Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Trečiasis „Paviljono“ knygų savaitgalis vėl žada intelektualių pramogų

Vilniuje, Pylimo g. 21B, įsikūrusiame kultūros klube „Paviljonas“ lapkričio 30 – gruodžio 2 d. jau trečius metus vyks „Paviljono“ knygų savaitgalis. Šių metų programoje atrinkti beveik trisdešimt renginių, kuriuose ką pamatyti ras net ir išrankiausio skonio lankytojai.
„Paviljono“ knygų savaitgalis
„Paviljono“ knygų savaitgalis / Jurgos Tumasonytės nuotr.

Atviroje „Paviljono“ erdvėje sutilps įvairių krypčių kultūriniai vėjai – neformalios diskusijos, ekskursijos, koncertai, naujų knygų pristatymai, pokalbiai visuomenei aktualiomis temomis. Skaitytojai galės įsigyti knygų anglų ir lietuvių kalbomis leidyklų kainomis.

Kultūrinė misija

Pasak vienos iš „Paviljono“ knygų savaitgalio organizatorių Aušros Kaziliūnaitės, pagrindinis renginių tikslas trečius metus išlieka toks pat – suburti skaitančius žmones jaukiam, įkvepiančiam ir produktyviam buvimui drauge: „Visi šie renginiai nemokami ir prieinami visiems žmonėms. Nors „Paviljono“ knygų savaitgalis pirmiausia yra knygų mugė, kurios metu tris dienas leidėjai prekiauja knygomis, čia sau vietą ras kiekvienas kultūra besidomintis ar norintis susidomėti žmogus: „Esame atviri ir prieinami visiems, tačiau mums taip pat labai svarbu ugdyti turinčių ekonominius pajėgumus skaitytojų sąmoningumą, skatinti, įsigyjant knygas, paremti mėgiamus leidėjus. „Paviljono“ knygų savaitgalyje knygomis tiesiogiai prekiauja tik rinktiniai leidėjai, leidžiantys aukštos meninės ir kultūrinės vertės knygas. Tai puiki galimybė kamerinėje aplinkoje paprašyti mėgiamų rašytojų autografo ar paspausti ranką mėgstamiausiems knygyninkams.“

„Paviljono“ knygų savaitgalis
„Paviljono“ knygų savaitgalis

Užsienio svečiai

Specialiai dėl „Paviljono“ knygų savaitgalio iš Varšuvos atvyks garsusis dailininkas, kultūros veikėjas Stasys Eidrigevičius ir kartu su literatūrologe Jūrate Čerškute pasikalbės apie knygos trauką, jos viliojimo meną, iliustracijas ir kūrybą.

Kartu su filmo „Izaokas“ kūrėjais bus pristatomas vienas paskutiniųjų Antano Škėmos kūrinių. Apysakos rankraštį rašytojas 1961-ųjų rugsėjį atsivežė į Santaros-Šviesos suvažiavimą. „Pasirūpinkite mano knygute, nes, jei ne jūs, niekas jos neišleis“, – sakė Škėma, patikėdamas „Izaoką“ Vytautui Kavoliui. Rugsėjo 11-ąją, grįždamas iš Santaros-Šviesos suvažiavimo, rašytojas žuvo automobilio katastrofoje. Pokalbyje dalyvaus ir Antano Škėmos anūkė Corrina Škėma Snyder.

Kanadoje gyvenantis kultūros geografas Laimonas Briedis, remdamasis mūsų kraštui svarbia Paul Monty knyga „Vilniaus kelrodis. 1918-ųjų miesto veidas“, pakvies pasikalbėti, apie Vilniaus tapatybę dabar ir prieš šimtą metų. Drauge su autoriumi pokalbiui kvies istorikas Aurimas Švedas.

Rašytojas Rolandas Rastauskas kalbins legendinį Prahos radijo eseistą, poetą, prozininką ir vyno kritiką Igorį Pomerancevą. O iš saulėtų kraštų sugrįžęs menotyrininkas Valentinas Klimašauskas pristatys savo knygą „Daugiakampis“ ir papasakos apie šiuolaikinio meno bei literatūros santykius.

Poezija, filosofija ir ekskursijos

Intriguojančių renginių atras ir lietuvių poezijos gurmanai. Savaitgalyje pirmą kartą bus pristatomos naujos Giedrės Kazlauskaitės „Gintaro kambarys“ bei Mindaugo Valiuko „Mokytojas mirti ir kitos poemos“ knygos, savo poeziją drauge su Domantu Razausku ir kitais muzikantais atliks Vytautas Stankus.

Filosofai Audronė Žukauskaitė ir Nerijus Milerius kalbėsis apie pastarojo naują monografiją „Žiūrėti į žiūrintįjį: kinas ir prievarta“. Taip pat Ruslanas Baranovas ir Renata Bikaitė diskutuos apie moterų svarbą filosofijoje bei filosofės Anne Conway idėjas.

Knygos „Žydų gatvės kasdienybė XIX-XX a.“ autorės kvies į ekskursiją, kurios metu papasakos apie svarbiausius čia stovėjusius pastatus, jų gyventojus ir išlikusius reliktus. Miesto tyrinėtojas Darius Pocevičius nedideliame plote prie Pylimo, Basanavičiaus ir Vingrių gatvių parodys seniausią Vilniaus pirtį, žydų namus, planetariumą, gėlių saloną „Varsa“ bei kitas įdomias vietas.

Knygų pristatymai

„Paviljono“ knygų savaitgalyje pagaliau lietuviškai pasirodys ilgai skaitytojų laukta Marinos Abramovič autobiografija „Eiti kiaurai sienas“. Knygą pristatys ir su performanso menu supažindins Vilniaus licėjaus muzikos ir meno pažinimo mokytojas Ričardas Jankauskas. Taip pat bus pristatoma puikių įžvalgų ir subtilaus humoro kupina Witoldo Gombrowicziaus knyga „Filosofijos kursas per šešias ir ketvirtį valandos“, kurioje originaliai interpretuojamos svarbiausios Vakarų Europos filosofų idėjos. Bus aptariama Jared Diamond knyga „Ginklai, mikrobai ir plienas. Visuomenių likimas“ – ją šiuo metu labiausiai skaitomas pasaulyje istorikas Yuval Harari laiko viena pagrindinių knygos „Sapiens: glausta žmonijos istorija“ įkvėpėjų.

Su literatūrologais Mindaugu Kvietkausku, Dariumi Kuoliu ir Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės direktoriumi profesoriumi Arūnu Germanavičiumi bus kalbama apie Lietuvoje dar neatrastą rašytoją Nikolajų Krainskį ir modernaus žmogaus maištą prieš tikrovę, pristatant jo knygą „Nakties tamsybėse“. O rašytojas Tomas Vaiseta kartu su žurnalistu Dovydu Pancerovu aptars savo knygą „Vasarnamis: Vilniaus psichiatrijos ligoninės socialinė istorija 1944–1990“.

„Paviljono“ knygų savaitgalis
„Paviljono“ knygų savaitgalis

Rašytojas Marijus Gailius pakvies į drum and bass vakarėlį, kuriame skaitys ištraukas iš savo romano „Oro“. Keturių romanų autorė Rasa Aškinytė pristatys naujausią, penktąjį – „Istorija kaip upė“. Kastytis Sarnickas puikiai lietuviams pažįstamas kaip Kastetas iš grupės „G&G Sindikatas“ pasakos apie savo pirmąjį romaną „Turnė“. Dramaturgė Gabrielė Labanauskaitė, neseniai išleidusi monografiją „Dramatika“, diskutuos apie dramaturgo figūros reikšme. Rašytoja Jurga Tumasonytė pristatys keletą metų užrašinėtas tikras knygyno istorijas, virtusias plona knygele.

Literatūrinės rekomendacijos ir naujienos

Leidėjai bei knygynininkai „Paviljono“ knygų savaitgalyje savo stenduose turės ne tik knygas, kurioms bus skirti įvairūs pristatymai, bet ir daugelį kitų naujienų – ką tik iš spaustuvės atkeliavusių kūrinių bei literatūrinių rekomendacijų.

„Kitos knygos“ siūlys paskaityti intriguojantį Indonezijos rašytojo Eka Kurniawan romaną „Grožis lyg žaizda“, taip pat filosofinį Ludwigo Wittgensteino veikalą „Pastabos apie psichologijos filosofiją“. Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla planuoja pradžiuginti literatūrinius gurmanus Ali Smith romanu „Ruduo“ bei lietuvių skaitytojams jau pažįstamos Amélie Nothomb romanu „Plak, širdie“.

„Odilė“ rekomenduos nacionalinės premijos laureato K. Platelio eilėraščių knygą „Įtrūkusios mėnesienos“, taip pat išmintingą naujieną vaikams nuo šešerių metų: Joy Cowley „Gyvatė ir Driežas“ ir metų pradžioje po keturių dešimtmečių naujai išleistą Nobelio premijos laureato T. Manno „Užburtą kalną“. Be pakartotinų „Metų knygos“ rinkimuose dalyvaujančių G. Radvilavičiūtės bei T. Venclovos knygų leidimų, „Apostrofa“ siūlys skaitytojams ypatingus Stasio Eidrigevičiaus sieninius kalendorius, o leidykla „Lapas“ rekomenduos „Metų knygos“ rinkimuose dalyvaujantį Gabijos Grušaitės romaną „Stasys Šaltoka“ bei naują Felix Ackermann esė „Labai blogai arba liuks: 8 pamokos apie Lietuvą“. Filosofinių knygų leidykla „Jonas ir Jokūbas“ siūlys Nerijaus Mileriaus monografiją „Žiūrėti į žiūrintįjį“ bei Nicolas de Warren šiuolaikinės filosofijos knygą „A Momentary Breathlessness in the Sadness of Time“ anglų kalba.

Leidykla „Aukso žuvys“ pristatys dvikalbį kultūrinį pažintinį gidą „Prabilę namai. Žydų gatvės kasdienybė (XIX–XX a.)“. Taip pat skaitytojams pasiūlys gurmanišką naujieną „Karalienės Bonos virtuvė“ bei praėjusių metų knygas, pelniusias ne vieną apdovanojimą ir šiemet dalyvaujančias Metų knygos rinkimuose: Jurgos Vilės ir Linos Itagaki grafinį romaną „Sibiro haiku“, Justino Žilinsko nuotykių romaną „Kaukas Gugis ir kerų karas“ ir Aurimo Švedo pokalbių knygą „Irena Veisaitė. Gyvenimas turėtų būti skaidrus“.

„Juodas šuo“ demonstruos skaitytojams iš Amerikos atgabentas, okupaciniu laikotarpiu išeivijoje leistas lietuviškas knygas. Knygynas „Six Chairs Books“ žada atsivežti tokių įdomybių, kaip Jono Meko „Conversations with Film-makers. Movie Journal Columns 1961-1975“ (Spector Books, 2018), Oraib Toukan „Sundry Modernism“(Sternberg Press, 2017), „REALLIFE Magazine: Selected Writings and Projects 1979-1994“ (Primary Information, 2013), Eyal Weizman „Forensic Architecture. Violence at the Threshold of Detectability“(The MIT Press, 2018) .

Knygynas „eureka!” atvyks su gausiu literatūros anglų kalba asortimentu, iš kurių labai rekomenduos šias naujas knygas: Haruki Murakami „Killing Commendatore" (Knopf, 2018), Neil MacGregor „Living with the Gods: On Beliefs and Peoples" (Allen Lane, 2018), Umberto Eco „History of Beauty" (Rizzoli International Publications, 2017), Leonard Cohen „The Flame" (Canongate, 2018), Olga Tokarczuk „Flights" (Fitzcarraldo Editions, 2018) ir kitą jos knygą „Drive Your Plow Over the Bones of the Dead" (Fitzcarraldo Editions, 2018).

Visas vyksmas vyks lapkričio 30 – gruodžio 2 d. Vilniuje kultūros klube „Paviljonas“ (Pylimo g. 21B, Vilniuje). Renginiai – nemokami!

Sekite programą feisbuko puslapyje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius