Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vėl įsiplieskė aistros dėl Adolfo Hitlerio „Mein Kampf“: baigiasi autorinės teisės į šį kūrinį

Greit baigs galioti autorinės teisės Adolfo Hitlerio knygai „Mein Kampf“ („Mano kova“). Vokietijoje vieni skatina neleisti, kad ši knyga vėl būtų spausdinama, o istorikai nori publikuoti mokslinius komentarus šiam nacistų lyderio kūriniui, skelbia „Deutsche Welle“.
Adolfas Hitleris ir ir jo knyga „Mein Kampf“
Adolfas Hitleris ir ir jo knyga „Mein Kampf“ / Wkimedia org nuotr./15min.lt montažas
Temos: 1 Adolfas Hitleris

Naujienas apie knygas sekite ir tinkle „Facebook“. Spauskite čia.  

Vokietijos socialdemokratų atstovas Burkhardas Lischka pareiškė esąs šokiruotas, kad po 2015 metų gruodžio 31 dienos ši knyga vėl gali atsidurti knygynų lentynose, o dešinieji radikalai galės nebaudžiami spausdinti ir dalinti šios knygos kopijas. Kartu su partijos kolegomis jis kreipėsi į šalies valdžią klausdamas, koks likimas knygos laukia po 2015 metų. 

Nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos visos šios knygos autorinės ir leidybos teisės priklauso Bavarijai. Iki šiol federalinė žemė šias teises išnaudojo tam, kad knyga nebūtų leidžiama. Tačiau netrukus situacija gali pasikeisti. Daugelyje Europos šalių autorinės teisės nustoja galioti praėjus 70 metų po autoriaus mirties. Taigi, po 2015 metų šią knygą visi norintieji galės spausdinti ir platinti šią knygą. 

Spręs teismas

Vokietijos valdžia į socialdemokratų užklausą kol kas atsakė santūriai: kad bus išsiaiškinti teisiniai aspektai dėl šio kūrinio uždraudimo. 

Bavarijos vidaus reikalų ministras Joachimas Hermannas dar vasarį apie A.Hitlerio knygą sakė: „Pagal galiojančius įstatymus, originalo tekstas vienareikšmiškai kursto tarptautinę neapykantą“. Jis teigė, kad teisinės sankcijos turėtų būti taikomos visiems, kurie platins šios knygos ištraukas. 

Teisininkas ir žiniasklaidos ekspertas Timas Hoesmannas teigia, kad įstatymai leidžia užrausti šios knygos leidybą, tačiau bent jau kol kas prognozuoti būsimąjį teismo sprendimą yra sunku. Be to, teisininko sprendimu, daug kas priklauso ir nuo to, kokia forma bus spausdinama „Mein Kampf“ - vienas reikalas, jeigu tiesiog būtų publikuojamas originalus tekstas, o visas kas kita – jeigu ji būtų spausdinama su moksliniais komentarais. 

Internete laisvai cirkuliuoja šios knygos ištraukos, o kai kuriose šalyse knygą be jokių problemų galima įsigyti ir spausdintame variante. 

Jau ruošiasi publikuoti komentarus 

Miuncheno institutas IZF jau nuo 2009 metų užsiima A.Hitlerio knygos tyrimais, šį institutą finansiškai remia ir Bavarijos valdžia. Institutas ketina, vos tik pasibaigus autorinių teisų galiojimui, publikuoti „Mein Kampf“ su detaliais moksliniais komentarais. 

Instituto atstovė Simone Paulmilchl teigia, kad šis projektas turi išsikėlęs švietėjišką tikslą. „Kuo labiau ši knyga įslaptinama, tuo didesnė jos įtaka“, - sako ji. Su tokia nuomone sutinka ir  T.Hoesmannas. „Manau, kad tai teisingas žingsnis. Juk jeigu visiškai užraustume knygą, apie ją ir toliau bus kuriami mitai“, – sakė teisininkas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius