-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Susirėmimai būtų išplitę po visą Vilnių“: J.V.Žukas atskleidė 1991-ųjų planą pulti sovietų karius iš užnugario

Būsimasis Lietuvos kariuomenės vadas Jonas Vytautas Žukas 1990 metų gegužę ėmė rūpintis Aukščiausiosios Tarybos pirmininko Vytauto Landsbergio apsauga, o lemtingąją Sausio 13-ąją su ginklu saugojo šalies parlamentą. Savo naujoje knygoje J.V.Žukas atskleidė, koks buvo parengtas planas, jei būtų pasikėsinta į tuometinį valstybės vadovą, ir kaip susirėmimai būtų išplitę po visą Vilnių, jei sovietai būtų šturmavę parlamentą.
Vytautas Jonas Žukas
Vytautas Jonas Žukas / BNS ir V.Landsbergio knygos „Kaltė ir atpirkimas“ nuotr.

Šie pirmą kartą skelbiami liudijimai aprašyti „Vox Altera“ leidyklos išleistoje knygoje „Be užuolankų“. 15min turi išskirtinę teisę skelbti knygos ištraukas. Knyga bus pristatyta vasario mėnesį Vilniaus knygų mugėje ir keliuose kituose renginiuose.

J.V.Žukas tiesiogiai rūpintis V.Landsbergio apsauga ėmė 1990 metais, praėjus porai mėnesių po Kovo 11-osios. Knygoje jis detaliai aprašo, koks buvo parengtas planas, kai V.Landsbergis 1990 metų gegužę nusprendė dalyvauti Maskvoje per protestą susideginusio marijampoliečio Stanislovo Žemaičio laidotuvėse.

Tado Dambrausko nuotr./Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas Vytautas Landsbergis (1991 m.)
Tado Dambrausko nuotr./Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas Vytautas Landsbergis (1991 m.)

„Planas buvo toks – supame V.Landsbergį trimis žiedais, užpuolimo atveju pirmasis tiesiog kūnais dengia pirmininką, antrasis skiną kelią link mašinos, trečiasis tiesiogiai reaguoja į užpuoliką“, – rašo J.V.Žukas knygoje „Be užuolankų“.

J.V.Žukas tuomet dirbo Aukščiausiosios Tarybos Vadovybės apsaugos tarnyboje. V.Landsbergio apsauga neturėjo nei ginklų, nei radijo stočių.

„Buvau trečiame žiede, stovėjome ne vienas prie kito, o įsimaišę tarp žmonių. Įtampą jautėme, žmonės aplink lyg ir nusiteikę draugiškai, bet velniai žino, kas ten kam gali šauti į galvą. Viskas baigėsi laimingai“, – rašoma knygoje.

Pasak J.V.Žuko, V.Landsbergio apsauga besirūpinę atsargos kariai, buvę sportininkai paprastai budėdavo pamainomis po 24 valandas prie V.Landsbergio kabineto arba lydėdavo jį į darbą ar namus.

Andriaus Petrulevičiaus nuotr./Istoriniai kadrai iš Aukščiausiosios Tarybos prieš paskelbiant Lietuvos nepriklausomybės atstatymo aktą
Andriaus Petrulevičiaus nuotr./Istoriniai kadrai iš Aukščiausiosios Tarybos prieš paskelbiant Lietuvos nepriklausomybės atstatymo aktą

„Mašinoje sėdėdavome dviese – vienas priekyje, kitas ant galinės sėdynės, naktį budėdavome prie namų. Važiuodavome visiškoje tyloje, V.Landsbergis dienos pabaigoje arba jau ir naktį būdavo pavargęs“, – rašo J.V.Žukas.

Lemtingoji Sausio 13-oji

Vis dėlto ilgai tarnauti asmens sargybiniu J.V.Žukas netroško. 1990-ųjų vasarą jis perėjo į Krašto apsaugos departamentą, kurio pagrindu buvo atkuriama Lietuvos kariuomenė.

Čia jis tarnavo ir artėjant Sausio 13-ajai bei lemtingomis dienomis.

Kaip rašo J.V.Žukas, iš pradžių nebūta jokio konkretaus Aukščiausiosios Tarybos gynybos plano. Pirmiausia imta barikaduoti pirmų rūmų centrinį įėjimą, nes manyta, kad būtent pro ten veršis ir sovietų kareiviai.

Vėliau barikados ėmė rastis prie visų pirmųjų aukštų langų ir įėjimų. Naudoti stalai, kėdės ir „visoks kitoks po ranka pasitaikęs šlamštas“, o veikla koordinuota iš 308-ojo kambario Aukščiausiosios Tarybos I rūmuose.

KAM archyvo/Tado Dambrausko nuotr./Audrius Butkevičius
KAM archyvo/Tado Dambrausko nuotr./Audrius Butkevičius

Anot J.V.Žuko, Krašto apsaugos departamento padaliniai turėjo medžioklinių šautuvų, Antrojo pasaulinio karo karabinų ir pistoletų, o svarbiausiu ir pagrindiniu ginklu turėjo tapti „Molotovo kokteilis“.

Lemtingąją naktį, kai sovietai šturmavo televizijos bokštą, J.V.Žuko prisiminimais, Aukščiausiosios Tarybos viduje tarp gynėjų tvyrojo chaosas.

„Vieningo vadovavimo nebuvo. Kažkas rėkė, jog reikia rinktis Aukščiausiosios Tarybos vidiniame kieme, kad mūsų čia per daug, reikia pasitikti priešą iš išorės. Atseit, yra planas – Aukščiausiosios Tarybos viduje lieka tik nedaug žmonių, o kiti turi būti lauke“, – atmosferą aprašo J.V.Žukas.

Ir tada būsimasis Lietuvos kariuomenės vadas nusprendė veikti savarankiškai. Kartu su dar keturiais bendražygiais jie sutarė užimti pozicijas greta rūmų.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Vytautas Jonas Žukas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Vytautas Jonas Žukas

„Turėjome vieną Kalašnikovo automatą, šaudantį tik pavieniais šūviais, porą Antrojo pasaulinio karo laikų pistoletų ir keletą benzino butelių. Priėjome per gatvę į statybų griuvėsius už Respublikinės bibliotekos ir laukėme. Pratūnojome ten valandą, bet nieko nevykstant grįžome į Aukščiausiąją Tarybą, kur sulaukėme ryto“, – prisimena J.V.Žukas.

Iš lemtingosios nakties jis sakė išmokęs pamoką, kad visada būtina viena vadovybė, aiški vadovavimo grandinė, vienas aiškus sumanymas ir jo vykdymo planas.

Išaušus rytui, kai jau buvo žinoma apie sovietų agresijos aukas, visi buvo prislėgti.

„308-ajame kambaryje padalinių vadai tikslino pavaldinių sąrašus, paaiškėjo, kad nemažai pabėgusių. Nebeliko jokių iliuzijų – sovietų kariuomenė netrukus bus čia. Išorėje buvę žmonės aplink Aukščiausiosios Tarybos pastatą ėmė ręsti vielų ir betoninių blokų užtvaras“, – prisimena J.V.Žukas.

Gynėjų santykiai su Aukščiausiosios Tarybos deputatais buvo visokie.

„Vieni gynėjams buvo labai draugiški, kalbindavo, padrąsindavo, kiti, priešingai, reikšdavo nepasitenkinimą, kad čia esame, kad rūmuose visur smarvė ir netvarka, bet kada gali kilti gaisras ir apskritai patardavo drožti namo ir nevaidinti gynėjų“, – rašoma knygoje.

Veiksmai turėjo išplisti po visą miestą

Pasak jo, vėliau Aukščiausiosios Tarybos gynybos planas keitėsi ne kartą. Gynėjai nelaukė aklai vien stovėdami prie langų.

„Buvo numatyta ir kelių žiedų gynyba. Vieni turėjo laukti pastato viduje ir puolimo metu pademonstruoti, kad Lietuva ir jos kariuomenė ginasi. Tikėta, kad sovietai puldami Aukščiausiąją Tarybą vis tiek išsklaidys minią ašarinėmis dujomis“, – rašoma knygoje.

„Scanpix“ nuotr./Sovietų kariai Vilniuje pirmosiomis dienomis po nepriklausomybės paskelbimo
„Scanpix“ nuotr./Sovietų kariai Vilniuje pirmosiomis dienomis po nepriklausomybės paskelbimo

„Antroji gynėjų grupė toje sumaištyje turėjo prasiskverbti pro sovietų apsupimo žiedą ir, jiems pajudėjus link Aukščiausiosios Tarybos, pulti juos iš užnugario. Trečioji grupė, prasidėjus Aukščiausiosios Tarybos šturmui, turėjo šturmuoti Šiaurės miestelį“, – pasakoja J.V.Žukas.

Jis pabrėžė, kad pagal tuometinius planus sovietams puolant parlamentą „veiksmai nebūtų apsiriboję Aukščiausiąja Taryba ir jos prieigomis, viskas turėjo išplisti po visą miestą“.

„Užpuolę parlamentą, sovietai būtų patys puolami. Turėjo būti aišku, kad Lietuvos neatiduodame taip paprastai, kaip 1940 metais“, – rašė J.V.Žukas.

Įtampa šalyje išliko ne vieną mėnesį. Kad pasiekta pergalė, jausmas atėjo tik rugpjūtį žlugus pučui Maskvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius