Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Varėnos rajone riedės mobilioji biblioteka

Nuo vasaros antroje pusėje Varėnos rajone riedės moderniai įrengta ir pritaikyta mobilioji biblioteka. Pranešime skelbiama, kad tai būtų naudinga, nes rajone yra mažai gyventojų turinčių atokių kaimų, stinga viešųjų įstaigų, o didesnė dalis žmonių yra vyresnio amžiaus, todėl jiems sunkiau naudotis elektroninėmis paslaugomis, skaityti informaciją interneto svetainėse.
Mobilioji biblioteka
Mobilioji biblioteka / Varėnos rajono savivaldybės nuotr.

„Rastas puikus būdas, kaip galime paslaugas priartinti prie žmogaus. Vyresnio amžiaus gyventojams kyla nemažai sunkumų naudotis e. paslaugomis, internetu ir kitomis šiuolaikinėmis priemonėmis, o važiuoti į rajono centrą dėl vienos ar kitos paslaugos kartais užtrunkama net visą dieną. Mobilioji biblioteka atvyks į atokius rajono kaimus ir suteiks žmonėms reikiamas paslaugas“, – teigia rajono vadovas Algis Kašėta.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algis Kašėta
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algis Kašėta

Įgyvendindama projektą, Varėnos rajono savivaldybės administracija 2019 m. sausio 4 d. pasirašė sutartį su UAB „ProAuto LT“, pagal kurią ši įmonė įsipareigojo per 6 mėn. įrengti, apipavidalinti ir pristatyti administracijai naują mikroautobusą „Renault Master“, kuriame bus mobilioji biblioteka. Tvarkaraštis sudaromas bei aptariamas kartu su seniūnijų seniūnais ir bendruomenių atstovais. Numatyta, kad mikroautobusas užsuks ir į kaimo bibliotekas. Čia atveš gyventojų užsakytas knygas iš Varėnos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos ir surinks gyventojų prašymus, skirtus Savivaldybės administracijai. Mobiliojoje bibliotekoje bus teikiamos Viešosios bibliotekos ir Savivaldybės administracijos paslaugos.

Numatoma teikti tokias nemokamas bibliotekos paslaugas: atsakyti į skaitytojų užklausas žodžiu ir telefonu, konsultuoti ieškant informacijos, ieškoti informacijos internete, pristatyti spaudinius į namus neįgaliesiems ir senyvo amžiaus žmonėms (jų pageidavimu), galimybė naudotis „Microsoft Office“ ir kitomis programomis informacijai surinkti. Mokomos paslaugos: dokumentų spausdinimas, įrišimas, kopijavimas, nuskaitymas, dokumentų parsiuntimas iš kitų bibliotekų per tarpbibliotekinį abonementą.

Mobiliojoje bibliotekoje taip pat bus priimami gyventojų prašymai dėl Savivaldybės administracijos teikiamų administracinių paslaugų. Jie bus nedelsiant paskiriami vykdyti atsakingiems specialistams per dokumentų valdymo sistemą. Apraše numatytos šios paslaugos: prašymų priėmimas Savivaldybės tarybai dėl mokesčių (žemės, valstybinės žemės nuomos, nekilnojamojo turto, paveldimo turto) lengvatų suteikimo; asmenų (šeimų) įrašymas į sąrašus dėl socialinio būsto nuomos, bendrabučių nuomos; prašymų priėmimas atlikti Varėnos rajono savivaldybės būsto ir socialinio būsto būklės gerinimo darbus; leidimų saugotinų medžių ir krūmų kirtimo, persodinimo ar kitokio pašalinimo, genėjimo darbams išdavimas; asmenų prašymų ir skundų priėmimas; prašymų išduoti archyvinių dokumentų išrašus, nuorašus ir kopijas iš dokumentų, esančių Savivaldybės archyvuose, priėmimas; numerių žemės sklypams, pastatams, patalpoms ir butams suteikimas ir keitimas; prašymų priėmimas dėl pagrindinės tikslinės žemės naudojimo paskirties (būdo) keitimo.

Paslaugų teikimo naudojant mikroautobusą tvarkos aprašas parengtas atsižvelgiant į žmonių poreikius ir lūkesčius. Kaip teigia bibliotekos direktorius Eitaras Kazimieras Krupovičius, ateityje aprašą bus galima patobulinti bei numatyti kitų veiklų. „Svarstome apie galimybę rengti edukacinius, kultūrinius, skaitymo skatinimo projektus, skirtus mobiliosios bibliotekos lankytojams“, – sako bibliotekos direktorius. Tikimasi, kad mobilioji biblioteka pagerins asmenų aptarnavimo kokybę, bus patogi atokių rajono kaimų gyventojams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius