-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimas: skaitymui namuose – popierinės, kelionėse – el. knygos

Kaip atpažinti, kad žmogus yra tikras knygų mylėtojas? Turbūt tai nėra taip jau sudėtinga – pokalbyje šis žmogus turbūt visuomet užsimins apie šiuo metu skaitomą literatūros kūrinį, savo nuomonę diskusijoje pagrįs taiklia citata ar sentencija ir greičiausiai visuomet po ranka turės ką paskaityti.
Elektroninės knygos
Elektroninės knygos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Net skubėdamas į susitikimą užkietėjęs skaitytojas į rankinę ar kuprinę įsimes knygą, kuri vos tik ištaikius minutėlę atsidurs jo rankose. Vykdamas į ilgesnę kelionę šis žmogus, jei tik galėtų, su savimi turbūt pasiimtų bent pusę knygų lentynos. Kai kurie, beje, taip ir daro, tik, šiuolaikinių technologijų dėka, jiems nebereikia su savimi gabentis kelių sunkių knygų prikrautų lagaminų. Kone visą savo biblioteką dalis knygų entuziastų šiandien paprasčiausiai turi išmaniajame telefone ar planšetiniame kompiuteryje.

Renkasi ir įprastas, ir elektronines knygas

Gegužę integruotos knygų parduotuvės ir skaityklės „Milžinas“ užsakymu tyrimų bendrovės „Vilmorus“ atlikta gyventojų apklausa parodė, kad nors didžioji dalis žmonių Lietuvoje vis dar pirmenybę teikia popierinėms knygoms (43 proc. gyventojų), daugėja ir tokių, kurie šalia tradicinio knygos formato noriai skaito ir skaitmeninius leidinius.

Apklausos duomenimis, abu kartu – ir popierinį, ir skaitmeninį – knygos formatus šiandien Lietuvoje naudoja jau 15 proc. gyventojų.

Apklausos duomenimis, abu kartu – ir popierinį, ir skaitmeninį – knygos formatus šiandien Lietuvoje naudoja jau 15 proc. gyventojų.

„Apklausos rezultatai iš esmės paneigia dvi populiarias, tačiau ekspertų skeptiškai vertinamas nuomones. Pirmoji jų – neva elektroninės knygos greitai visai išstums tradicines. Kita – elektroninės knygos niekuomet neįsitvirtins ir skaitytojams liks svetimos, kadangi nesugebės perduoti to šilto ir jaukaus popierinių puslapių tarp pirštų jausmo bei kvapo. Panašu, kad daug realesnė prognozė, jog skirtingi knygos formatai paprasčiausiai papildys vienas kitą ir, turėdami savų privalumų, atvers daugiau galimybių skaityti“, – sako „Milžino“ vadovas Dainius Blynas.

El. knygos patrauklesnės kelionėse

Kalbant apie popierines knygas, didžiausia dalis (98 proc.) minėtos apklausos dalyvių teigė jas per paskutinius metus skaitę namuose. Kelionėse – atostogų ar komandiruočių metu – tradicines popierines knygas skaitė 17 proc. skaitytojų. Dar atitinkamai 6 proc. ir 5 proc. skaitančiųjų tradicinę knygą buvo atsivertę ją viešajame transporte ir laukdami susitikimo ar eilėje.

Užtenka pažvelgti į to paties apklausos klausimo apie elektronines knygas atsakymus, kad išryškėtų gan akivaizdūs skirtumai – skaitmeniniai leidiniai rečiau skaitomi namuose ir gerokai dažniau keliaujant ar paprasčiausiai ištaikius laisvą minutę. 88 proc. knygas telefone ar kompiuteryje skaitančių asmenų tai darė namuose, beveik ketvirtadalis – kelionėse. 14 proc. skaitmeninio knygos formato privalumais pasinaudojo laukdami susitikimo ar stovėdami eilėje, 13 proc. – keliaudami viešuoju transportu.

„Pagrindiniai popierinių ir el. knygų skirtumai išryškėja tuomet, kai kalbame apie jų skaitymo „vietas“. Akivaizdu, kad skaitant namuose visuomet maloniau skaityti popierinę, tačiau keliaujant, laukiant eilėje ar važiuojant viešuoju transportu, patogiau skaityti el. knygą. Taigi, apklausos duomenys tik patvirtina, kad pagrindinis el. knygos privalumas yra patogumas – tokią knygą visada galima turėti su savimi, ją paprasta įsigyti, nesunku „nešiotis“, – teigia D.Blynas.

Skatina skaityti daugiau

D.Blyno teigimu, apklausos duomenys patvirtina ir tai, apie ką daugelis knygų rinkos stebėtojų kalba jau senai – elektroninių knygų skaitomumo augimas nemažina popierinių knygų paklausos, o paprasčiausiai daro skaitymą prieinamesnį.

„El. knygos suteikia galimybę skaityti dažniau ir tokiomis aplinkybėmis, kuriomis tradicinį leidinį skaityti galbūt būtų mažiau patogu. Būtent dėl to tradicinėms ir el. knygoms nereikia „kovoti“ – jos skirtingose situacijose tik papildo viena kitą ir skatina visuomenę daugiau skaityti“, – sako D.Blynas.

Per mėnesį „Milžino“ parduotuvėje, anot jos vadovo, šiuo metu vidutiniškai parduodama apie 1000 el. knygų ir atsisiunčiama apie 6000 nemokamų knygų ištraukų. Du trečdalius el. knygų skaitytojų sudaro moterys, dažniausiai 25-44 metų amžiaus. Populiariausi telefonų modeliai, kuriais naudojantis skaitomos el. knygos – „iPhone“ ir „Samsung Galaxy“. Be skaitytojų iš Lietuvos, apie 15 proc. „Milžino“ naudotojų sudaro emigrantai – Didžiojoje Britanijoje ir Norvegijoje gyvenantys lietuviai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius