Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Vagis iš Drezdeno“: istorinis trileris apie Napoleono laikus

Kriminaliniai trileriai – toks jau žanras, kad skaitant šias knygas visuomet kyla esminė problema: ar pakankamai įtikinamai sugeba autorius perteikti aprašomąjį laikotarpį, jo atmosferą. Ir tuo pačiu kyla kita problema – ar stengdamasis įtikinti skaitytoją, kad gerai išmano aprašomus dalykus, rašytojas nenukrypsta į perdėtai sausą stilių su pernelyg daug detalių.
Knygos viršelis
Knygos viršelis / Leidyklos nuotr.

Ralfas Güntheris bent pirmąją iš šių istorinių trilerių autoriams kylančių problemų išsprendė tikrai neblogai. Skaitant jo knygą „Vagis iš Drezdeno“, kurią lietuvių kalba išleido leidykla „Gimtasis žodis“, nesunku įsijausti į aprašomąjį laikmetį – XIX amžiaus pirmąją pusę. Autorius sukūrė ir psichologiškai įtikinamus personažus – džiugu, kad, skirtingai nuo daugelio tokių knygų, kuriose jau pačioje pradžioje nesunku suprasti, kuris yra teigiamas, kuris neigiamas, čia knygos veikėjai nėra tokie vienaplaniai. Atvirkščiai – jie yra pakankamai nenuspėjami, ir kiekvienas jų slepia kažkokią tamsią paslaptį.

Tiesa, autorius visgi neatsispyrė pagundai bent jau antroje romano pusėje nukrypti į detalesnius aprašus, kas turėtų pradžiuginti istorijos mylėtojus, tačiau norintiems greito veiksmo ir trilerio atomazgos gali ir gerokai patampyti kantrybę.

Šios knygos veiksmas – 1813-ieji, kuomet sutriuškintas Napoleonas pasitraukia į Drezdeną ir toliau armijai vadovauja iš ten. Karas vyksta ne tik mūšių laukuose, bet ir menėse bei kabinetuose, kur rezgamos intrigos. Netrukus intrigos pasiekia apogėjų, kuomet nužudomas rūmų patarėjo fon Bloko padavėjas. Žmogžudyste apkaltinamas fon Blokas, tačiau jo duktė nusprendžia išsiaiškinti tiesą, padedama itin spalvingos asmenybės – fortepiono mokytojo E.T.A. Hofmano. Pradėjus tyrimą netikėti faktai ima byrėti vieni po kito.

Kaip ir pridera gerai surašytiems tokio žanro kūriniams, siužeto posūkių čia itin daug, jie sunkiai nuspėjami. Įdomu tai, kad sunku išskirti, kas yra pagrindinis šios knygos herojus, knygoje nemažai sluoksnių. Čia susikerta įvairių šalių (Prancūzijos, Austrijos, Prūsijos, Austrijos) interesai, šnipinėjimas ir diplomatiniai žaidimai formuoja istorinius įvykius.

Reziumė: tai protingas istorinis trileris, kuris tinka ne tik pramogai, bet ir suteiks istorinių žinių.

Literatūros naujienas galite sekti specialiame socialinio tinklo „Facebook“ puslapyje „15min knygų lentyna“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius