Stephenas Kingas
Vida Press nuotr./Rašytojas Stephenas Kingas
  • Atsiriboti nuo išorinio pasaulio. Rašymas turėtų tapti intymiu procesu. S.Kingas pataria darbo stalą pasistatyti kambario kampe, o dirbant atsiriboti nuo visko, kas gali blaškyti – tiek nuo vaizdų pro langus, tiek nuo telefonų. „Rašykite užsidarę duris, perrašykite ir koreguokite – atsidarę“, – teigia S.Kingas.

  • Nebūkite pretenzingi. Vienas blogiausių dalykų rašant – per daug pasitikėti žodynu ir vartoti ilgus ar sudėtingus žodžius, gėdijantis paprastų ir įprastų frazių. Be to, nereikėtų naudoti simbolių, jei nėra būtina. „Simbolizmas puošia ir praturtina, bet nepagilina prasmės“, – sako S.Kingas.

  • Venkite prieveiksmių ir ilgų pastraipų. Savo autobiografinėje knygoje S.Kingas keletą kartų primena, kad „prieveiksmiai nėra draugai“. Rašytojas juokauja, kad kelias į pragarą pažymėtas prieveiksmiais ir jie yra tokie pat kenksmingi, kaip gražiai vejai kiaulpienės.

Vida Press nuotr./Rašytojas Stephenas Kingas
Vida Press nuotr./Rašytojas Stephenas Kingas
  • Nepasiduokite gramatikai. S.Kingas sako, kad rašymas visų pirma yra viliojimas. „Grožinės literatūros esmė yra ne gramatikos taisyklės, bet sugebėjimas prisijaukinti skaitytoją.“ Pasak jo, tikslas turėtų būti toks – stengtis, jog istoriją skaitantis žmogus pamirštų, kad jis tikrai skaito.

  • Pasakotojo menas. „Istorijos aprašymai turi prasidėti rašytojo vaizduotėje ir baigtis skaitytojo“, – sako S.Kingas. Svarbiausia sugebėti užrašyti tai, ką įsivaizduojate mintyse. Čia padės paprastas patarimas – nesistenkite apibūdinimams vartoti daug įmantrių palyginimų, tai skaitytoją atitraukia nuo istorijos esmės. Geriau patartina pasitelkti paprastą žodyną.

  • Detales atskleiskite saikingai. Pasak S.Kingo, dėstant istoriją nereikia visos esmės atskleisti greitai. Svarbiausia – atskleisti tiek detalių, kad jos sugebėtų istoriją stumti į priekį, o skaitytoją išlaikyti prie knygos.

Vida Press nuotr./Rašytojas Stephenas Kingas
Vida Press nuotr./Rašytojas Stephenas Kingas
  • Pasakokite apie tai, ką žmonės iš tikrųjų veikia. Pasakojant nereikėtų atitrūkti nuo realybės – rašykite apie tai, ką žmonės veikia kiekvieną dieną, tai suteikia istorijai natūralumo. Kaip sako S.Kingas, pavyzdžiui, net ir žudikai kartais padeda senoliams pereiti per gatvę.

  • Nereikia nei narkotikų, nei alkoholio, kad taptumėte geru rašytoju. Tai tėra mitas, kad kūrybiškumas atsiveria vartojant alkoholį arba narkotikus, teigia S.Kingas. „Tai vienas didžiausių popintelektualių mitų“, – sako rašytojas, kuris vienu karjeros metu turėjo didelių problemų su alkoholio vartojimu.

S.Kingas sako, kad televizija naikina kūrybiškumą, tad laisvalaikį vertėtų praleisti su knyga rankoje.

  • Rašymas yra telepatija. S.Kingas pasakoja, kad rašymą galime pavadinti tam tikra telepatijos forma. „Jūsų darbas yra ne sudėti žodžius į knygos puslapius, bet galvoje besisukančias idėjas perkelti į skaitytojų galvas. Žodžiai tik tėra terpė, per kurią viską perduodame“, – tikina rašytojas.

  • Rašykit kiekvieną dieną. „Kai aš pradedu naują knygą, nesustoju, kol ją pabaigiu. Jei nerašysite kiekvieną dieną, charakteris pradės mintyse senti, o aš pats po truputį pamiršiu istorijos siužetą“, – pasakoja S.Kingas.

  • Knygos juodraštis – per tris mėnesius. S.Kingas įprastai per dieną parašo apie 10 puslapių teksto. Per trijų mėnesių laikotarpį susikaupia 180 tūkst. parašytų žodžių. Skamba ambicingai, bet jis teigia, kad pirmą knygos juodraštį reikėtų baigti per tris mėnesius – vieną metų sezoną.

  • Baigę rašyti – pailsėkite. Pabaigus rašyti istoriją S.Kingas siūlo nuo jos pailsėti ir atsitraukti šešioms savaitėms, per kurias būtų galima žvelgiant iš šalies viską įvertinti iš naujo – nuo knygos veikėjo iki scenarijaus. Knygą jis lygina su gamta: „Kai rašai knygą, visą dieną praleidi tyrinėdamas medžius. Kai viską baigi, turi atsitraukti ir pažvelgti į šį mišką iš šalies.“

TAIP PAT SKAITYKITE: Kino mėgėjams: geriausios Stepheno Kingo romanų ekranizacijos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius