Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

U.Karalaitė: išmokti ką nors naujo iš esmės galime tik iš kito žmogaus

Dialogas moko ne tik geriau pažinti save, bet ir išsakyti lūkesčius bei rasti susitarimą, padedantį išvengti daugybės dramatiškų akimirkų asmeniniame ir profesiniame gyvenime. „Karantino situacija išryškino gyvo santykio su kitu nepakeičiamumą. Kaip niekada aiškiai pamatėme, kad be aplinkinių negalime augti kaip asmenybės, nes bet kokią naują informaciją ir peną apmąstymams iš esmės galime gauti tik iš kito žmogaus“, – pabrėžia tinklalaidės „Greito gyvenimo lėti pokalbiai“ autorė Urtė Karalaitė, pristatydama naują žingsnį tinklalaidės istorijoje – pokalbių knygas.
Urtė Karalaitė
Urtė Karalaitė / Nerijaus Kuzmicko nuotr.

Unikalioje knygų serijoje – penki pamatinius klausimus keliantys pokalbiai

Jau beveik trejus metus trunkantys išsamūs pokalbiai su įvairiausias patirtis turėjusiais pašnekovais tinklalaidėje „Greito gyvenimo lėti pokalbiai“ leido įsitikinti, kad lėto pokalbio formatas padeda aiškiau pateikti kartais sudėtingą informaciją ir prisiliesti prie gilesnių pašnekovų pamąstymų ar net sunkesnių išgyvenimų, pasakoja tinklalaidės „Greito gyvenimo lėti pokalbiai“ autorė.

„Visuose pokalbiuose bandom geriau suprasti ir priimti įvairias žmogaus, t. y. savęs, puses. Kartais keliant tam tikrus klausimus su pašnekovais užsimezga ne visai patogus, net aštrus, bet išties autentiškas dialogas. Toks priartėjimas prie kito žmogaus patirčių švelniai skatina klausytojus pergalvoti savo gyvenimo scenarijus, pasirinkimus ir galbūt net imtis vidinių ar išorinių pokyčių“, – pasakoja U.Karalaitė.

Išleisti „Greito gyvenimo lėti pokalbiai“ knygų seriją U.Karalaitę paskatino būtent noras perkelti tokius, pamatinius klausimus keliančius ir išliekamąją vertę turinčius, dialogus į dar „lėtesnį“, dar prieinamesnį įvairoms auditorijoms formatą – knygos puslapius. „Greito gyvenimo lėti pokalbiai“ knygų formatas – kišeninis, tad jos skirtos dar lėtesniam, atidesniam kasdieniam reflektavimui, stabtelint prie „įstrigusių“ minčių ir leidžiant sau su jomis pabūti, užduoti klausimus, pergalvoti savo mąstymo įpročius“, – sako pašnekovė.

Nerijaus Kuzmicko nuotr./Urtė Karalaitė
Nerijaus Kuzmicko nuotr./Urtė Karalaitė

Atviri pašnekesiai apie savo šaknų ir emocinės biografijos priėmimą

Kaip pasakoja Urtė Karalaitė, išrinkti konkrečius pokalbius, kurie pasirodys knygų serijoje pirmieji, tikrai nebuvo lengva. „Ieškojau temų, pašnekovų ir požiūrio kampų įvairovės. Tikiu, kad dabartinis rinkinys būtent tą ir atspindi. Be to, šiuose pokalbiuose užkabinamos temos ar iškeliami klausimai yra universalūs ir nelabai pavaldūs laikui. Net jei pats pokalbis įvyko prieš metus – jis vis dar absoliučiai aktualus“, – pastebėjimais dalinasi pašnekovė ir užsimena, kad ateityje „Greito gyvenimo lėti pokalbiai“ knygų seriją turėtų papildyti nauji pokalbiai.

Kaip pasakoja U.Karalaitė, visi „Greito gyvenimo lėti pokalbiai“ dialogai sukasi apie žmogų, todėl viename pokalbyje užduotus klausimus atsakymų galime rasti kitame. Tai ypač pastebima pirmosios serijos knygose.

„Pavyzdžiui, pokalbis su tautosakos tyrinėtoja dr. Asta Skujyte-Razmiene leidžia mums pažinti savo šaknis bendresniame kontekste, nes gilinamės į ne tiek pažįstamus lietuvių tautosakos aspektus, kur šmėžuoja užkrečiamos ligos, smurtas, emocinis žmonių pasaulis, lyčių vaidmenys, etninių grupių santykiai. Įvairių santykių pėdsako mūsų gyvenime temą tęsia, ją papildo pašnekesys su psichoterapeutu, Vilniaus universiteto docentu Eugenijum Laurinaičiu.

Drauge su pašnekovu paliečiame tokias temas kaip toksiški santykiai, perfekcionizmas, nesąmoningi elgesio modeliai. Beje, kalbėdamas apie perdegimą, E.Laurinaitis remiasi ir savo asmenine patirtimi, todėl šis pokalbis asmeniškai man yra vienas įsimintiniausių. Tikiuosi, kad knygos puslapiuose dar labiau išryškės šio dialogo motyvacinis užtaisas, padrąsinimas pagalvoti, ką galėtume savo gyvenime daryti kitaip jau šiandien, kad išvengtume neigiamų pasekmių vėliau“, – pasakoja „Greito gyvenimo lėti pokalbiai“ tinkalalaidės autorė.

Simono Meiži nuotr./Tinklalaidės „Greito gyvenimo lėti pokalbiai“ pokalbių knygos
Simono Meiži nuotr./Tinklalaidės „Greito gyvenimo lėti pokalbiai“ pokalbių knygos

Stoti į akistatą su savimi, savo praeitimi ir sunkiomis patirtimis kviečia ir pokalbis su režisiere, muzikos kūrėja Kamile Gudmonaite.

„Tai turbūt atviriausias ir drąsiausias pokalbis, nugulęs tinklalaidės knygų serijoje. Šiame pašnekesyje K.Gudmonaitė pasakoja apie tai, kaip mokosi priimti save visokią – bijančią, gedinčią, klystančią ar net skaudinančią kitą. Šis, lengvumo ir susitaikymo įpučiantis pokalbis primins, kad kartais svarbu tiesiog būti, nes esame daugiau nei mūsų traumos, patirtys ar proto konstruktai“, – pastebi U.Karalaitė.

Apie smalsumą, vaizduotę ir bandymą išsilaisvinti iš ego spąstų

Kitas dvi tinklalaidės „Greito gyvenimo lėti pokalbiai“ knygas Urtė Karalaitė apibendrina, kaip bandymą įdėmiau pasižiūrėti į asmens santykį su savo laimėjimais: „Abiems pokalbiams būdingas kritiškas santykio su savo pasiekimais peržiūrėjimas, ego spąstų atpažinimas, galiausiai, suvokimas, kad išorinė sėkmė nepakeičia tavęs kaip žmogaus, tačiau ypač svarbios tampa kuklumo, nuolatinio mokymosi ir smalsumo temos.“

Kalbėdamas apie perdegimą, E.Laurinaitis remiasi ir savo asmenine patirtimi, todėl šis pokalbis asmeniškai man yra vienas įsimintiniausių.

U.Karalaitė užsimena, kad tokio žurnalisto Rimvydo Valatkos, kokį sutiksite šioje pokalbio knygoje, jūs greičiausiai nepažįstate: „Atvirai neriam į abejonių, atsiprašymo, kaltės ir atsakomybės prisiėmimo, atleidimo, kuklumo puoselėjimo ir ypač R. Valatkos vertinamą nežinomybės temą. Atrasti žmogų naujai man yra didžiausia vertybė ir čia turiu omenyje mus visus, nes greičiausiai net patys nežinome, kokie netikėti mūsų slėpiniai dar išsilukštens“, – sako U.Karalaitė.

Nerijaus Kuzmicko nuotr./Urtė Karalaitė
Nerijaus Kuzmicko nuotr./Urtė Karalaitė

Išorinės sėkmės ir ego tema paliečiama ir pokalbyje su filosofu Kristupu Saboliumi. „Be to, šiame pokalbyje dažniau pažiūrime į priekį nei atgal – kaip mokytis to, kas dar tik bus? Ar žmogus sugebės išsaugoti savo laisvę algoritmų epochoje? Kaip vaizduotė gali tapti kontroliavimo įrankiu? Kaip apsaugoti save nuo troškimų iliuzijos?“, – pasakoja tinklalaidės autorė ir knygų serijos redaktorė Urtė Karalaitė bei priduria, kad naujoji knygų serija, kaip ir pokalbių laidos, tai ryškūs ir prasmingi pašnekesiai, kurie padeda suprasti, kad nėra nieko savaime suprantamo, todėl turime nuolat palaikyti ne tik išorinius, bet ir vidinius dialogus.

Tinklalaidės „Greito gyvenimo lėti pokalbiai“ knygų seriją ir visus interviu rasite – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius