-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Suomių rašytoja Marisha Rasi-Koskinen: eikite savo keliu ir neleiskite kitiems daryti įtakos jūsų nuomonei

Marisha Rasi-Koskinen, suomių rašytoja ir psichologė, savo knyga „Tamsioji saulės pusė“ (leidykla „Debesų ganyklos“) jaunimui perduoda svarbią žinią. Romane gvildenamos dabarties akivaizdoje itin aktualios autoritarinių sistemų ir propagandos mechanizmų problemos. Rašytoja kalba apie tai, kaip gimsta hierarchinės, stipriai valdomos bendruomenės, kokią įtaką viskam daro mūsų pačių ir kitų veiksmai bei sprendimai ir ar galima ką nors pakeisti, rašoma „Terra Publica“ pranešime spaudai.
Knyga „Tamsioji saulės pusė“
Knyga „Tamsioji saulės pusė“ / Pranešimo spaudai nuotr.

– Kada užgimė jūsų pomėgis rašyti?

– Nuo tada, kai išmokau rašyti būdama šešerių, darau tai visą gyvenimą. Rašymas yra mano būdas išreikšti save ir išsiaiškinti tikrovę.

– Kaip atrodo jūsų įprasta darbo diena?

– Pabudusi dažniausiai ką nors skaitau ir vėliau pradedu rašyti. Įprastai rašau nuo 9 iki 16 valandos, kartais ir iki pat vakaro. Laikas, kurį praleidžiu rašydama, priklauso nuo to, kuriame rankraščio etape esu. Dažniausiai rašau namuose, kartais nueinu į kavinę ar biblioteką. Taip pat daug skaitau.

– Apie ką yra jūsų knyga „Tamsioji saulės pusė“?

– Tai paslaptinga istorija apie šešiolikmetę Emiliją, kuri atsitiktinai nukeliauja į praeitį ir išsiaiškina, kas ji iš tikrųjų yra. Tai knyga apie draugystę, laisvę ir kovą su totalitarine sistema.

– Kokią žinią šia knyga norite perduoti skaitytojams?

– Labai svarbu, kad eitumėte savo keliu ir neleistumėte kitiems daryti įtakos jūsų nuomonei.

– Knygoje rašote apie keliones laiku. Į kokį laikmetį, turėdama galimybę, norėtumėte nusikelti jūs pati?

– Būtų labai įdomu pamatyti ateitį. Todėl manau, jog keliaučiau į 3000-uosius metus, kad pamatyčiau, kaip atrodys pasaulis, kaip bus pasikeitusi žmonija ir kaip mes būsime išsprendę savo problemas (jeigu bus pavykę jas išspręsti). Dar būtų įdomu pamatyti, kaip paprasti žmonės prieš 2000 metų gyveno čia, šiaurėje. Visi yra skaitę istorijų apie karalius ir karalienes, bet beveik nieko nežinome apie paprastus žmones.

– Jeigu turėtumėte galimybę pakeisti vieną praeities įvykį, ką pakeistumėte ir kodėl?

– Nemanau, kad bandyti pakeisti praeitį būtų išmintinga. Juk niekada negalime nuspėti, kaip tie pokyčiai paveiks ateities įvykius. Gali manyti, kad galėtum ką nors išgelbėti, bet tai darydamas gali netikėtai pakeisti kitų gyvenimus.

– Jei nukeliautumėte į praeitį ir turėtumėte progą duoti patarimą savo jaunesnei versijai, koks jis būtų?

– Pasakyčiau sau: „Nesijaudink – viskas bus gerai ir tavo svajonės, susijusios su rašymu, išsipildys!“

– Ką darytumėte, jei vieną rytą atsibustumėte ir suprastumėte, kad atsidūrėte savo knygos pasaulyje?

– Hmm, bandyčiau prisiminti viską toje savadarbėje realybėje ir mėginčiau ten išlikti gyva. Jei galėčiau pasiekti teksto lygį, tikriausiai bandyčiau padaryti keletą nedidelių pakeitimų, kad skaitytojai galėtų man padėti. Bet tikriausiai tai būtų naujos knygos pradžia.

– Ar dabar ką nors rašote? Apie ką bus knyga?

– Praėjusiais metais buvo išleista antroji mano knyga, paslaptinga istorija jaunimui „Fallen“. Šiuo metu rašau psichologinį mokslinį romaną suaugusiesiems.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius