Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Trapi pusiausvyra“ – romanas apie Indiją „Šantaramo“ skaitytojams

Rohinton Mistry. Trapi pusiausvyra. Iš anglų kalbos vertė Danguolė Žalytė. – Vilnius: Tyto alba, 2015. – 628 p. Viršelio dailininkė Asta Puikienė.
Knygos viršelis
Knygos viršelis / Leidyklos „Tyto alba“ nuotr.
Temos: 2 Literatūra Knygos

Elgetų Viršininkas skėstelėjo neprirakinta ranka – kas žino. 
         – Turės priprasti. Gyvenimas laimės negarantuoja.

Rohintonas Mistry (g. 1952 m.) – indų kilmės rašytojas, šiuo metu gyvenantis Kanadoje, trijų romanų, nominuotų „Bookerio“ premijai, autorius. Garsiausia jo knyga –  „Trapi pusiausvyra“, kurioje gimtoji autoriaus Indija iškyla visa savo didybe. Viso pasaulio skaitytojai mini ją tarp dešimties geriausių kada nors parašytų knygų apie Indiją.

Šiame monumentaliame romane ne tik visa Indijos kilnybė ir heroizmas, bet ir jos žiaurumas ir nelygybė

Mumbajus, 1975 m., čia netikėtai susitinka keturi žmonės, kurių susipynę likimai traukte įtraukia į romano sūkurį. Žmonės, kurių socialinė padėtis neleistų jiems susitikti „normaliame gyvenime“. Tačiau valstybė ką tik paskelbė nepaprastąją padėtį, ir keturi skirtingų kastų, charakterių ir gyvenimiškos patirties žmonės –  du siuvėjai iš mažo kaimelio, bėgantys nuo skurdo ir negailestingos tikrovės, atkakli pusamžė našlė ir studentas nuo Himalajų – atsiduria ankštame bute. Jie priversti sugyventi ir išgyventi drauge. Jie patirs ir šilto, ir šalto, kol likimas vėl juos išblaškys. Šiame monumentaliame romane ne tik visa Indijos kilnybė ir heroizmas, bet ir jos žiaurumas ir nelygybė.

Rohintonas Mistry pasakoja apie skirtingus kelius, kuriais eidami, jo spalvingi ir nepamirštami veikėjai tapo tuo, kas jie yra. Autoriaus talentas nukelia mus į žalius Himalajų slėnius ir triukšmo bei gyvybės kupinas Mumbajaus gatves. Indija – tai stebuklai, istorijos, ašaros, garsai ir personažai, kurių neįmanoma nepamilti, kad ir kokie keisti jie būtų. Tai pati Indijos gyvastis, įkūnyta romane –  mintis ir jausmus užvaldantis šalies paveikslas. 

Keturių žmonių likimo gijos susipina ir vėl išsiskiria. Atsitraukti neįmanoma. Nes gėrio ir blogio pusiausvyra tokia trapi, kad gali sutrikti nuo menkiausio kvėptelėjimo…

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius