-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimas parodė: knygas skaitantys žmonės gyvena ilgiau

Tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau kaip 3 500 žmonių, parodė, kad knygas skaitančių žmonių gyvenimo trukmė yra ilgesnė, skelbia guardian.co.uk.
Knygynas Porto mieste
Knygynas Porto mieste

Šis tyrimas rodo, kad žmonės, kurie knygas per dieną skaitė 30 minučių arba ilgiau, gyvena ilgiau nei tie, kurie knygų išvis neskaito. Šis tyrimas paskelbtas leidinyje „Social Science & Medicine”. Buvo tirti 3 635 žmonės, kuriems - 50 metų arba daugiau. Knygų mėgėjai vidutiniškai gyvena 2 metus ilgiau.

Tyrime dalyvavę žmonės buvo suskirstyti į tuos, kurie per savaitę skaito 3,5 val ar daugiau, ir tuos, kurie knygas skaito mažiau ar visai neskaito. Tyrimo metu nustatyta, kad 12 metų laikotarpyje tie žmonės, kurie skaitė knygas daugiau nei 3,5 val. per savaitę, turėjo 23 proc. mažesnę tikimybę mirti, o tie, kurie skaitė iki 3,5 val. per savaitę – 17 proc. mažesnę tikimybę mirtį.

Tyrėjai teigia, kad knygų skaitymas gerina koncentraciją, kritinį mąstymą, empatiją, emocinį intelektą ir kitas savybes, kurios prisideda prie ilgesnės gyvenimo trukmės.

Atlikto tyrimo metu mirė 33 proc. žmonių, kurie knygų neskaitė, palyginus su 27 proc. tų, kurie knygas skaitė. Apibendrinus duomenis nustatyta, kad knygų skaitytojai turi 23 mėnesių gyvenimo trukmės pranašumą prieš tuos, kas knygų neskaito.

Tyrėjai atkreipė dėmesį, kad būtent knygų, o ne žurnalų ar laikraščių skaitymas, duoda tokį efektą. Tyrėjai teigia, kad knygų skaitymas gerina koncentraciją, kritinį mąstymą, empatiją, emocinį intelektą ir kitas savybes, kurios prisideda prie ilgesnės gyvenimo trukmės.

Nors nebuvo tirta, kokias knygas skaitė tyrime dalyvavę žmonės, manoma, kad daugelis jų skaitė grožinę literatūrą.

Tyrėjai atkreipė dėmesį į anksčiau vykdytą tyrimą, kuris parodė, kad vyresni nei 65 metų žmonės per dieną vidutiniškai 4,4 val žiūri televiziją, ir sako, jog knygų skaitymas galėtų pakeisti šį įprotį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius