Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

UEFA prezidentas: kodėl skaitymas sumažina agresiją ir kokia yra jo mėgstamiausia knyga

Frankfurto knygų mugėje yra ir netikėtų susitikimų. Penktadienį mugės garbės viešnios stende viešėjo UEFA prezidentas slovėnas Aleksandras Čeferinas, kurį apie knygas kalbino mugės prezidentas Juergenas Boosas.
UEFA prezidentą Aleksandrą Čeferiną apie knygas kalbino mugės prezidentas Juergenas Boosas.
UEFA prezidentą Aleksandrą Čeferiną apie knygas kalbino mugės prezidentas Juergenas Boosas. / Audriaus Ožalo / 15min nuotr.

A.Čeferinas mugėje pasakojo apie savo skaitymo įpročius, knygų pasirinkimus, žiniasklaidą. Jis sakė vienu metu pastebėjęs, kad naujienas internete seka vis labiau ir labiau, internetą tikrindavo kas pusvalandį. „Ir tai dažnai duoda neigiamą energiją, sukelia netgi depresiją, nes dažniausiai ten tik blogos naujienos“, – sakė jis. Tad nusprendė skaityti vis daugiau ir daugiau. „Ir kai paskaitai prieš miegą, paskui miegi kaip angelas“, – pasakojo tesinininko išsilavinimą turintis UEFA prezidentas, šiemet perrinktas naujai kadencijai.

Ir kai paskaitai prieš miegą, paskui miegi kaip angelas

„Jei mes skaitytume daugiau, būtume mažiau agresyvūs, mažiau depresyvūs“, – savo mintimis dalinosi UEFA prezidentas. Jis sakė, kad su žmona vis dar mėgsta skaityti žiniasklaidą – ypač šeštadieniais ir sekmadieniais, tačiau pirmenybę atiduoda laikraščiams.

Paklaustas apie mėgstamiausią knygą, jis atsakė be jokių abejonių. „Gabrielio Garcia Marquezo „Šimtas metų vienatvės“, – užtikrintai pasakė jis, o iš plojimų salėje buvo galima susidaryti nuomonę, kad ne tik jam vienam.

„Slovėnija – keista šalis“

Humoro jausmo nestokojantis UEFA prezidentas kalbėjo ir apie savo gimtinę. „Slovėnija – keista šalis, – sakė jis. – Ir mes mylime sportą ir kultūrą“. Kalbėdamas apie sportą jis sakė jokioje kitokioje šalyje nematęs tokių patriotiškai nusiteikusių sporto sirgalių.

„Mes esame paslėptas Europos brangakmenis“, – tarsi iš reklaminių lankstinukų prabilo UEFA prezidentas, tvirtinęs, kad visi, kam jis rekomendavo atvykti į jo gimtinę, buvo sužavėti šalies gamtos, virtuvės, žmonių draugiškumo. „Blogiausia, kad mes kovojame tarpusavyje“, – sakė jis. A.Čeferinas sakė, kad labiausiai visuomės susiskaldymą, kovą skatina populistinės politinės jėgos, kurioms „tai yra išgyvenimo reikalas“.

„Spaudos laisvės nebėra“

Žinoma, A.Čeferinas neilgame pokalbyje palietė ir futbolo temą bei diskriminaciją. Jis teigė, kad futbolo aikštėse jokios diskriminacijos nėra, svarbiausia, kad žaidėjas būtų geras aikštėje. Tribūnose, anot jo, 95 proc. irgi yra „normalūs žmonės“, o štai kitus 5 proc. jis išvadino „idiotais“, kuriems sutramdyti pastangas turėtų daryti ir šalių vyriausybės.

Paklaustas, kuo knygos čia gali prisidėti, jis sakė, kad knygos lavina žmones. Tačiau kartu pridūrė, kad skaityti knygas ir mokytis turėtų ir futbolininkai, nes 70 proc. jų baigę karjerą negali susirasti darbo. „Taigi, jie turi ruoštis tam“, – sakė UEFA prezidentas.

Kaip ir daugelis kalbančiųjų šioje mugėje, apie dabartinę situaciją pasaulyje jis kalbėjo niūriomis spalvomis, sakydamas, kad tampa vis blogiau ir blogiau. Mes tampame vis agresyvesni, sakė UEFA prezidentas, o apie spaudos laisvę sakė, kad ji nebeegzistuoja – diktatoriškose šalyse už išreikštą nuomonę žmonės pakliūna į kalėjimus, o demokratiškose šalyse laisvas žodis tampa destrukcija. „Jei neturite proto laisvės, žodžio laisvė jums nepadės“, – sakė UEFA prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius