-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
02 22

„Ten, kur nieko nėra...“ Pokalbis su rašytoja Vanda Juknaite

„Visi mano užmojai susitraukė iki visiško minimumo: noriu išeiti iš gyvenimo savo kojomis ir numirti savo lovoje. Kovoti tenka kasdien ir laimėjimas nuo manęs nepriklauso“, – sako rašytoja Vanda Juknaitė jau dešimtmetį dėl ligos nedalyvaujanti viešame literatūros gyvenime, nerengianti susitikimų su skaitytojais, neišeinanti iš namų ir nerašanti.
Vanda Juknaitė
Vanda Juknaitė / Gedimino Kajėno nuotr.

Tiesa, 2021 metais pasirodė jos autobiografinė apysaka „Ta dūzgianti ir kvepianti liepa yra“, kurią pati autorė įvardijo „žodžiais iš tylos“. Šią knygą, V. Juknaitei diktuojant, užrašė jos pagalbininkė. Per visą kūrinį atsikartoja vienas ir tas pats motyvas – kiekviena gyvybė yra šventa, o skausmas ir kančia – neatsiejama to dalis.

Šį pokalbį su V. Juknaite derinome ilgai – nežinios ir netikrumo šiame laike, o ir pačios rašytojos būsenoje – apsčiai. „Apie ką kalbėsimės susitikę?“ – sykį kalbantis telefonu paklausė rašytoja? Atsakiau, kad apie gyvenimą ir mirtį. „O, tai įdomiausios man šiandien temos“, – išgirdau kitame ragelio gale žodžius, lydimus su niekuo nesupainiojamo juknaitiško juoko.

Viena iš centrinių jūsų kūrybos gijų yra žmogaus silpnumo ir apleisties temos. Dabar ir pati štai jau dešimtmetį gyvenate tarp savo namų, ligoninių bei slaugos įstaigų lovų. Rodos, jums buvo lemta savimi išgyventi tai, apie ką mąstėte ir rašėte savo tekstuose. Kaip pati šiandien visa tai priimate – kaip likimo pokštą, smūgį, o gal dovaną?

– Kai prieš dešimt metų ištiko negalia, pasakiau sau: dabar, gerbiamoji, turėsi atsakyti už savo žodžius. Knygose ir tekstuose drąsinusi kitus gyventi, mylėti gyvenimą, turėjau pati patirti, ką reiškia ištverti gyvenimą. Dovana gyvenimo pabaigoje atsakyti už savo žodžius man yra įdomi. Pavyks ar nepavyks? Tačiau nesu tikra ar nepalūšiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius