Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„The New York Times“: geriausios 2016 metų knygos

Metams artėjant link pabaigos geriausias metų knygas paskelbė ir įtakingas leidinys „The New York Times“. Bent kelios šio dešimtuko knygos buvo minimos ir „The Washington Post“, ir didžiausios internetinės parduotuvės „Amazon“ sudarytuose geriausių metų kūrinių sąrašuose. Tad kokias knygas prie geriausių priskiria garsusis amerikiečių leidinys?
Knygos Kaire
Knygos / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Bent jau kol kas į lietuvių nėra išleista nei viena iš šio dešimtuko knygų. Tačiau greitu metu pasirodys „Man Booker“ laureatės Han Kang knyga „Vegetarės“.

Susipažinkite su „New York Times“ knygų apžvalgininkų sudarytu geriausių 2016 metų knygų dešimtuku.

„The Association of Small Bombs“

Karano Mahajano antroje išleistoje knygoje pasakojama apie teroristinį išpuolį Delyje. Čia 1999 metais vienoje miesto prekyviečių sprogsta bomba, o per incidentą žūsta trylika žmonų, dar kelios dešimtys sužeista. Romane į šį išpuolį žvelgiama iš kelių perspektyvų – savižudžio sprogdintojo, aukų ir sužeistųjų.

Knygos viršelis/Knyga „The Association of Small Bombs“
Knygos viršelis/Knyga „The Association of Small Bombs“

Vos pasirodžiusi knyga sulaukė daug teigiamų atsiliepimų. Vien ką rodo faktas kad „The Association of Small Bombs“ pateko tarp JAV nacionalinės knygų premijos finalistų.

„The North Water“

Anglijos rašytojas Ianas McGuire'as skaitytoją perkelia į XIX amžių, banginių medžiotojų laivą, kuriame liejasi alkoholis ir nevaldomas smurtas.

Knygos viršelis/Knyga „The North Water“
Knygos viršelis/Knyga „The North Water“

Prie įgulos prisijungęs Henry Draxas tampa gydytoju. Kelionės metu laive randamas žiauriai nužudyto berniuko kūnas. Po šio incidento D.Draxas nejučia tampa detektyvu. Autorius knygoje kalba apie žmogaus prigimtį, išgyvenimą atšiauriomis sąlygomis ir viską perpina puikiu sąmoju.

Romanas „The North Water“ buvo įtrauktas į ilgąjį „Man Booker“ premijos sąrašą.

„The Underground Railroad“

Tarp geriausių knygų šį kūrinį paminėjo ne tik „Amazon“, bet ir „The Washington Post“, o JAV prezidentas Barackas Obama ją pasirinko savo vasaros skaitymui. Šią knygą žymiosios Oprah Winfrey knygų klubas yra įtraukęs tarp savo analizuojamų kūrinių.

Knygos viršelis/Knyga „The Underground Railroad“
Knygos viršelis/Knyga „The Underground Railroad“

Colsono Whiteheado knygoje „The Underground Railroad“ pasakojama apie medvilnės plantacijoje dirbančią ir laisvės trokštančią Corą. Knygos veiksmas vyksta Džordžijos valstijoje. Tai pritrenkiantis pasakojimas apie laisvės troškimą, prieš Pilietinį karą juodaodžių amerikiečių patirtus skaudžius išgyvenimus.

„The Vegetarian“

Pietų Korėjos rašytoja Han Kang už šią knygą buvo apdovanota Tarptautine „Man Booker“ premija. Netrukus šią knygą išvysime ir Lietuvos knygynuose.

Knygos viršelis/Knyga „The Vegetarian“
Knygos viršelis/Knyga „The Vegetarian“

Romanas „Vegetarė“ Pietų Korėjoje buvo išleistas trimis dalimis, kuriose pasakojama apie pareigingą moterį Yeong-hy. Jos sprendimas dėl nesibaigiančių košmarų atsisakyti mėsos iššaukia didelius gyvenimo pasikeitimus. „Man Booker“ apdovanojimą sumedžiojusi knyga „Vegetarės“ pirmą kartą Pietų Korėjoje išleista 2007 metais., o po dvejų metų pagal ją sukurtas ir kino filmas. Pastarąjį H.Kang vertina dviprasmiškai.

Plačiau apie autorę ir šią knygą skaitykite čia.

„War and Turpentine“

Įkvėptas savo senelio užrašų ir dienoraščio fragmentų, Stefanas Hertmansas pasakoja jo istoriją. Tai kūrinys apie dailininką, kuris kovojo Belgijos pajėgose Pirmajame pasauliniame kare, vyrą, kuris tapo dailininku ir tėvu. Tuo pačiu tai pasakojimas apie atsiminimus ir meilę.

Knygos viršelis/Knyga „War and Turpentine“
Knygos viršelis/Knyga „War and Turpentine“

Rašytojas S.Hertmansas yra žinomas Belgijos autorius, eseistas, kurio kūryba išverstas į prancūzų, ispanų, italų, rumunų, kroatų, vokiečių, bulgarų kalbas.

„At the Existentialist Café: Freedom, Being, and Apricot Cocktails“

Parašiusi Prancūzijos filosofo Michelo de Motaigne biografiją, rašytoja Sarah Baskewell skaitytojams šiais metais pristatė dar vieną kvapą gniaužiantį pasakojimą apie žinomas istorines asmenybes. Šį kartą knygoje autorė kalba apie tokių garsių rašytojų ir filosofų gyvenimą kaip Jeanas Paulis Sartre, Albertas Camusas, Karlas Jaspersas.

Knygos viršelis/Knyga „At the Existentialist Café: Freedom, Being, and Apricot Cocktails“
Knygos viršelis/Knyga „At the Existentialist Café: Freedom, Being, and Apricot Cocktails“

Knygoje iš viso pasakojama apie kelias dešimtis Europos mąstytojų, kurie vėliau suskirstomi į dvi šakas: palaikantys Simone de Beauvoir ir Martino Heideggerio idėjas. Kūrinyje apstu ne tik mažai žinomų filosofų bei rašytojų asmeninio gyvenimo detalių, tačiau ir pikantiškų istorinių faktų.

„Dark Money: The Hidden History of the Billionaires Behind the Rise of the Radical Right“

Tai knyga, kurioje kalbama apie politikos užkulisius. JAV tiriamosios žurnalistikos atstovė Jane Mayer savo knygoje pasakoja apie politiką, pinigus ir įtaką.

Knygos viršelis/Knyga „Dark Money: The Hidden History of the Billionaires Behind the Rise of the Radical Right“
Knygos viršelis/Knyga „Dark Money: The Hidden History of the Billionaires Behind the Rise of the Radical Right“

Knygoje epicentre – viena įtakingiausių JAV šeimų. Tai Kochai, kurie savo galia apraizgė valstybės institucijas, tarpe jų ir prezidentūrą. Kūrinyje analizuojami šios šeimos santykiai su kitais įtakingais žmonėmis, jų verslo santykiai, politiniai siekiai ir noras į savo pusę palenkti svarbius asmenis.

„Evicted: Poverty and Profit in the American City“

Knyga, kuri papuošė „Amazon“ ir „The Washington Post“ geriausių metų knygų sąrašus. Matthew Desmondo knygoje atskleidžiama niūrioji gyvenimo JAV pusė – skurdas ir ekonominis išnaudojimas.

Knygos viršelis/Knyga „Evicted“
Knygos viršelis/Knyga „Evicted“

Kūrinyje pasakojama apie aštuonių skurde skendinčių šeimų gyvenimą viename niūriausių Milvokio rajonų. Vos galą su galu suduriančios šeimos patiria dar didesnių smūgių – jos perkeltos į dar daugiau pavojų žadančius butus arba prieglaudas. Rašytojas M.Desmondas savo kūrinyje kalba apie skaudžią realybę, kuomet bėdų prispausti žmonės yra pasiryžę bet kam, kad tik išgyventų.

Rašant šią knygą M.Desmondas surinko daug faktų ir joje taip pat pateikia idėjas, kaip būtų galima kovoti su skurdu ir ekonominiu išnaudojimu.

„In the Darkroom“

Prestižinės Pulitzerio premijos laureatė, žurnalistė Susan Faludi knygoje pasakoja apie savo ir tėvo santykius. Tai prisiminimų kūrinys, kuriuo garsi žurnalistė bando susitaikyti su valdingu tėvu. Kūrinyje autorė leidžiasi į slapčiausius savo vaikystės kampelius, kalba apie valdingą tėvą, kuris gyvenime turėjo bent keletą skirtingų vaidmenų: Holokaustą išgyvenęs vyras, kuris pasinaudojęs proga atsisakė mokėti už savo dukros išlaikymą.

Knygos viršelis/Knyga „In the Darkroom“
Knygos viršelis/Knyga „In the Darkroom“

„In the Darkroom“ – prieštaravimų ir daug vidinių išgyvenimų skaitytojui atskleidžianti knyga.

„The Return: Fathers, Sons and the Land in Between“

Kūrinys, kurį tarp geriausių 2016 metais išleistų knygų mini ir „The Washington Post.“

Kuomet Hishamui Matarui buvo devyniolika, jo tėvas buvo pagrobtas. Jis nebuvo paprastas Libijos gyventojas. Jis buvo vienas aršiausių tuometinio šalies vadovo Muamaro Kadhafio režimo kritikų. H.Mataras niekada neprarado vilties, kad ras savo tėvą, nors šis ir buvo laikomas nežinomame ir slaptame kalėjime.

Knygos viršelis/Knyga „The Return: Fathers, Sons and the Land in Between“
Knygos viršelis/Knyga „The Return: Fathers, Sons and the Land in Between“

Dabar M.Kadhafio režimas yra nuverstas, kalėjimo kameros tuščios, tačiau nėra ir ženklų, kurie rodytų, kad H.Mataro tėvas būtų gyvas. Tačiau knygos autorius nepraranda vilties.

Ši knyga, tai pasakojimas apie autoriaus H.Mataro sugrįžimą į tas vietas, kuriose jis augo – į Libiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius