Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už gražiausias iliustracijas knygai vaikams apdovanota istorinė Linos Mickutės pasaka apie Žygimantą Augustą virto spektakliu

Gražiausia metų knyga tituluojamos Linos Mickutės ir Ievos Babilaitės knygos „Pasaka apie paskutinį Lietuvos princą“ teatralizuotas „Stalo teatro“ pasirodymas supažindina vaikus su Lietuvos istorija, rašoma pranešime spaudai.
Pasaka apie paskutinį Lietuvos princą
Pasaka apie paskutinį Lietuvos princą / Asmeninio albumo nuotr.
Temos: 2 Knygos Literatūra

„Stalo teatro“ režisierė Saulė Degutytė teatralizuotam pasakojimui šį kartą pasirinko Linos Mickutės knygą „Pasaka apie paskutinį Lietuvos princą“ (leidykla „700 eilučių“). 2022 m. knyga jos dailininkei Ievai Babilaitei pelnė daugybę apdovanojimų, vienas svarbiausių – Domicėlės Tarabildienės premija už gražiausią metų knygą, atskleidžiant istorijos daugiasluoksniškumą. Knygos autorė Lina Mickutė pasakos stiliumi supažindina jaunuosius skaitytojus su Lietuvos valdovo Žygimanto Augusto asmenybe.

Asmeninio albumo nuotr./Lina Mickutė
Asmeninio albumo nuotr./Lina Mickutė

Tarptautinės žiūri įvertintos iliustracijos

Režisierė Saulė Degutytė sako, kad jai labai patikusios I.Babilaitės iliustracijos, tai ir buvo pagrindinė priežastis, kodėl ji nusprendė surengti teatralizuotą knygos pristatymą.

Nuoroda
Pasaka apie paskutinį Lietuvos princą,
Lina Mickutė
Įsigyti
* Kai įsigyjate partnerių paslaugas per 15min puslapį, mes gauname komisinį. Turiniui tai įtakos nedaro.

„Kai knyga pateko man į rankas, iš karto pagalvojau, kokia graži knyga. Mane sužavėjo iliustracijos. Esu mačiusi ir ankstesnių I. Babilaitės iliustruotų knygų, bet ši išties išskirtinė, ne tik iš Ievos darbų, bet ir iš kitų knygų vaikams Lietuvoje. Dar pirmą kartą vartydama knygą, įsivaizdavau, kaip vizualizuojasi jos iliustracijos“, – apie knygos pristatymo idėją dalinasi S. Degutytė.

Asmeninio albumo nuotr./Saulė Degutytė
Asmeninio albumo nuotr./Saulė Degutytė

Knygos autorė Lina Mickutė antrina režisierei S. Degutytei dėl Ievos Babilaitės iliustracijų: „Kai I.Babilaitė sutiko iliustruoti mano parašytą tekstą, man buvo maloniausia staigmena, nes iki tol Ievą žinojau, kaip vieną žymiausių knygų vaikams dalininkių Lietuvoje. Dar prieš pamatydama pirmąsias iliustracijas, neįsivaizdavau kokios jos bus, nes visos Ievos iliustruotos knygos labai skirtingos, bet žinojau, kad nebus prie ko prikibt. Ir neklydau, juk knygos iliustracijos net pateko į tarptautinės vaikų knygų Bolonijos iliustracijų trumpąjį sąrašą.“

Knyga skatina domėtis Lietuvos istorija

Istorinė knygos tematika ir pasakos motyvas buvo antroji priežastis, nulėmusi režisierės Saulės Degutytės pasirinkimą teatralizuotai pristatyti L. Mickutės knygą „Pasaka apie paskutinį Lietuvos princą“. Knygoje autorė seka pasaka apie Lietuvos Valdovų rūmuose gyvenusį Lietuvos valdovą Žygimantą Augustą, jo vaikystę, jaunystę, santuokas ir legendinę meilę Barborai Radvilaitei. S. Degutytė dažnai rengia pasirodymus pagal lietuvių liaudies, japonų, vokiečių pasakas, taip pat yra paruošusi nemažai pristatymų su objektais pagal pasakas iš Jono Basanavičiaus tautosakos bibliotekos.

Asmeninio albumo nuotr./Ieva Babilaitė
Asmeninio albumo nuotr./Ieva Babilaitė

„Teatre visada stengiuosi su vaikais kalbėtis rimtomis temomis, kad būtų prasmė dirbti, prakaituoti. Nesinori daryti tiesiog knygų pristatymus, norisi ugdyti vaikus, skatinti mąstyti, turėti kitokį požiūrį, supažindinti vaikus, galbūt net su vaikams ne tokia žinoma, pavyzdžiui, istorine tematika“, – apie knygos pasirinkimą teatralizuotam pristatymui pasakoja S.Degutytė.

Knygos dailininkė Ieva Babilaitė sako, kad iliustracijų kūrimo procesas istorinei pasakai išsiskyrė Lietuvos istorijos šaltinių analize. „Jau išleidus knygą, galiu įvardinti elementą – atradimą, formavusį knygos vizualiąją dalį. Tai Nacionaliniame LDK Valdovų rūmų muziejuje matyti gobelenai, kurie yra to laikmečio liudininkai. Politinio ir visuomeninio bei ekonominio ir finansinio statuso simboliai, nepaprasto grožio išausti piešiniai. Daugelį jų perpiešiau iliustracijoms tinkančia maniera ir jais išpuošiau visą knygą,“ – iliustracijų kūrimo procesu dalinasi knygų vaikams dailininkė Ieva Babilaitė.

Asmeninio albumo nuotr./Pasaka apie paskutinį Lietuvos princą
Asmeninio albumo nuotr./Pasaka apie paskutinį Lietuvos princą

Knyga, virtusi spektakliu

Virš trisdešimt spektaklių, o teatralizuotų knygų pristatymų net nebe suskaičiuojanti „Stalo teatro“ režisierė Saulė Degutytė sako, kad L.Mickutės knygos „Pasaka apie paskutinį Lietuvos princą“ teatralizuoto pristatymo metu bus rodomos skaidruolės su knygos iliustracijomis, skaitomas knygos tekstas su interaktyviais intarpais, kurių metu publika galės įsitraukti į pasakojimą. Taip pat, kaip ir kituose „Stalo teatro“ pasirodymuose bus naudojami smulkūs daikčiukai, žaisliukai, kurie bus eksponuojami dideliame ekrane, kur mums įprasti arba nepastebimi kasdieniai daiktai įgauna visai kitokį formatą ir atrodo kitaip.

Asmeninio albumo nuotr./Pasaka apie paskutinį Lietuvos princą
Asmeninio albumo nuotr./Pasaka apie paskutinį Lietuvos princą

Teatralizuoto Linos Mickutės ir Ievos Babilaitės knygos „Pasaka apie paskutinį Lietuvos princą“ pristatymo premjera vaikų literatūros festivalyje „Vaikų knygų sala“. Festivalio organizatoriai ir „Stalo teatras“ kviečia net į du pasirodymus šių metų lapkričio 18 d. (šeštadienį) 12 ir 13 val. Menų spaustuvėje.

Asmeninio albumo nuotr./Viršelis
Asmeninio albumo nuotr./Viršelis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius